Савчић: Хрвати имају велики разлог за бригу

Хапшења у Орашју дио су плана да се створи БиХ без Хрвата, тврди хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, уочи своје посјете Загребу.

Република Српска 05.11.2016 | 19:34
Савчић: Хрвати имају велики разлог за бригу
Вијеће бранитеља у ФБиХ најављује блокаду путева између Српске и ФБиХ. За то вријеме српски генерал Миломир Савчић јасан - званични Загреб има разлога за бригу због хапшења у Орашју.

Било је крајње вријеме да се почне са процесуирањем починилаца злочина над Србима у БиХ који ће показати ко је заиста извршио агресију на БиХ.

Хрвати у БиХ и Хрватској традиционално сложни и једним гласом. Хапшење бивших припадника Хрватског вијећа одбране за њих је неправда. Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић тврди за “Вечерњи лист” да је знао да ће хапшења услиједити.

Човић је ово рекао уочи састанка са хрватским руководством у Загребу, на којем ће свој суд дати, како је најављено, и свештеници Католичке цркве у Хрватској, на челу са кардиналом Бозанићем.

Цијела бура за српског генерала Миломира Савчића има смисла.

"Они имају озбиљних разлога за све то. Ми имамо све доказе да је почетак сукоба на простору БиХ изведен од стране регуларних хрватских снага, поготово у дијелу Посавине. Тамо су и почињени велики ратни злочини против ратних заробљеника, против цивилног становништва и они имају разлога да буду забринути", рекао је за БН телевизију генерал Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату Миломир Савчић.

Хистерија у Хрватској највећим дијелом је и због квалификације кривичног дјела “удружени злочиначки подухват”. Генерал Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату објашњава и зашто.

"Управо због тога што би примјењујући ту квалификацију кривичног дјела одговорност носила до самог државног и војног руководства тадашње Републике Хрватске", истакао је Савчић.

Промијениће се оцјена карактера протеклог рата, додаје Савчић.

"Кроз овај процес ће се доказати ко је заиста извршио и када агресију на БиХ. Овдје никада није било ниједне наоружане јединице из Србије у БиХ, осим ЈНА која је била ту деценијама и није пала с неба. Дакле, многе ствари ће се кроз овај процес отворити и то је оно што хрватску Владу свакако брине и због тога је такође подигнута сва ова халабука, ванредна сједница владе итд", појашњава Савчић.

Чак је и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц оцијенио за сарајевско “Ослобођење” да изјаве званичника о правосудним питањима могу створити утисак о постојању "непријмереног политичког утицаја", али се независност тужилаца и правосуђа мора поштовати и штитити. Субјективност праводуђа искључује.

Када је ријеч о оцјенама да хапшења у Орашју представљају селективну правду, Тужилаштво Трибунала тај и друге догађаје не види тако.

"Просто требало би да се послије толико времена од рата привикнемо и да прихватимо чињеницу правосудни органи коначно треба да дају своју оцјену о протеклим догађајима, али потпуно независно, неутрално и без притисака, и искључиво базираних на чињеницама", јасан је генерал Савчић.

Савчић је убијеђен да ће, уколико Тужилаштво истраје у одбрани оптужнице, и судска вијећа која буду процесуирала случај у коначници пресудити у корист жртава, односно у корист правде и истине.



(БН телевизија)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Добро генерале

05.11.2016 19:12

Шта је са причом о борцима Републике Српске?До кад ће Његош Томић и његови другови да се смрзавају у парку Младен Стојановић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

05.11.2016 19:25

Па док не цркну тако казе Милорад нека иду радити на њиву аххаха

Name

Ре добро

05.11.2016 20:24

Смрзаваце се док год их буде неко плацао за то.

Name

Борац

05.11.2016 23:56

Борац сам прве категорије срамота ме је Да казем сто борци до 60 година зивота примају по 5 еура мјесецно висе би на мосту зарадиј за један дан

Name

с,м.

06.11.2016 11:19

Борци се требају одреци борацког додатка, ионако је биједан. Укинути и Борацку организацију, да не би Савциц примао плату, и поред велике пензије, а и остали ,који ниста не раде. Па нек од тих пара повецају плате они који имају по 5000км мјесецно, па им је и то мало.

Name

гаврило

05.11.2016 19:31

Нико не води бригу о борцима РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Гаврило

05.11.2016 20:12

Па преседник Додик води бригу како мозес тако реци да се нико не брине о борцима

Name

борац прве категорије гпбнт55

05.11.2016 19:49

Генерале нас нек судови раде свој посао а ти се бори за нас срамота је да борци који нису за пензију а фирма пропала немају овјерену књизицу мој слуцај 3 пуне године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

05.11.2016 20:50

Каква брига је потребна борцима? Нису борци неспосбни за рад, цаст изузецима, и тим изузецима треба помоци.

Name

Као остали

05.11.2016 21:34

Па добро висе о тим борцима РС па био сам са 18 година цитаво вријеме и два пута рањен и ста сад да радим да кукам тад је било тако вријеме патриотизма ...сад небих па макар ме протјерали и у албанију ..доста им је од мене младост сам им оставио хвала богу па ето радим здрав сам идемо даље а не само кукање борци па борци ...помозите инвалидима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо ре Ннн

06.11.2016 08:03

И ТИ САВЦИЦУ НИТ СМРДИС НИТ МИРИСЕС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сустина

06.11.2016 08:42

А засто ти зликовци нису похапсени раније? Просло је висе од 20 година. Или је сад потребно да се закувава јер неки други који су одговорни за пљацку и разваљивање, требају нити похапсени и провести остатак свог прљавог зивота иза ресетака. Дакле, тих 10 ликова је зртвовано с циљем даљег затезања конопа. Ниста друго није у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС 1992-1996

06.11.2016 12:36

Поштујем генерала Савчића, али БН зашто вашим слушаоцима,гледаоцима и читаоцима дајете нетачне информације: генерал Савчић није генерал Војске Републике Српске у одбрамбено отаџбинском рату. Он је тај чин добио послије рата када су се генералски чинови дијелили шаком и капом. Свака част Хрватима и хрватској држави како се боре за своје бојовнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

барут

06.11.2016 18:38

Не контам засто се цекало оволико у опсте да се унисте докази помру сведоци ово је срамно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерале, мајсторе

07.11.2016 09:53

Е нек се о нецему изјаснио и Овај Савциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

07.11.2016 12:24

О свему што се догађало у Посавини за вријеме рата, лијепо написано у књизи Рат у Босанској Посавини аутора Јерка Зовка. Нажалост Срби ништа непишу него се међусобно преуцавају а премијерка "фактички" се игра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сироки

07.11.2016 13:55

Наравно да це остати БИХ без хрвата таквих као сто си ти.али вјеројатно вецина хрвата сматра цијелу БИХ својом домовином,а не као ти само западну херцеговину.СДА ти је поклонила нацелника мостара и владас 10 година сто га никд неби добио на редовним изборима,и увијек се залис на угрозеност,а све за своју лицну корист и лицне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мн

07.11.2016 16:38

сви ми у бих врло добро знамо узрок рата,његов ток и сада узивамо у епилогу.није цовицу брига 10 људи из посавине вец судски процес у коме це се званицно потврдити ко стоји иза хво-а,ко је наредјивао и финансирао.исти је проблем свих ових година имала србија уколико се подигне оптузница или ухапси неко из србије преко кога би се и де фацто доказало уцесце војних,полицијских и паравојних снага у рату у бих.иаоко је безброј доказа да је хв преко херцеговине усла у книн а затим до мркоњиц града у коме су поцинили злоцине који нису никад процесуирани,аркан,скорпиони,сесељеви добровољци,ваљевски и други корпуси по истоцној босни.....ваљда це истина и правда стици све злоцинце и њихове наредбодавце а зртвама мир и лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссцц

07.11.2016 17:45

Заборавио си одред "Ел мудзахедин, Алијину смотру те бригаде итд.

Name

нико

07.11.2016 18:28

Е мој генерале имас ти других обавеза .

ОДГОВОРИТЕ