Ankete nejasne: Zašto SAD mijenjaju stavove

Dva dana pred predsedničke izbore, američki mediji objavljuju rezultate različitih anketi i predviđaju pobednika između Donalda Trampa i Hilari Klinton.

Svijet 06.11.2016 | 20:31
Ankete nejasne: Zašto SAD mijenjaju stavove
Kako su objavili “Vašington post” i “ABC njuz”, 48 odsto anketiranih će glasati za demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton, dok će se 43 odsto njih opredeliti za republikanca Trampa.

“Foks njuz” navodi da je Klintonova ispred Trampa za samo dva odsto, dok CNN piše da je ta razlika na oko tri procenta.

Istovremeno, “Los Anđeles tajms” piše da 48 odsto anketiranih podržava Trampa, dok je 42,6 odsto za Klintonovu.

Neki drugi mediji i neke druge ankete govore da su dvoje kandidata potpuno izjednačeni, sa 44 odsto glasova.

Kako smatraju pojedini analitičari, ovi rezultati pokazuju da Amerikanci biraju “manje od dva zla”.

To, kako smatra politički analitičar Gevorg Mircajan, uopšte ne iznenađuje s obzirom na to da su Donald Tramp i Hilari Klinton najmanje omiljeni u jednoj od, kako se veruje, “najprljavijoj” kampanji u američkoj istoriji.

“Amerikanci ne biraju onog ko je bolji, već biraju manje od dva zla”, prenose “RIA novosti”.

To je razlog i zbog kojeg su PR eksperti sa obe strane fokusirali na skandale koji mogu da promene pravila igre u saveznim državama kao što je Florida.

Hilari Klinton je bila u jasnom vođstvu prema anketama do septembra, tačnije do obeležavanje godišnjice napada 9/11. Tada su brojke pokazivale da je ona u prednosti nad Trampom sa 46 naspram 42,9 odsto. Šest dana kasnije, zbog bolesti i nesvestice koja se dogodila u toku službe 11. septembra, Hilari je spala na samo procenat prednosti nad republikancem.

Septembar je možda bio mesec izazova za Hilari, ali je oktobar pokazao da je težak za Trampa, sa veoma lošim nastupima u debatama i snimcima iz prošlosti, podrška Trampu je sa 45 spala na 41,4 odsto, Trampa su se mnogi republikanci odrekli, a neki su ga čak pozvali i da se povuče iz trke.

Do kraja oktobra činilo se da se Tramp teško može vratiti u trku, ali su Hilarini mejlovi ponovo umešali prste. FBI je saopštio da će ponovo otvoriti istragu protiv demokratske kandidatkinje.

Iako FBI nije naveo da je Klintonova uradila “nešto pogrešno”, sama odluka je dovela do promene stavova kod glasača, pa je podrška Trampu od 42,5 odsto 29. oktobra, skočila na 45,3 odsto 2. novembra.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kiza

06.11.2016 20:37

Sto se mi Srbi zamajavamo americkim izborima kada nam je sve jedno. Nama ce biti isto ko god da pobedi zato sto jedni te isti vladaju Amerikom od njenog osnivanja. Da li se zovu demokrate ili republikanci apsolutno je sve jedno, ratovi ce se nastaviti, sirotinja ce ginuti a bogatasi ce jos vise uzivati u plodovima svog nerada

ODGOVORITE
Name

Mihailo

07.11.2016 04:15

Velike je razlike izmedju Hilari Klinton i Donald Trampa. Hilari zeli rat sa Rusijom, a Tramp kao slavenski zet i poslovni covjek ekonomski suradnju. Do sada su vecinom demokrate uvodile SAD u ratova a ne Republiknci. Tako ce biti i ovaj put. Ako Hilari pobjedi neka se Rusija spremi za rat, a ako Tramp pobjedi bice mir i ekonomski oporavak u SAD!

Name

***

07.11.2016 05:36

Kako predvidja kiza, nastavlja se kriza...

Name

Hembiga

06.11.2016 21:28

Meni Donald Trump liči na predsjednika Amerike a Hilary sve više na onu Olbrajtovu.

ODGOVORITE