БиХ у Русију извезла прве количине воћа

Произвођачи воћа из БиХ прошле седмице почели су са првим испорукама у Русију, након што је надлежна фитосанитарна служба Русије потписала Протокол о осигурању фитосанитарних захтјева, чиме је укинута забрана увоза воћа из БиХ у Русију.
Након укидања забране БиХ у Русију извезла прве количине воћа

Босна и Херцеговина 05.11.2016 | 21:54
БиХ у Русију извезла прве количине воћа
БиХ је прије неколико дана извезла више од 100 тона крушака и јабука на руско тржиште, потврдио је то за Клиx.ба Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

"Коначно смо почели с извозом, прве пошиљке су кренуле, али у овом тренутку рано је да говоримо о планираним количинама", казао је Шаровић за Клиx.ба.

Извоз воћа у Русију сада је много сложенији, односно захтјева спровођење свих процедура, који купцу у Русији гарантују поријекло производа, податке о произвођачу, инспекцијски надзор и транспорт.

Потписани Протокол између БиХ и Русије дефинисао је да купац приликом увоза робе на граничном пријелазу може једноставним прегледом пошиљке утврдити све важне податке о производу.

Руска фитосанитарна служба замјерила је БиХ на нерегулисаном инспекцијском надзору производње, а постојала је и сумња да одређено воће које је БиХ извозила у Русију има поријекло из неке треће земље.

Домаћи произвођачи воћа више од два мјесеца нису могли извозити робу на руско тржиште, због уочених неправилности, што је значајно наштетило домаћој привреди, јер је Русија као извозно тржиште веома важна за БиХ.

Након што су све недоумице отклоњене и након што је успостављен јасно дефинисан систем надзора извоза, министар Шаровић је казао да очекује повећање извоза воћа и поврћа у Русију у наредном периоду.

(Клиx.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Алан Форд

05.11.2016 19:19

А јесу ли кренуле и банане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

немој тако

05.11.2016 19:46

Е јест горд овај слан Форд.

Name

Обама

06.11.2016 18:16

Иде папаја као халва, осам кила је извезено