Inicijativa o izdvajanju Srebrenice apsurdna

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je bošnjačka inicijativa o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske besmislena jer nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, te da je za takve odluke potrebna saglasnost srpskog naroda koji to nikada neće prihvatiti.

Republika Srpska 05.11.2016 | 21:57
Inicijativa o izdvajanju Srebrenice apsurdna
Grujičić je rekao da ponovno pojavljivanje te inicijative u javnosti predstavlja očajnički vapaj izbornih gubitnika koji ne mogu da se pomire sa porazom i činjenicom da se na demokratskim izborima bira vlast.

On pita zašto poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, njegov prethodnik Mustafa Cerić i njihovi istomišljenici, navodni intelektualci, nisu to pitanje isticali dok su Bošnjaci imali apsolutnu vlast u Srebrenici i da li to oni žele da uvedu neke svoje zakone koji bi omogućili da samo predstavnici jednog, bošnjačkog naroda odlučuju o svemu u ovoj opštini.

"U Srebrenici će izborni rezultati dovesti do pozitivnih promjena koje će omogućiti bolji život i perspektivu, i Srbima, i Bošnjacima, i svim stanovnicima. Želimo i obezbjedićemo uslove da svim stanovnicima ove opštine bude bolje", uvjerava Grujičić.

Predsednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da na ovaj način određeni bošnjački krugovi nastoje destabilizovati situaciju, izazvati tenzije i međunacionalne incidente za koje bi okrivili Srbe, da bi usledila neka međunarodna intervencija.

On ističe da se od Kavazovića i Cerića ne može očekivati ništa, osim mržnje prema svemu što je srpsko.

"Cerić godinama na komemoraciji nastradalim Bošnjacima u Potočarima poziva na osvetu ponavljajući `neka osveta bude pravda`, a Kavazovićevo mitingovanje po Švajcarskoj da se ne dozvoli `da Vlah bude načelnik Srebrenice!` pokazalo je da je on poslušni Cerićev učenik", ukazuje Pavlović.

Predsednik Opštinskog odbora SDS u Srebrenici Momčilo Cvjetinović rekao je da ovo nije nova inicijativa i da bošnjački predstavnici to stalno potenciraju, izmišljajući navodnu ugroženost, iako su u Srebrenici imali apsolutnu vlast poslednjih 17 godina.

"To pitanje se s vremena na vreme aktuelizuje i ponovo je inicijativa dospela u javnost, jer pojedini bošnjački lideri i njihovi sledbenici ne mogu da prihvate izborni poraz i gubitak apsolutne vlasti, koju su imali u ovoj opštini. Žele da skrenu pažnju i ublaže poraz, odnosno da pokušaju da `zamažu oči` biračima", ocjenio je Cvjetinović.

On smatra da će i ova inicijativa, kao i prethodne, koristiti samo za dnevno-političku upotrebu.

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo evropskim i svjetskim liderima u kojem traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

Među potpisnicima skandaloznog političkog pamfleta su i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik Mustafa Cerić koji je sada predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vukola

05.11.2016 16:06

Distrikt Srebrenica je najbolje resenje koje bi dovelo do istorijskog pomirenja Srba i Bosnjaka

ODGOVORITE
Name

Hocemo istinu.

05.11.2016 16:54

Najbolje je resenje da se Srebrenica proceslja dobro i da svi saznamo sta se sve zbilo oko i u Srebrenici.Gdje nestase milijarde ulozene u taj gradic ???? Ko je profitirao na tudjoj nesreci???Mnogo Toga ima nejasno???

Name

re hićemo istinu

05.11.2016 18:03

Nećeš ti ništa,šta rade institucije RS-e godinama,kada je bilo koji sud u RS-u podnio i jednu optužnicu za neko ozbiljnije krivično djelo? Sudovi u RS su se sveli na kažnjavanje sirotinje što nasiječe kola drva za zime,ostalo 0 bodova. Distrikt Srebrenica je najbolje rješenje.

Name

o velikim novcima je rjec

05.11.2016 18:30

Mnogo nejasno gdje nestadose ogromne donacije,to se mora procesljati kad,tad a zna se tko je tada bio na vlasti oni i danas vladaju,o milijardama se radi mogla je Srebrenica biti Kuvajt.

Name

BosnjakSarajevo

06.11.2016 11:06

Distrikt Sarajevo,Mostar,cijela BIH da bude distrikt.Smijesan si. Samo razlaz je rjesenje,da budemo dobre susjedi jedni drugima.

Name

Pikolo

05.11.2016 17:01

Niko tebe gospodine Grujičiću nije pitao kada je stvaran Dayton, ni kada je stvaran distrikt Brčko, a niti je i jedan narod o tome pitan, jednostavno ovo su napravili Ameri i sve dok njima bude volja dotle će biti i Dayton Bosne, njenih entiteta, distrikta i dalje da ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

Srb in

05.11.2016 18:40

Sto prije izvrsti preuzimanju vlasti, demokratska volja se mora ispostovati. A ko gubi ima pravo da se ljuti

ODGOVORITE
Name

rex

05.11.2016 19:11

Pricaj u svoje ime ja jos malo brisem vani a ti se bori do mile volje!!!

ODGOVORITE
Name

Navodni intelektualci

05.11.2016 19:15

Ništa ti nećeš bolje učiniti,a niti napraviti od Duraković,ili drugih koji su prije tebe bili.Mogu u Srebrenici sada apsolutnu vlast 17g imati Srbi ona će opet biti rupa kao sto je bila i kao što će biti.Ima li i jedan grad bogat u istočnoj BiH ilirazvijen imalo?Bošnjci su opeljušili što je bilo donacija više nema.

ODGOVORITE
Name

Daklu

05.11.2016 19:37

Naj bolje rijesenje je da se Srebrenica i Srebrenik ujedine.Nikada neznam sta je sta,uvijek mijesam.

ODGOVORITE
Name

srebrenik

05.11.2016 22:48

Ti si glup

Name

Nedalm

05.11.2016 19:42

Neka prvo opravdaju sve pare a narod ce onda reci svoje.

ODGOVORITE