Savčić: Hrvati imaju veliki razlog za brigu

Hapšenja u Orašju dio su plana da se stvori BiH bez Hrvata, tvrdi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, uoči svoje posjete Zagrebu.

Republika Srpska 05.11.2016 | 19:34
Savčić: Hrvati imaju veliki razlog za brigu
Vijeće branitelja u FBiH najavljuje blokadu puteva između Srpske i FBiH. Za to vrijeme srpski general Milomir Savčić jasan - zvanični Zagreb ima razloga za brigu zbog hapšenja u Orašju.

Bilo je krajnje vrijeme da se počne sa procesuiranjem počinilaca zločina nad Srbima u BiH koji će pokazati ko je zaista izvršio agresiju na BiH.

Hrvati u BiH i Hrvatskoj tradicionalno složni i jednim glasom. Hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane za njih je nepravda. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović tvrdi za “Večernji list” da je znao da će hapšenja uslijediti.

Čović je ovo rekao uoči sastanka sa hrvatskim rukovodstvom u Zagrebu, na kojem će svoj sud dati, kako je najavljeno, i sveštenici Katoličke crkve u Hrvatskoj, na čelu sa kardinalom Bozanićem.

Cijela bura za srpskog generala Milomira Savčića ima smisla.

"Oni imaju ozbiljnih razloga za sve to. Mi imamo sve dokaze da je početak sukoba na prostoru BiH izveden od strane regularnih hrvatskih snaga, pogotovo u dijelu Posavine. Tamo su i počinjeni veliki ratni zločini protiv ratnih zarobljenika, protiv civilnog stanovništva i oni imaju razloga da budu zabrinuti", rekao je za BN televiziju general Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu Milomir Savčić.

Histerija u Hrvatskoj najvećim dijelom je i zbog kvalifikacije krivičnog djela “udruženi zločinački poduhvat”. General Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu objašnjava i zašto.

"Upravo zbog toga što bi primjenjujući tu kvalifikaciju krivičnog djela odgovornost nosila do samog državnog i vojnog rukovodstva tadašnje Republike Hrvatske", istakao je Savčić.

Promijeniće se ocjena karaktera proteklog rata, dodaje Savčić.

"Kroz ovaj proces će se dokazati ko je zaista izvršio i kada agresiju na BiH. Ovdje nikada nije bilo nijedne naoružane jedinice iz Srbije u BiH, osim JNA koja je bila tu decenijama i nije pala s neba. Dakle, mnoge stvari će se kroz ovaj proces otvoriti i to je ono što hrvatsku Vladu svakako brine i zbog toga je takođe podignuta sva ova halabuka, vanredna sjednica vlade itd", pojašnjava Savčić.

Čak je i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocijenio za sarajevsko “Oslobođenje” da izjave zvaničnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti utisak o postojanju "neprijmerenog političkog uticaja", ali se nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora poštovati i štititi. Subjektivnost pravoduđa isključuje.

Kada je riječ o ocjenama da hapšenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, Tužilaštvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako.

"Prosto trebalo bi da se poslije toliko vremena od rata priviknemo i da prihvatimo činjenicu pravosudni organi konačno treba da daju svoju ocjenu o proteklim događajima, ali potpuno nezavisno, neutralno i bez pritisaka, i isključivo baziranih na činjenicama", jasan je general Savčić.

Savčić je ubijeđen da će, ukoliko Tužilaštvo istraje u odbrani optužnice, i sudska vijeća koja budu procesuirala slučaj u konačnici presuditi u korist žrtava, odnosno u korist pravde i istine.



(BN televizija)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Dobro generale

05.11.2016 19:12

Šta je sa pričom o borcima Republike Srpske?Do kad će Njegoš Tomić i njegovi drugovi da se smrzavaju u parku Mladen Stojanović?

ODGOVORITE
Name

haha

05.11.2016 19:25

Pa dok ne crknu tako kaze Milorad neka idu raditi na njivu ahhaha

Name

Re dobro

05.11.2016 20:24

Smrzavace se dok god ih bude neko placao za to.

Name

Borac

05.11.2016 23:56

Borac sam prve kategorije sramota me je Da kazem sto borci do 60 godina zivota primaju po 5 eura mjesecno vise bi na mostu zaradij za jedan dan

Name

s,m.

06.11.2016 11:19

Borci se trebaju odreci borackog dodatka, ionako je bijedan. Ukinuti i Boracku organizaciju, da ne bi Savcic primao platu, i pored velike penzije, a i ostali ,koji nista ne rade. Pa nek od tih para povecaju plate oni koji imaju po 5000km mjesecno, pa im je i to malo.

Name

gavrilo

05.11.2016 19:31

Niko ne vodi brigu o borcima RS!

ODGOVORITE
Name

RE Gavrilo

05.11.2016 20:12

Pa presednik Dodik vodi brigu kako mozes tako reci da se niko ne brine o borcima

Name

borac prve kategorije gpbnt55

05.11.2016 19:49

Generale nas nek sudovi rade svoj posao a ti se bori za nas sramota je da borci koji nisu za penziju a firma propala nemaju ovjerenu knjizicu moj slucaj 3 pune godine

ODGOVORITE
Name

Darko

05.11.2016 20:50

Kakva briga je potrebna borcima? Nisu borci nesposbni za rad, cast izuzecima, i tim izuzecima treba pomoci.

Name

Kao ostali

05.11.2016 21:34

Pa dobro vise o tim borcima RS pa bio sam sa 18 godina citavo vrijeme i dva puta ranjen i sta sad da radim da kukam tad je bilo tako vrijeme patriotizma ...sad nebih pa makar me protjerali i u albaniju ..dosta im je od mene mladost sam im ostavio hvala bogu pa eto radim zdrav sam idemo dalje a ne samo kukanje borci pa borci ...pomozite invalidima

ODGOVORITE
Name

mimo re Nnn

06.11.2016 08:03

I TI SAVCICU NIT SMRDIS NIT MIRISES!!

ODGOVORITE
Name

Sustina

06.11.2016 08:42

A zasto ti zlikovci nisu pohapseni ranije? Proslo je vise od 20 godina. Ili je sad potrebno da se zakuvava jer neki drugi koji su odgovorni za pljacku i razvaljivanje, trebaju niti pohapseni i provesti ostatak svog prljavog zivota iza resetaka. Dakle, tih 10 likova je zrtvovano s ciljem daljeg zatezanja konopa. Nista drugo nije u pitanju.

ODGOVORITE
Name

VRS 1992-1996

06.11.2016 12:36

Poštujem generala Savčića, ali BN zašto vašim slušaocima,gledaocima i čitaocima dajete netačne informacije: general Savčić nije general Vojske Republike Srpske u odbrambeno otadžbinskom ratu. On je taj čin dobio poslije rata kada su se generalski činovi dijelili šakom i kapom. Svaka čast Hrvatima i hrvatskoj državi kako se bore za svoje bojovnike.

ODGOVORITE
Name

barut

06.11.2016 18:38

Ne kontam zasto se cekalo ovoliko u opste da se uniste dokazi pomru svedoci ovo je sramno.....

ODGOVORITE
Name

Generale, majstore

07.11.2016 09:53

E nek se o necemu izjasnio i Ovaj Savcic.

ODGOVORITE
Name

Brod

07.11.2016 12:24

O svemu što se događalo u Posavini za vrijeme rata, lijepo napisano u knjizi Rat u Bosanskoj Posavini autora Jerka Zovka. Nažalost Srbi ništa nepišu nego se međusobno preucavaju a premijerka "faktički" se igra.

ODGOVORITE
Name

siroki

07.11.2016 13:55

Naravno da ce ostati BIH bez hrvata takvih kao sto si ti.ali vjerojatno vecina hrvata smatra cijelu BIH svojom domovinom,a ne kao ti samo zapadnu hercegovinu.SDA ti je poklonila nacelnika mostara i vladas 10 godina sto ga nikd nebi dobio na redovnim izborima,i uvijek se zalis na ugrozenost,a sve za svoju licnu korist i licne interese.

ODGOVORITE
Name

mn

07.11.2016 16:38

svi mi u bih vrlo dobro znamo uzrok rata,njegov tok i sada uzivamo u epilogu.nije covicu briga 10 ljudi iz posavine vec sudski proces u kome ce se zvanicno potvrditi ko stoji iza hvo-a,ko je naredjivao i finansirao.isti je problem svih ovih godina imala srbija ukoliko se podigne optuznica ili uhapsi neko iz srbije preko koga bi se i de facto dokazalo ucesce vojnih,policijskih i paravojnih snaga u ratu u bih.iaoko je bezbroj dokaza da je hv preko hercegovine usla u knin a zatim do mrkonjic grada u kome su pocinili zlocine koji nisu nikad procesuirani,arkan,skorpioni,seseljevi dobrovoljci,valjevski i drugi korpusi po istocnoj bosni.....valjda ce istina i pravda stici sve zlocince i njihove naredbodavce a zrtvama mir i laka zemlja.

ODGOVORITE
Name

sscc

07.11.2016 17:45

Zaboravio si odred "El mudzahedin, Alijinu smotru te brigade itd.

Name

niko

07.11.2016 18:28

E moj generale imas ti drugih obaveza .

ODGOVORITE