BiH u Rusiju izvezla prve količine voća

Proizvođači voća iz BiH prošle sedmice počeli su sa prvim isporukama u Rusiju, nakon što je nadležna fitosanitarna služba Rusije potpisala Protokol o osiguranju fitosanitarnih zahtjeva, čime je ukinuta zabrana uvoza voća iz BiH u Rusiju.
Nakon ukidanja zabrane BiH u Rusiju izvezla prve količine voća

Bosna i Hercegovina 05.11.2016 | 21:54
BiH u Rusiju izvezla prve količine voća
BiH je prije nekoliko dana izvezla više od 100 tona krušaka i jabuka na rusko tržište, potvrdio je to za Klix.ba Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Konačno smo počeli s izvozom, prve pošiljke su krenule, ali u ovom trenutku rano je da govorimo o planiranim količinama", kazao je Šarović za Klix.ba.

Izvoz voća u Rusiju sada je mnogo složeniji, odnosno zahtjeva sprovođenje svih procedura, koji kupcu u Rusiji garantuju porijeklo proizvoda, podatke o proizvođaču, inspekcijski nadzor i transport.

Potpisani Protokol između BiH i Rusije definisao je da kupac prilikom uvoza robe na graničnom prijelazu može jednostavnim pregledom pošiljke utvrditi sve važne podatke o proizvodu.

Ruska fitosanitarna služba zamjerila je BiH na neregulisanom inspekcijskom nadzoru proizvodnje, a postojala je i sumnja da određeno voće koje je BiH izvozila u Rusiju ima porijeklo iz neke treće zemlje.

Domaći proizvođači voća više od dva mjeseca nisu mogli izvoziti robu na rusko tržište, zbog uočenih nepravilnosti, što je značajno naštetilo domaćoj privredi, jer je Rusija kao izvozno tržište veoma važna za BiH.

Nakon što su sve nedoumice otklonjene i nakon što je uspostavljen jasno definisan sistem nadzora izvoza, ministar Šarović je kazao da očekuje povećanje izvoza voća i povrća u Rusiju u narednom periodu.

(Klix.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

05.11.2016 19:19

A jesu li krenule i banane?

ODGOVORITE
Name

nemoj tako

05.11.2016 19:46

E jest gord ovaj slan Ford.

Name

Obama

06.11.2016 18:16

Ide papaja kao halva, osam kila je izvezeno