Чланови "ИД" планирали тероризам на Балкану

Седам чланова Исламске државе који су задржани у притвору прошле недеље, планирали су терористичке нападе на Балкану и примали су инструкције из Сирије, наводи косовски тужилац.

Србија 06.11.2016 | 18:30
Чланови "ИД" планирали тероризам на Балкану
Антитерористичка полиција ухапсила је седам особа у три различита града у петак, а групи је потом одређен притвор од 30 дана затвора од стране првостепеног суда у Приштини.

Они су имали контакте са људима у суседним земљама као што су Македонија и Албанија, а неколицина других осумњичених је још увек на слободи.

Самопроглашено Косово није предвидело никакве милитантне нападе на тој територији, али је најмање 200 особа ухапшено због наводних веза са Исламском државом. Око 300 особа са Косова и Метохије је отишло на ратиште у Сирију и Ирак.

Према наводима тужилаштва, ова седморица ухапшених су били у контакту са Исламском државом и Лавдримом Мухакхеријем, самопроглашеним командантом Албанаца у Сирији и Ираку, од кога су примали су инструкције о нападима.

"Они су припремали терористичке нападе на подручју Балкана, али прво на тзв. Косову. Планирали су нападе на неколико различитих објеката, као и на безбедносне институције", поручили су у тужилаштву.

Домаће и регионалне безбедносне агенције на тзв. Косову, укључујући и НАТО и Полицијске мисије ЕУ, забринути су због оних који се враћају из зоне борбених дејстава.

Тужилаштво тек треба да поднесе пријаву против ове групе. Насуф Хасани, адвокат оптужених, каже да ће уложити жалбу на одлуку суда.

2015. године је усвојен закон којим се уводи затворска казна од 15 година затвора за оне који учествују у ратним дејствима у иностранству.

Извор: реутерс.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Референдум

06.11.2016 18:37

Непланирају они ниста има ко за њих планира они су само изврсиоци

ОДГОВОРИТЕ