POR: Sudar svijetova na Dragau i vječita dilema - ko je bolji, ''Zmajevi'' ili ''Orlovi''?!

Dva najtrofejnija portugalska kluba sastaju se večeras (19 časova, SK2) u 235. po redu O Klasiku!

Fudbal 06.11.2016 | 15:00
POR: Sudar svijetova na Dragau i vječita dilema - ko je bolji, ''Zmajevi'' ili ''Orlovi''?!
Kao u svakom velikom rivlastvu, animozitet između dva najveća portugalska grada, ujedno i dva najtrofejnija fudbalska kluba, duboko je urezan u unutrašnju političku i sportsku kulturu. Na severu imate Porto, istorijski grad radničke klase, industrijski centar sa izrazitim autonomaškim duhom. Na jugu vam je Lisabon, prestonica, sva bogata, moćna i blistava.

Derbi Porto – Benfika, popularni O Klasiko, oslikava baš tu podeljenost, zbog koje je rivalstvo ovih klubova postalo izuzetno napeto poslednjih godina. As Agijas (Orlovi) su istorijski najtrofejniji portugalski klub, dok su Os Dragoeš (Zmajevi) dominantna snaga tamošnjeg fudbala u poslednje dve decenije I iz te dve činjenice konstantno se crpe detalji koji karakterišu najveći portugalski derbi.

Zanimljivo, prvi meč između Porta i Benfike bio je prijateljski i odigran je 28. aprila 1912 godine. Pobedili su gosti sa velikih 8:2. Od tada je prošlo čak osam godina dok Porto nije ostvario prvu pobedu nad Benfikom i to od 3:2 u fenomenalnoj utakmici, i još devet godina dok Zmajevi nisu drugi put pobedili Orlove.

Benfika je osvojila tri titule šampiona Portugalije tokom četvrte dekade prošlog veka, kao i Latinski kup 1950. koji je bio preteča nekadašnjeg Kupa šampiona, odnosno takmičenje najboljih timova Portugalije, Francuske, Italije i Španije. Sa tim uspesima krenula je i ekspanzija Orlova, ali je to bio samo tizer za ono što je usledilo nekoliko godina kasnije.

Predvođena legendarnim Euzebijom, Benfika je osvojila osam šampionskih titula i dva Kupa šampiona tokom 60-ih godina prošlog veka. Na domaćem planu Benfika je dominirala i tokom 70-ih i 80-ih godina, ali uprkos činjenici da je tri puta igrala finala evropskih takmičenja nije stigla do novog trofeja, što je dalo nekakvu nadu Portu. 

Kada imate takvu dugogodišnju dominaciju jednog kluba kao što je bila ova lisabonskih Orlova, kako onda da ih kao navijač Zmajeva ne mrzite. Porto je gotovo dve pune decenije bio bez osvojene šampionske titule, a u nizu ih je osvajao tek u kasnim 70-im godinama prošlog veka. Ali, su taj niz nastavili i u 80-im kada su osvojili četiti titule, dva Kupa i Kup šampiona.

Međutim, tek od 1990. godine Porto je udario svoj monopol na portugalski fudbal, osvojivši rekordnih pet titula uzastopno što nije ranije uspela čak ni Benfika u svojim najslavnijim danima. Ono što je poseban trn u oku navijačima lisabonskih Orlova, i zbog čega oni imaju razloga da mrze Porto je podatak da su plavo-beli od 2000. na ovamo još jednom vezali pet uzastopnih šampionskih titula, ali su osvojili i Ligu šampiona i Ligu Evrope.

U do sada ukupno odigranih 234 derbija O Klasiko, Zmajevi su slavili 91 put naspram 86 pobeda Orlova. Oba tima bolje igraju na domaćem terenu, pa tako imamo 66 pobeda Porta na svom Dragau i 65 trijumfa Benfike na svojoj zemlji na čuvenom La Lušu. Benfika je i dalje najtrofejniji portugalski klub sa 35 šampionskih titula (trenutno ima tri osvojene uzastopno), dok je Porto prati sa 27 titula, ali s tim da je poslednju osvojio 2013. godine. Ako su u nečemu jednaki, to je da oboje imaju po dve osvojene Lige šampiona.

Gigant iz Lisabona, uz sve pomenuto, ima čak 160.000 registrovanih članova kluba u domovini i čak 14.000.000 članova širom sveta što im je 2006. godine donelo čak i mesto u Ginisovoj knjizi rekorda kao najpopularnijem fudbalskom klubu na svetu. Ironično, na severu gde je Porto, više ljudi navija za Benfiku…

Kada je reč o rivalstvu, mnogi navijači će vam reću da se ono ogleda u dvojici bivših fudbalera ovih timova - Žoau Pintu (Benfika) i Paulinju Santosu (Porto). Uprkos činjenici da su bili saigrači u reprezentaciji Portugalije, obojica nisu krili da otovreno mrze jedan drugog zbog pripadnosti protivniku. Njihovi sukobi su godinama trajali, a često su i pre vremena završavali najveći portugalski derbi zbog tuče. Naravno, uticala je na to i napetost koju izazivaju dueli dva tima, ali u poslednje vreme nije to tako žestoko, pa imamo primer i Kristijana Rodrigeza koji je do pre neku godinu bez problema igrao prvo za Orlove, posle i za Zmajeve.

Tako je bilo nekada, a danas…

Večerašnji 235. po redu O Klasiko na Dragau (19 časova, Sport klub 2) trebalo bi da nam donese spektakl, ali kako je Benfika u nezadrživoj formi, a Porto uprkos pobedama zna da kiksne (kao protiv Setubala prošle nedelje kada je bilo 0:0), može lako da se desi da se lider prošeta na terenu mrskog rivala i stekne velikih osam bodova prednosti, koji u Portugaliji skoro pa znače titulu. Uostalom, pitajte to igrače Sportinga koji su prošle sezone nedeljama bezuspešno jurili Orlove i njihovih dva boda prednosti tokom čitavog proleća.

Benfiku će sačekati sigurno pakao na severu Portugalije, a dodatni problem je i povreda standardnog veziste Ljubomira Fejse, koji neće moći da nastupi na ovom meču. Ako je za trenera Ruija Vitoriju nešto dobro, to je podatak da apsolutno svi fudbaleri iz navale pogađaju mreže protivnika od Salvija, preko Picija i Himeneza do sjajnog Grka Mitroglua, što se vidi i po rezultatima.

Orlovi su vezali pet pobeda, a na poslednjih 16 utakmica u svim takmičenjima imaju samo poraz i tri remija, sve ostalo su pobede. Na gostovanjima Benfika je takođe ubedljiva, a najčešće pobeđuje na utakmicama na kojima padaju po dva gola.

Kada je reč o Portu sve se kod njih u napadu vrti oko Andrea Silve koji sa saigračima juri danas poslednji voz u borbi za titulu. Talentovani 20-godišnji napadač Zmajeva, centarfor za kakvim reprezentacija Portugalije žudi već nekoliko godina, igra sjajno i rešeta mreže rivala iz kola u kolo. Trenutno je na brojki od sedam golova u Primeiri i ako bude raspoložen, zajeno sa sjajnom saigračima Dijegom Žotom i Ektorom Ererom, neće favorizovana Benfika tako lako do trijumfa. Trener Zmajeva Nuno Espirito Santo nema probleme sa povredama pa može da suprotstavi najjači tim lideru.

Dragao je sasvim snažna tvrđava ove sezone, samo je Kopenhagen uspeo da otkine bod u Ligi šampiona, ostali gosti iz Primeire najčešće su odlazili kući sa po tri lopte u mreži. Zato golovi ne bi smeli da izostanu na ovom susretu, a kako su gosti slavili na dva od poslednja četiri O Klasika probajte i sa kombinacijom X2&2+ koja se plaća jako dobro.

PORTO – BENFIKA (19 časova, Sport Klub 2)

Stadion: Dragao
Kapacitet: 52.000
Sudija: Artur Soares Dijas

PORTO (4-4-2): Kaslijas – Lajun, Markano, Felipe, Aleks Teljes – Erera, Pereira, Tores, Otavinjo – Žota, Andre Silva.

BENFIKA (4-4-2): Moraeš – Semedo, Luizao, Lindelof, Grimaldo - Salvio, Samaris, Pici, Servi – Guedes, Mitroglu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar