Звездини неатрактивни састојци шампионског коктела: Некад Стевановић - данас Сикимић!

Развојни пут Предрага Сикимића неодољиво подсећања на судбину нападача који је у ери Славољуба Муслина постизао голове вредне шампионскох пехара.

Фудбал 10.11.2016 | 00:00
Звездини неатрактивни састојци шампионског коктела: Некад Стевановић - данас Сикимић!
Он никада неће добити аплауз јако строгог, али правичног Звездиног запада. Због година он неће бити нападач који ће Црвеној звезди донети огроман новац. Али он је шпиц који у потенцијалном новом шампионском коктелу клуба са Маракане може да буде јак састојак.

Није тешко погодити да смо у првом пасусу направили скицу за портрет тренутног првог центарфора Црвене звезде Предрага Сикимића. Можда се у његовим потезима не види екстра класа, сигурно је да он није залог за будућност, али некадашњи интернационалац из Русије и Азије, ради у црвено-белом дресу баш оно због чега је лета прошле године доведен. Да захваљући његовим квалитетима и искуству Црвена звезда добије неку утакмицу на „фору“. И то у тренуцима када осталима не иде.

Исклесан у бројним фудбалским биткама Сикимић је у четвртој деценији живота дочекао да велики клуб и актуелни шампион почива на његовим квалитетима. Истина, има нешто и до нерешеног статуса Уга Вијеире, али 34-годишњи фудбалер је доказ да свака екипа која стреми највишим циљевима мора да има неатрактивног, али нападача из категорије „булдожера“. Шпица због којег ће публика по инерцији одмахивати руком, али довољно квалитетног да саиграчима баци појас за спасавање.

Уосталом, Сикимић је прошле сезоне постигао голчину на априлиском вечитом дербију, затим је против Вождовца убацио лопту у мрежу за оверу титуле. Да може да буде весник новог шампионско трофеја у Љутице Богдана потврђује у претходних месец дана. Головима у серији стигао је до епитета најбољег стрелца Суперлиге, решивши мечеве против Чукаричког, Рада и на послетку Борца из Чачка. Сува статистика каже да је Црвеној звезди донео девет бодова и то мечевима у којима лидер није блистао. Далеко од тога.

Међутим, појава времешног, а делотворног нападача није ништа ново у животу клуба са Маракане. Развојни пут Предрага Сикимића као да представља ископирану судбину Драгана Стевановића. Млађи навијачи Црвене звезде можда се и не сећају човека који је 1999.године сплетом околности дошао на Маракану. Тада је као и Предраг Сикимић био у јесени каријери. Није иза себе имао атрактивне трансфере, нити репрезентативни стаж. Али имао је нагомилано искуство, истанчан голгетерски њух који је препознао садашњи селектор репрезентације Србије Славољуб Муслин.

Када су из строја због малера, идентичних повреда лигамената колена, испали Горан Друлић и Бранко Јелић, одговорни из Љутице Богдана су погледали ка стадиону Рада на Бањици. Тамо су пронашали Драгана Стевановића. Навијачи баш и нису били задовољни, нису веровали да момак, који је терао лопту у Моштаници и Жаркову, а у једном периоду стигао до Бундес лиге, може да буде адекватна замена за Друлића и Јелића. Испоставило се да нису били у праву. Истина, Стевановић није био претерано ефикасан, али је „боцкао“ баш кад треба. У сећању је остао његов гол у Суботици против Спартака када се чинило да ће црвено-бели киксирати и бацити пешкир у шампионској трци са Партизаном.

На крају те сезоне, окончане освајањем дупле круне, Драган Стевановић је постигао шест првенствених голова. Био је одлично „инстант“ решење. Баш као што је то данас Предраг Сикимић.

Јер тренутно први нападач Црвене звезде има краткорочан уговор, до јуна наредне године. Биће вероватно ту док Црвена звезда не пронађе ослонца у нападу (Вијеира то више није) и док младе снаге попут Јовељића не очврсну...

Биће и даље оних који ће се чудити податку да Сикимић постиже голове у континуитету. Међутуим, то је лаичко мишљења из много разлога. Уосталом, није Сикимић случајно у Русији имао уговоре који су му гарантовали зараду са шест цифара. Није случајно погодио паука у Партизановом голу у априлском дербију.

И још нешто: није Сикимић најбољи меч каријере одиграо у дресу Црвене звезде. Урадио је то као првотимац Рада 2003.године када је спаковао четири гола за 90 минута Радничком из Ниша.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар