Иницијатива о издвајању Сребренице апсурдна

Новоизабрани начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да је бошњачка иницијатива о издвајању те општине из Републике Српске бесмислена јер није у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, те да је за такве одлуке потребна сагласност српског народа који то никада неће прихватити.

Република Српска 05.11.2016 | 21:57
Иницијатива о издвајању Сребренице апсурдна
Грујичић је рекао да поновно појављивање те иницијативе у јавности представља очајнички вапај изборних губитника који не могу да се помире са поразом и чињеницом да се на демократским изборима бира власт.

Он пита зашто поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, његов претходник Мустафа Церић и њихови истомишљеници, наводни интелектуалци, нису то питање истицали док су Бошњаци имали апсолутну власт у Сребреници и да ли то они желе да уведу неке своје законе који би омогућили да само представници једног, бошњачког народа одлучују о свему у овој општини.

"У Сребреници ће изборни резултати довести до позитивних промјена које ће омогућити бољи живот и перспективу, и Србима, и Бошњацима, и свим становницима. Желимо и обезбједићемо услове да свим становницима ове општине буде боље", увјерава Грујичић.

Председник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић сматра да на овај начин одређени бошњачки кругови настоје дестабилизовати ситуацију, изазвати тензије и међунационалне инциденте за које би окривили Србе, да би уследила нека међународна интервенција.

Он истиче да се од Кавазовића и Церића не може очекивати ништа, осим мржње према свему што је српско.

"Церић годинама на комеморацији настрадалим Бошњацима у Поточарима позива на освету понављајући `нека освета буде правда`, а Кавазовићево митинговање по Швајцарској да се не дозволи `да Влах буде начелник Сребренице!` показало је да је он послушни Церићев ученик", указује Павловић.

Председник Општинског одбора СДС у Сребреници Момчило Цвјетиновић рекао је да ово није нова иницијатива и да бошњачки представници то стално потенцирају, измишљајући наводну угроженост, иако су у Сребреници имали апсолутну власт последњих 17 година.

"То питање се с времена на време актуелизује и поново је иницијатива доспела у јавност, јер поједини бошњачки лидери и њихови следбеници не могу да прихвате изборни пораз и губитак апсолутне власти, коју су имали у овој општини. Желе да скрену пажњу и ублаже пораз, односно да покушају да `замажу очи` бирачима", оцјенио је Цвјетиновић.

Он сматра да ће и ова иницијатива, као и претходне, користити само за дневно-политичку употребу.

Група од 18 бошњачких и америчких интелектуалаца и јавних личности послала је писмо европским и свјетским лидерима у којем тражи издвајање Сребренице из Републике Српске.

Међу потписницима скандалозног политичког памфлета су и поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, као и његов претходник Мустафа Церић који је сада председник Светског бошњачког конгреса.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Вукола

05.11.2016 15:06

Дистрикт Сребреница је најбоље ресење које би довело до историјског помирења Срба и Босњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоцемо истину.

05.11.2016 15:54

Најбоље је ресење да се Сребреница процесља добро и да сви сазнамо ста се све збило око и у Сребреници.Гдје нестасе милијарде улозене у тај градиц ???? Ко је профитирао на тудјој несреци???Много Тога има нејасно???

Name

ре хићемо истину

05.11.2016 17:03

Нећеш ти ништа,шта раде институције РС-е годинама,када је било који суд у РС-у поднио и једну оптужницу за неко озбиљније кривично дјело? Судови у РС су се свели на кажњавање сиротиње што насијече кола дрва за зиме,остало 0 бодова. Дистрикт Сребреница је најбоље рјешење.

Name

о великим новцима је рјец

05.11.2016 17:30

Много нејасно гдје нестадосе огромне донације,то се мора процесљати кад,тад а зна се тко је тада био на власти они и данас владају,о милијардама се ради могла је Сребреница бити Кувајт.

Name

БосњакСарајево

06.11.2016 10:06

Дистрикт Сарајево,Мостар,цијела БИХ да буде дистрикт.Смијесан си. Само разлаз је рјесење,да будемо добре сусједи једни другима.

Name

Пиколо

05.11.2016 16:01

Нико тебе господине Грујичићу није питао када је стваран Даyтон, ни када је стваран дистрикт Брчко, а нити је и један народ о томе питан, једноставно ово су направили Амери и све док њима буде воља дотле ће бити и Даyтон Босне, њених ентитета, дистрикта и даље да не набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

05.11.2016 17:40

Сто прије изврсти преузимању власти, демократска воља се мора испостовати. А ко губи има право да се љути

ОДГОВОРИТЕ
Name

реx

05.11.2016 18:11

Прицај у своје име ја јос мало брисем вани а ти се бори до миле воље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наводни интелектуалци

05.11.2016 18:15

Ништа ти нећеш боље учинити,а нити направити од Дураковић,или других који су прије тебе били.Могу у Сребреници сада апсолутну власт 17г имати Срби она ће опет бити рупа као сто је била и као што ће бити.Има ли и један град богат у источној БиХ илиразвијен имало?Бошњци су опељушили што је било донација више нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даклу

05.11.2016 18:37

Нај боље ријесење је да се Сребреница и Сребреник уједине.Никада незнам ста је ста,увијек мијесам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сребреник

05.11.2016 21:48

Ти си глуп

Name

Недалм

05.11.2016 18:42

Нека прво оправдају све паре а народ це онда реци своје.

ОДГОВОРИТЕ