На полицама се налази неквалитетан мед

Инспекција за храну је у протекла два мјесеца вршила контролу квалитета меда који се прометује на тржишту Републике Српске те је од 19 испитиваних узорака у осам случајева утврђено да испитивани производи нису у складу с параметрима квалитета прописаним Правилником о меду и другим пчелињим производима.

Република Српска 06.11.2016 | 13:00
На полицама се налази неквалитетан мед
Од тог броја, три произвођача су из ФБиХ, један из Републике Српске, док су два произвођача из Србије и један из Македоније, а увозници су из ФБиХ, тврде из Инспектората Српске.

На основу лабораторијских анализа наложено је повлачење преосталих количина из промета. За произвођаче и увознике с територије ФБиХ, информацију о резултатима анализа доставили су, како наводе, надлежним инспекцијским органима ради предузимања мјера код произвођача и увозника, као и Канцеларији за ветеринарство БиХ ради контрола приликом увоза.

Деветнаест узорака меда, како појашњавају у Инспекторату, узето је из малопродајних објеката и били су достављени на лабораторијску провјеру садржаја ХМФ, активности дијастазе, садржаја редукованих шећера глукозе, фруктозе и сахарозе као основних параметара квалитета меда.

Узорци су лабораторији достављени обиљежени искључиво шифрама, без података о произвођачу, како би се обезбиједила једнообразност у обиљежавању службених узорака.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марица лаловиц

06.11.2016 13:01

Хоцемо ли ми икада сазнати ста једемо? Ста нама знаци то "неки производјаци", ако смо то вец купили и то једемо? Кога ститите, њих или нас.

ОДГОВОРИТЕ