FBI: Nema optužnice protiv Hilari Klinton

FBI nije pronašao “ništa kriminalno“ u seriji mejlova Hilari Klinton, potvrdio je šef agencije Džejms Komi.

Svijet 07.11.2016 | 07:40
FBI: Nema optužnice protiv Hilari Klinton
U pismu upućenom članovima Kongresa, Komi je naveo da je FBI završio razgledanje i da ništa nije promenilo njihov prethodni stav.

Ovim je FBI pojačao šanse Hilari Klinton uoči izbora na kojima glasači treba da odluče da li će ona biti prva žena predsjednik SAD, ocjenjuje Blumberg.

I dok je Izborni štab demokratskog kandidata saopštio da im je "drago što je ovo pitanje razriješeno", iz tabora republikanaca poručuju da "ovo ništa ne mjenja" i da je istraga FBI "od početka pogrešno vođenja", prenio je AFP.

U julu je, kako je rekao Komi, utvrđeno da je Klintonova bila nemarna, ali da ne postoji ništa kriminalno u korišćenju privatnog servera dok je bila državna sekretarka, kao i da neće biti podignuta optužnica protiv demokratske kandidatkinje.

Problem se nedavno ponovo razbuktao kada je pronađeno još relevantnih mejlova.

Ti mejlovi su navodno nađeni na laptopu Entonija Vinera, supruga jedne od najbližih saradnica Hilari Klinton.

Nedavno objelodanjivanje novih mejlova Klintonove dok je bila državna sekretarka pokrenulo je mogućnost ponovnog otvaranja istrage o demokratskom predsjedničkom kandidatu samo nekoliko dana uoči izbora.

Klinton je prošle nedjelje poručila da neće dozvoliti da je nova istraga FBI o mejlovima, koje je slala sa privatnog kompjutera dok je bila državna sekretaka, "skrene sa kursa" u završnim danima predizborne kampanje.

"Neću se sada zaustaviti, tek se zagrijevamo", izjavila je Klintonova nedavno, tokom predizbornog skupa u Vilton Manorsu na Floridi.

Njen rival, kandidat Republikanske stranke Donald Tramp je optužio Ministarstvo pravosuđa da pokušava da zaštiti Klintonovu nakon što je FBI otkrio nove mejlove koji bi mogli biti u vezi sa istragom o njenoj upotrebi privatnog servera, ali nije izneo dokaze za to.

"Hilari može da krivi samo sebe za svoje sve veće pravne probleme", rekao je tada Tramp.

Savjetnici Klintonove i članovi Demokratske stranke više puta su pozvali direktora FBI Džejmsa Komija da iznese više detalja o mejlovima i da kaže da li ih je sam pregledao.

Predsjednik njene kampanje Džon Podesta je rekao da je način na koji se Komi bavi ovim problem neprimjeren.

Izborni štab Hilari Klinton saopštio je da su zadovoljni što je "razrešeno pitanje" oko spornih mejlova kandidatkinje demokrata na predsedničkim izborima u SAD.

Sama Klintonova nije direktno pomenula novu istragu, ali je kritikovala FBI zbog netransprentnosti.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar