Na policama se nalazi nekvalitetan med

Inspekcija za hranu je u protekla dva mjeseca vršila kontrolu kvaliteta meda koji se prometuje na tržištu Republike Srpske te je od 19 ispitivanih uzoraka u osam slučajeva utvrđeno da ispitivani proizvodi nisu u skladu s parametrima kvaliteta propisanim Pravilnikom o medu i drugim pčelinjim proizvodima.

Republika Srpska 06.11.2016 | 13:00
Na policama se nalazi nekvalitetan med
Od tog broja, tri proizvođača su iz FBiH, jedan iz Republike Srpske, dok su dva proizvođača iz Srbije i jedan iz Makedonije, a uvoznici su iz FBiH, tvrde iz Inspektorata Srpske.

Na osnovu laboratorijskih analiza naloženo je povlačenje preostalih količina iz prometa. Za proizvođače i uvoznike s teritorije FBiH, informaciju o rezultatima analiza dostavili su, kako navode, nadležnim inspekcijskim organima radi preduzimanja mjera kod proizvođača i uvoznika, kao i Kancelariji za veterinarstvo BiH radi kontrola prilikom uvoza.

Devetnaest uzoraka meda, kako pojašnjavaju u Inspektoratu, uzeto je iz maloprodajnih objekata i bili su dostavljeni na laboratorijsku provjeru sadržaja HMF, aktivnosti dijastaze, sadržaja redukovanih šećera glukoze, fruktoze i saharoze kao osnovnih parametara kvaliteta meda.

Uzorci su laboratoriji dostavljeni obilježeni isključivo šiframa, bez podataka o proizvođaču, kako bi se obezbijedila jednoobraznost u obilježavanju službenih uzoraka.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marica lalovic

06.11.2016 14:01

Hocemo li mi ikada saznati sta jedemo? Sta nama znaci to "neki proizvodjaci", ako smo to vec kupili i to jedemo? Koga stitite, njih ili nas.

ODGOVORITE