ПОР: Судар свијетова на Драгау и вјечита дилема - ко је бољи, ''Змајеви'' или ''Орлови''?!

Два најтрофејнија португалска клуба састају се вечерас (19 часова, СК2) у 235. по реду О Класику!

Фудбал 06.11.2016 | 15:00
ПОР: Судар свијетова на Драгау и вјечита дилема - ко је бољи, ''Змајеви'' или ''Орлови''?!
Као у сваком великом ривластву, анимозитет између два највећа португалска града, уједно и два најтрофејнија фудбалска клуба, дубоко је урезан у унутрашњу политичку и спортску културу. На северу имате Порто, историјски град радничке класе, индустријски центар са изразитим аутономашким духом. На југу вам је Лисабон, престоница, сва богата, моћна и блистава.

Дерби Порто – Бенфика, популарни О Класико, осликава баш ту подељеност, због које је ривалство ових клубова постало изузетно напето последњих година. Ас Агијас (Орлови) су историјски најтрофејнији португалски клуб, док су Ос Драгоеш (Змајеви) доминантна снага тамошњег фудбала у последње две деценије И из те две чињенице константно се црпе детаљи који карактеришу највећи португалски дерби.

Занимљиво, први меч између Порта и Бенфике био је пријатељски и одигран је 28. априла 1912 године. Победили су гости са великих 8:2. Од тада је прошло чак осам година док Порто није остварио прву победу над Бенфиком и то од 3:2 у феноменалној утакмици, и још девет година док Змајеви нису други пут победили Орлове.

Бенфика је освојила три титуле шампиона Португалије током четврте декаде прошлог века, као и Латински куп 1950. који је био претеча некадашњег Купа шампиона, односно такмичење најбољих тимова Португалије, Француске, Италије и Шпаније. Са тим успесима кренула је и експанзија Орлова, али је то био само тизер за оно што је уследило неколико година касније.

Предвођена легендарним Еузебијом, Бенфика је освојила осам шампионских титула и два Купа шампиона током 60-их година прошлог века. На домаћем плану Бенфика је доминирала и током 70-их и 80-их година, али упркос чињеници да је три пута играла финала европских такмичења није стигла до новог трофеја, што је дало некакву наду Порту. 

Када имате такву дугогодишњу доминацију једног клуба као што је била ова лисабонских Орлова, како онда да их као навијач Змајева не мрзите. Порто је готово две пуне деценије био без освојене шампионске титуле, а у низу их је освајао тек у касним 70-им годинама прошлог века. Али, су тај низ наставили и у 80-им када су освојили четити титуле, два Купа и Куп шампиона.

Међутим, тек од 1990. године Порто је ударио свој монопол на португалски фудбал, освојивши рекордних пет титула узастопно што није раније успела чак ни Бенфика у својим најславнијим данима. Оно што је посебан трн у оку навијачима лисабонских Орлова, и због чега они имају разлога да мрзе Порто је податак да су плаво-бели од 2000. на овамо још једном везали пет узастопних шампионских титула, али су освојили и Лигу шампиона и Лигу Европе.

У до сада укупно одиграних 234 дербија О Класико, Змајеви су славили 91 пут наспрам 86 победа Орлова. Оба тима боље играју на домаћем терену, па тако имамо 66 победа Порта на свом Драгау и 65 тријумфа Бенфике на својој земљи на чувеном Ла Лушу. Бенфика је и даље најтрофејнији португалски клуб са 35 шампионских титула (тренутно има три освојене узастопно), док је Порто прати са 27 титула, али с тим да је последњу освојио 2013. године. Ако су у нечему једнаки, то је да обоје имају по две освојене Лиге шампиона.

Гигант из Лисабона, уз све поменуто, има чак 160.000 регистрованих чланова клуба у домовини и чак 14.000.000 чланова широм света што им је 2006. године донело чак и место у Гинисовој књизи рекорда као најпопуларнијем фудбалском клубу на свету. Иронично, на северу где је Порто, више људи навија за Бенфику…

Када је реч о ривалству, многи навијачи ће вам рећу да се оно огледа у двојици бивших фудбалера ових тимова - Жоау Пинту (Бенфика) и Паулињу Сантосу (Порто). Упркос чињеници да су били саиграчи у репрезентацији Португалије, обојица нису крили да отоврено мрзе један другог због припадности противнику. Њихови сукоби су годинама трајали, а често су и пре времена завршавали највећи португалски дерби због туче. Наравно, утицала је на то и напетост коју изазивају дуели два тима, али у последње време није то тако жестоко, па имамо пример и Кристијана Родригеза који је до пре неку годину без проблема играо прво за Орлове, после и за Змајеве.

Тако је било некада, а данас…

Вечерашњи 235. по реду О Класико на Драгау (19 часова, Спорт клуб 2) требало би да нам донесе спектакл, али како је Бенфика у незадрживој форми, а Порто упркос победама зна да киксне (као против Сетубала прошле недеље када је било 0:0), може лако да се деси да се лидер прошета на терену мрског ривала и стекне великих осам бодова предности, који у Португалији скоро па значе титулу. Уосталом, питајте то играче Спортинга који су прошле сезоне недељама безуспешно јурили Орлове и њихових два бода предности током читавог пролећа.

Бенфику ће сачекати сигурно пакао на северу Португалије, а додатни проблем је и повреда стандардног везисте Љубомира Фејсе, који неће моћи да наступи на овом мечу. Ако је за тренера Руија Виторију нешто добро, то је податак да апсолутно сви фудбалери из навале погађају мреже противника од Салвија, преко Пиција и Хименеза до сјајног Грка Митроглуа, што се види и по резултатима.

Орлови су везали пет победа, а на последњих 16 утакмица у свим такмичењима имају само пораз и три ремија, све остало су победе. На гостовањима Бенфика је такође убедљива, а најчешће побеђује на утакмицама на којима падају по два гола.

Када је реч о Порту све се код њих у нападу врти око Андреа Силве који са саиграчима јури данас последњи воз у борби за титулу. Талентовани 20-годишњи нападач Змајева, центарфор за каквим репрезентација Португалије жуди већ неколико година, игра сјајно и решета мреже ривала из кола у коло. Тренутно је на бројки од седам голова у Примеири и ако буде расположен, зајено са сјајном саиграчима Дијегом Жотом и Ектором Ерером, неће фаворизована Бенфика тако лако до тријумфа. Тренер Змајева Нуно Еспирито Санто нема проблеме са повредама па може да супротстави најјачи тим лидеру.

Драгао је сасвим снажна тврђава ове сезоне, само је Копенхаген успео да откине бод у Лиги шампиона, остали гости из Примеире најчешће су одлазили кући са по три лопте у мрежи. Зато голови не би смели да изостану на овом сусрету, а како су гости славили на два од последња четири О Класика пробајте и са комбинацијом X2&2+ која се плаћа јако добро.

ПОРТО – БЕНФИКА (19 часова, Спорт Клуб 2)

Стадион: Драгао
Капацитет: 52.000
Судија: Артур Соарес Дијас

ПОРТО (4-4-2): Каслијас – Лајун, Маркано, Фелипе, Алекс Тељес – Ерера, Переира, Торес, Отавињо – Жота, Андре Силва.

БЕНФИКА (4-4-2): Мораеш – Семедо, Луизао, Линделоф, Грималдо - Салвио, Самарис, Пици, Серви – Гуедес, Митроглу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар