Донесена пресуда славној дјевојчици

Шарбат Гула, познатија као “Дјевојчица из Авганистана”, која је красила једну од најчувенијих насловних страна магазина “Национална Географија”, проглашена је кривом због фалсификовања докумената и илегалног боравка у Пакистану.

Свијет 05.11.2016 | 18:34
Донесена пресуда славној дјевојчици
Због тога је осуђена на затворску казну у трајању од 15 дана послије чега ће бити депортована.

Гулин адвокат каже да је пакистански суд одредио и казну од 1.100 долара.

Само дан након што јој је одбијен захтев да се брани са слободе, Гули је позлило и морала је да буде хоспитализована у Пешавару, али детаљи њеног здравственог стања нису саопштени.

“Поштујемо владавину закона и платили смо казну”, рекао је авганистански конзул у Пешавару. “Одвешћемо је у Авганистан у понедељак”.

Како пише фотограф Стив Мекари на друштвеним мрежама, Гула је срећна због повратка кући, а Авганистан јој је обезбједио нову кућу. Кључеве ће јој по доласку у Кабул уручити предсједник Авганистана Ашраф Гани.

Гулин рођак испричао је за ЦБС Неwс да је Гула планирала да се врати у очево село у Авганистану још прољетос, али је онда сазнала да је потпуно напуштено, након напада Исламске државе.

Организација “Хуман Ригхтс Wатцх” каже да је Пакистан од 1. јула постао домовина за 370.000 избеглица, од којих је регистровано 220.000.

“Они ће се придружити једном милиону интерно расељених Авганистанаца који се боре да преживе у земљи растрзаној конфликтом и страшном биједом”, саопштила је група.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар