Zvezdini neatraktivni sastojci šampionskog koktela: Nekad Stevanović - danas Sikimić!

Razvojni put Predraga Sikimića neodoljivo podsećanja na sudbinu napadača koji je u eri Slavoljuba Muslina postizao golove vredne šampionskoh pehara.

Fudbal 10.11.2016 | 00:00
Zvezdini neatraktivni sastojci šampionskog koktela: Nekad Stevanović - danas Sikimić!
On nikada neće dobiti aplauz jako strogog, ali pravičnog Zvezdinog zapada. Zbog godina on neće biti napadač koji će Crvenoj zvezdi doneti ogroman novac. Ali on je špic koji u potencijalnom novom šampionskom koktelu kluba sa Marakane može da bude jak sastojak.

Nije teško pogoditi da smo u prvom pasusu napravili skicu za portret trenutnog prvog centarfora Crvene zvezde Predraga Sikimića. Možda se u njegovim potezima ne vidi ekstra klasa, sigurno je da on nije zalog za budućnost, ali nekadašnji internacionalac iz Rusije i Azije, radi u crveno-belom dresu baš ono zbog čega je leta prošle godine doveden. Da zahvaljući njegovim kvalitetima i iskustvu Crvena zvezda dobije neku utakmicu na „foru“. I to u trenucima kada ostalima ne ide.

Isklesan u brojnim fudbalskim bitkama Sikimić je u četvrtoj deceniji života dočekao da veliki klub i aktuelni šampion počiva na njegovim kvalitetima. Istina, ima nešto i do nerešenog statusa Uga Vijeire, ali 34-godišnji fudbaler je dokaz da svaka ekipa koja stremi najvišim ciljevima mora da ima neatraktivnog, ali napadača iz kategorije „buldožera“. Špica zbog kojeg će publika po inerciji odmahivati rukom, ali dovoljno kvalitetnog da saigračima baci pojas za spasavanje.

Uostalom, Sikimić je prošle sezone postigao golčinu na apriliskom večitom derbiju, zatim je protiv Voždovca ubacio loptu u mrežu za overu titule. Da može da bude vesnik novog šampionsko trofeja u Ljutice Bogdana potvrđuje u prethodnih mesec dana. Golovima u seriji stigao je do epiteta najboljeg strelca Superlige, rešivši mečeve protiv Čukaričkog, Rada i na posletku Borca iz Čačka. Suva statistika kaže da je Crvenoj zvezdi doneo devet bodova i to mečevima u kojima lider nije blistao. Daleko od toga.

Međutim, pojava vremešnog, a delotvornog napadača nije ništa novo u životu kluba sa Marakane. Razvojni put Predraga Sikimića kao da predstavlja iskopiranu sudbinu Dragana Stevanovića. Mlađi navijači Crvene zvezde možda se i ne sećaju čoveka koji je 1999.godine spletom okolnosti došao na Marakanu. Tada je kao i Predrag Sikimić bio u jeseni karijeri. Nije iza sebe imao atraktivne transfere, niti reprezentativni staž. Ali imao je nagomilano iskustvo, istančan golgeterski njuh koji je prepoznao sadašnji selektor reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin.

Kada su iz stroja zbog malera, identičnih povreda ligamenata kolena, ispali Goran Drulić i Branko Jelić, odgovorni iz Ljutice Bogdana su pogledali ka stadionu Rada na Banjici. Tamo su pronašali Dragana Stevanovića. Navijači baš i nisu bili zadovoljni, nisu verovali da momak, koji je terao loptu u Moštanici i Žarkovu, a u jednom periodu stigao do Bundes lige, može da bude adekvatna zamena za Drulića i Jelića. Ispostavilo se da nisu bili u pravu. Istina, Stevanović nije bio preterano efikasan, ali je „bockao“ baš kad treba. U sećanju je ostao njegov gol u Subotici protiv Spartaka kada se činilo da će crveno-beli kiksirati i baciti peškir u šampionskoj trci sa Partizanom.

Na kraju te sezone, okončane osvajanjem duple krune, Dragan Stevanović je postigao šest prvenstvenih golova. Bio je odlično „instant“ rešenje. Baš kao što je to danas Predrag Sikimić.

Jer trenutno prvi napadač Crvene zvezde ima kratkoročan ugovor, do juna naredne godine. Biće verovatno tu dok Crvena zvezda ne pronađe oslonca u napadu (Vijeira to više nije) i dok mlade snage poput Joveljića ne očvrsnu...

Biće i dalje onih koji će se čuditi podatku da Sikimić postiže golove u kontinuitetu. Međutuim, to je laičko mišljenja iz mnogo razloga. Uostalom, nije Sikimić slučajno u Rusiji imao ugovore koji su mu garantovali zaradu sa šest cifara. Nije slučajno pogodio pauka u Partizanovom golu u aprilskom derbiju.

I još nešto: nije Sikimić najbolji meč karijere odigrao u dresu Crvene zvezde. Uradio je to kao prvotimac Rada 2003.godine kada je spakovao četiri gola za 90 minuta Radničkom iz Niša.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar