Donesena presuda slavnoj djevojčici

Šarbat Gula, poznatija kao “Djevojčica iz Avganistana”, koja je krasila jednu od najčuvenijih naslovnih strana magazina “Nacionalna Geografija”, proglašena je krivom zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog boravka u Pakistanu.

Svijet 05.11.2016 | 18:34
Donesena presuda slavnoj djevojčici
Zbog toga je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana poslije čega će biti deportovana.

Gulin advokat kaže da je pakistanski sud odredio i kaznu od 1.100 dolara.

Samo dan nakon što joj je odbijen zahtev da se brani sa slobode, Guli je pozlilo i morala je da bude hospitalizovana u Pešavaru, ali detalji njenog zdravstvenog stanja nisu saopšteni.

“Poštujemo vladavinu zakona i platili smo kaznu”, rekao je avganistanski konzul u Pešavaru. “Odvešćemo je u Avganistan u ponedeljak”.

Kako piše fotograf Stiv Mekari na društvenim mrežama, Gula je srećna zbog povratka kući, a Avganistan joj je obezbjedio novu kuću. Ključeve će joj po dolasku u Kabul uručiti predsjednik Avganistana Ašraf Gani.

Gulin rođak ispričao je za CBS News da je Gula planirala da se vrati u očevo selo u Avganistanu još proljetos, ali je onda saznala da je potpuno napušteno, nakon napada Islamske države.

Organizacija “Human Rights Watch” kaže da je Pakistan od 1. jula postao domovina za 370.000 izbeglica, od kojih je registrovano 220.000.

“Oni će se pridružiti jednom milionu interno raseljenih Avganistanaca koji se bore da prežive u zemlji rastrzanoj konfliktom i strašnom bijedom”, saopštila je grupa.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar