Članovi "ID" planirali terorizam na Balkanu

Sedam članova Islamske države koji su zadržani u pritvoru prošle nedelje, planirali su terorističke napade na Balkanu i primali su instrukcije iz Sirije, navodi kosovski tužilac.

Srbija 06.11.2016 | 18:30
Članovi "ID" planirali terorizam na Balkanu
Antiteroristička policija uhapsila je sedam osoba u tri različita grada u petak, a grupi je potom određen pritvor od 30 dana zatvora od strane prvostepenog suda u Prištini.

Oni su imali kontakte sa ljudima u susednim zemljama kao što su Makedonija i Albanija, a nekolicina drugih osumnjičenih je još uvek na slobodi.

Samoproglašeno Kosovo nije predvidelo nikakve militantne napade na toj teritoriji, ali je najmanje 200 osoba uhapšeno zbog navodnih veza sa Islamskom državom. Oko 300 osoba sa Kosova i Metohije je otišlo na ratište u Siriju i Irak.

Prema navodima tužilaštva, ova sedmorica uhapšenih su bili u kontaktu sa Islamskom državom i Lavdrimom Muhakherijem, samoproglašenim komandantom Albanaca u Siriji i Iraku, od koga su primali su instrukcije o napadima.

"Oni su pripremali terorističke napade na području Balkana, ali prvo na tzv. Kosovu. Planirali su napade na nekoliko različitih objekata, kao i na bezbednosne institucije", poručili su u tužilaštvu.

Domaće i regionalne bezbednosne agencije na tzv. Kosovu, uključujući i NATO i Policijske misije EU, zabrinuti su zbog onih koji se vraćaju iz zone borbenih dejstava.

Tužilaštvo tek treba da podnese prijavu protiv ove grupe. Nasuf Hasani, advokat optuženih, kaže da će uložiti žalbu na odluku suda.

2015. godine je usvojen zakon kojim se uvodi zatvorska kazna od 15 godina zatvora za one koji učestvuju u ratnim dejstvima u inostranstvu.

Izvor: reuters.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Referendum

06.11.2016 18:37

Neplaniraju oni nista ima ko za njih planira oni su samo izvrsioci

ODGOVORITE