Анкете нејасне: Зашто САД мијењају ставове

Два дана пред председничке изборе, амерички медији објављују резултате различитих анкети и предвиђају победника између Доналда Трампа и Хилари Клинтон.

Свијет 06.11.2016 | 20:31
Анкете нејасне: Зашто САД мијењају ставове
Како су објавили “Вашингтон пост” и “АБЦ њуз”, 48 одсто анкетираних ће гласати за демократску кандидаткињу Хилари Клинтон, док ће се 43 одсто њих определити за републиканца Трампа.

“Фокс њуз” наводи да је Клинтонова испред Трампа за само два одсто, док ЦНН пише да је та разлика на око три процента.

Истовремено, “Лос Анђелес тајмс” пише да 48 одсто анкетираних подржава Трампа, док је 42,6 одсто за Клинтонову.

Неки други медији и неке друге анкете говоре да су двоје кандидата потпуно изједначени, са 44 одсто гласова.

Како сматрају поједини аналитичари, ови резултати показују да Американци бирају “мање од два зла”.

То, како сматра политички аналитичар Геворг Мирцајан, уопште не изненађује с обзиром на то да су Доналд Трамп и Хилари Клинтон најмање омиљени у једној од, како се верује, “најпрљавијој” кампањи у америчкој историји.

“Американци не бирају оног ко је бољи, већ бирају мање од два зла”, преносе “РИА новости”.

То је разлог и због којег су ПР експерти са обе стране фокусирали на скандале који могу да промене правила игре у савезним државама као што је Флорида.

Хилари Клинтон је била у јасном вођству према анкетама до септембра, тачније до обележавање годишњице напада 9/11. Тада су бројке показивале да је она у предности над Трампом са 46 наспрам 42,9 одсто. Шест дана касније, због болести и несвестице која се догодила у току службе 11. септембра, Хилари је спала на само проценат предности над републиканцем.

Септембар је можда био месец изазова за Хилари, али је октобар показао да је тежак за Трампа, са веома лошим наступима у дебатама и снимцима из прошлости, подршка Трампу је са 45 спала на 41,4 одсто, Трампа су се многи републиканци одрекли, а неки су га чак позвали и да се повуче из трке.

До краја октобра чинило се да се Трамп тешко може вратити у трку, али су Хиларини мејлови поново умешали прсте. ФБИ је саопштио да ће поново отворити истрагу против демократске кандидаткиње.

Иако ФБИ није навео да је Клинтонова урадила “нешто погрешно”, сама одлука је довела до промене ставова код гласача, па је подршка Трампу од 42,5 одсто 29. октобра, скочила на 45,3 одсто 2. новембра.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

киза

06.11.2016 20:37

Сто се ми Срби замајавамо америцким изборима када нам је све једно. Нама це бити исто ко год да победи зато сто једни те исти владају Америком од њеног оснивања. Да ли се зову демократе или републиканци апсолутно је све једно, ратови це се наставити, сиротиња це гинути а богатаси це јос висе узивати у плодовима свог нерада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

07.11.2016 04:15

Велике је разлике измедју Хилари Клинтон и Доналд Трампа. Хилари зели рат са Русијом, а Трамп као славенски зет и пословни цовјек економски сурадњу. До сада су вецином демократе уводиле САД у ратова а не Републикнци. Тако це бити и овај пут. Ако Хилари побједи нека се Русија спреми за рат, а ако Трамп побједи бице мир и економски опоравак у САД!

Name

***

07.11.2016 05:36

Како предвидја киза, наставља се криза...

Name

Хембига

06.11.2016 21:28

Мени Доналд Трумп личи на предсједника Америке а Хиларy све више на ону Олбрајтову.

ОДГОВОРИТЕ