ФБИ: Нема оптужнице против Хилари Клинтон

ФБИ није пронашао “ништа криминално“ у серији мејлова Хилари Клинтон, потврдио је шеф агенције Џејмс Коми.

Свијет 07.11.2016 | 07:40
ФБИ: Нема оптужнице против Хилари Клинтон
У писму упућеном члановима Конгреса, Коми је навео да је ФБИ завршио разгледање и да ништа није променило њихов претходни став.

Овим је ФБИ појачао шансе Хилари Клинтон уочи избора на којима гласачи треба да одлуче да ли ће она бити прва жена предсједник САД, оцјењује Блумберг.

И док је Изборни штаб демократског кандидата саопштио да им је "драго што је ово питање разријешено", из табора републиканаца поручују да "ово ништа не мјења" и да је истрага ФБИ "од почетка погрешно вођења", пренио је АФП.

У јулу је, како је рекао Коми, утврђено да је Клинтонова била немарна, али да не постоји ништа криминално у коришћењу приватног сервера док је била државна секретарка, као и да неће бити подигнута оптужница против демократске кандидаткиње.

Проблем се недавно поново разбуктао када је пронађено још релевантних мејлова.

Ти мејлови су наводно нађени на лаптопу Ентонија Винера, супруга једне од најближих сарадница Хилари Клинтон.

Недавно објелодањивање нових мејлова Клинтонове док је била државна секретарка покренуло је могућност поновног отварања истраге о демократском предсједничком кандидату само неколико дана уочи избора.

Клинтон је прошле недјеље поручила да неће дозволити да је нова истрага ФБИ о мејловима, које је слала са приватног компјутера док је била државна секретака, "скрене са курса" у завршним данима предизборне кампање.

"Нећу се сада зауставити, тек се загријевамо", изјавила је Клинтонова недавно, током предизборног скупа у Вилтон Манорсу на Флориди.

Њен ривал, кандидат Републиканске странке Доналд Трамп је оптужио Министарство правосуђа да покушава да заштити Клинтонову након што је ФБИ открио нове мејлове који би могли бити у вези са истрагом о њеној употреби приватног сервера, али није изнео доказе за то.

"Хилари може да криви само себе за своје све веће правне проблеме", рекао је тада Трамп.

Савјетници Клинтонове и чланови Демократске странке више пута су позвали директора ФБИ Џејмса Комија да изнесе више детаља о мејловима и да каже да ли их је сам прегледао.

Предсједник њене кампање Џон Подеста је рекао да је начин на који се Коми бави овим проблем непримјерен.

Изборни штаб Хилари Клинтон саопштио је да су задовољни што је "разрешено питање" око спорних мејлова кандидаткиње демократа на председничким изборима у САД.

Сама Клинтонова није директно поменула нову истрагу, али је критиковала ФБИ због нетранспрентности.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар