Девет година од убиства Вукелића

Све је у Републици Српској исто као и тог 6. новембра 2007. године када је, у близини зграде МУП-а Републике Српске на Старчевици убијен човјек којем сопствени живот није био важнији од истине. А тада је пуцано управо у истину, у слободу, у људско достојанство и тиме је јасно послана порука ко је овдје стварна власт и какав је њен карактер. Једино та порука је данас јаснија и гласнија него прије девет година.

Република Српска 05.11.2016 | 21:58
Девет година од убиства Вукелића
Девет година од убиства Милана Вукелића у Бањалуци извршиоци и налогодавци тог страшног злочина још нису приведени пред лице правде. Напротив, како вријеме одмиче, о убиству овог храброг човјека који је отворено проговорио о спрези власти и организованог криминала, у јавности се све мање говори.

О злочину ћути актуелни режим, чије је представнике и тајкуне Вукелић прије смрти оптужио за криминал. Ћуте и „опозиционари“ јер не би да се замјерају тајкунима и мафији, бар не онима са којима имају „добру сарадњу“. Ћути и већина медија.

Све је у Републици Српској исто као и тог 6. новембра 2007. године када је, у близини зграде МУП-а РС на Старчевици убијен човјек којем сопствени живот није био важнији од истине. А тада је пуцано управо у истину, у слободу, у људско достојанство и тиме је јасно послана порука ко је овдје стварна власт и какав је њен карактер. Једино та порука је данас јаснија и гласнија него прије девет година.



Милан Вукелић је био грађевински инжењер, запослен у Заводу за изградњу Бањалука (ЗИБЛ), судски вјештак грађевинске струке, а прије свега поштен и храбар човјек, који се јавно успротивио грађевинској мафији у Бањалуци. Због онога што се, за разлику од других, усудио да јавно каже, нашао се на удару политичких моћника и њима блиских тајкуна.

Одбио је да, као надлежни орган, потпише пријем грађевинских радова на реконструкцији парка „Петар Кочић“ у центру Бањалуке, јер је утврдио бројне неправилности. Јавно је рекао да су на овом послу опрани милиони марака. Разоткрио је и бројне друге афере, као што су реконструкција Трга Крајине, изградња колектора, отимачина градског грађевинског земљишта, нелегална изградња...

Располагао је документима који су потврђивали оно о чему је говорио. То, међутим, није много интересовало ни надлежне органе, а ни већину медија. Писао сам о ономе о чему је говорио. Био је мој извор. Написао сам серију текстова који су објављени у магазину „Патриот“.

За криминал је оптуживао тадашњег директора ЗИБЛ-а Чеду Савића, тадашњег градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића, њихове најближе сараднике, тајкуне који су са њима повезани, врх СНСД-а... Пријетили су му, уцјењивали га, притискали...

Разговарао је и са тадашњим министром унутрашњих послова Станиславом Чађом и о свему га упознао... Умјесто заштите, у полицији је наишао на пријетње... Причао је да му је пријећено и у сједишту МУП-а. Ту су му Драги Милошевић, тада замјеник начелника Управе криминалистичке полиције и Миле Шушљик, контроверзни службеник МУП-а, јасно ставили до знања о чему би „требао да ћути“.

Пријетили су му и тајкуни које је јавно прозивао.... Добијао је и анонимне пријетње телефоном. Питао сам га да ли се плаши тих пријетњи? Рекао ми је да се не плаши за себе него за породицу.

По функцији, коју је обављао у ЗИБЛ-у, његов потпис је био неопходан и за пријем радова на луксузној згради Владе РС (Администратином центру). Убијен је петнаест дана раније. Неколико мјесеци након убиства Милана Вукелића, Милорад Додик је изјавио да нико од чланова и симпатизера СНСД-а није учествовао у овом убиству.

Прошле године, пред осму годишњицу од злочина, писао сам Додику. Интересовало ме на основу које истраге је дошао до оваквог сазнања? Одговор, наравно, никада нисам добио.

Прошле године смо у Бањалуци организовали протесну шетњу од Трга Крајине до Парка "Младен Стојановић". Носили смо транспарент са само једним питањем: Ко је убио Милана Вукелића? Мало нас је учествовало у овој шетњи, али смо послали јасну поруку да никада нећемо одустати од одговора на ово питање. Увјерен сам да је оно кључ „Пандорине кутије“ из које ће једног дана изаћи истина која се многима неће свидјети. То је разлог због кога се толико упињу да ту истину зауставе.



Милан Вукелић је био такав човјек, да смо за кратко вријеме постали добри сарадници и пријатељи. Готово да није било дана, посљедњих мјесеци његовог живота, да се нисмо чули или видјели. Располагао је мноштвом информација.

Разговарали смо телефоном и ујутро тог несрећног уторка, 6. новембра. 2007. године. Договорили смо да се нађемо исто вече. Припремио је неке документе за мене. Вјероватно бих био у ауту испод кога је експлодирала „паклена направа“, да сплетом околности нисам закаснио на састанак који смо договорили.

Осим Вукелића, у аутомобилу је било још двоје људи, Томо Добрњац и Слава Пепиновић. Тешко су рањени. Добрњац је изгубио обје ноге.

Полицију РС никада није интересовало о чему сам разговарао с Миланом Вукелићем или шта сам видио и чуо непосредно пред његово убиство. Оно што ме полиција није питала сабирам у књизи о убиству Милана Вукелића, коју ћу објавити онда када ми то финансијске могућности дозволе.



За сада нисам наишао на разумијевање већине оних којима сам се обратио за помоћ. Поједине дијелове књиге, која је у припреми, објавио сам на порталима и друштвеним мрежама.

Пише: Миљан Ковач

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Хризостом

05.11.2016 14:22

На убиству Милана Вукелица,стоји цијела Бањалука и РС,кад СЕ доказе Које крив,крецемо да зивимо нормално,ако не,Власти нас гурају у босански лонац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

05.11.2016 14:47

Молимо Игора Радојчића,градоначелника успаване Бањалуке да покрене иницујативу да једна улица у Б.Луци добије име Милана Вукелића.То је најмање што можемо да му се одужимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.11.2016 18:11

Бас це му они дати улицу који стоје иза убиства...зна се под цијом власцу и заститом је градјевинска мафија у БЛ

Name

М

07.11.2016 08:33

Нема од тога ниста. Игор ради оно сто му се нареди,он не мисли својом главом,него новцаником!

Name

Смрт фашизму

05.11.2016 14:53

Зна се ко се пласи истине

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

05.11.2016 15:17

Убили су Вукелица,али нису убили праведника и цовјека.Он сада зиви са нама са великом славом .При помену имена његовога многима се леди крв у зилама.Многе убија несаница.Сјетимо се само дана у насој тузној историји који се обиљезава 11 септембра (29)Усековање главеСветог Јована Крститеља.Од његових ријеци,многи су се упласили.Неправедници и гресници говорили су Јовану:хоцес ли да ти дамо злата,да цутис,јер ти нас гризес као савјест?Мени не треба злато ,змијски роде,ја имам у себи несто дразе од злата.И не презасе и ниције мане не стедјесе.Говорио је против безакоња Иродове зене.Она му је нудила злато да цути.Али он је одбио прљаво злато једне греснице.И онда се десио тај тузни дан када је Ирод слави родјендан и када је она наговорила кцерку да трази Јованову главу на тањиру.И све се одиграло брзо,док је горела пјесма насладе нељудске.На сто је стигла суха глава Јованова,усред једног круга усирене крви.Весеље се наставило.Сласти ,висе сласти.Клицала је разуздана руља моцника.Писем ово бас на годисњицуВукелицевог страдања,да се и ми у насем времену огледамо у тој одиграној драми слицној оној која се одиграла у двору Иродову,само се разликују по степену трагицности.Насладе,насладе,и сада вицу једни.Правде,правде узвијују други.Мало је Вукелица медју нама.Мало је Коваца,Васковица који узвикују:правде ,правде,али њихова вика леди крв у зилама и изазива несаницу код оних који тразе игара и насладе и буди свијест изманипулисаног народа.Нека је слава Вукелицу,а викацима: правде,правде Господ Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

05.11.2016 15:17

А зна се ко га је убио,велика звјерка.Они су недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

06.11.2016 02:17

Ево ја не знам ко је убио Вукелица, а зиво ме занима. А ви сви паметни па знате! Има ли та велика звјерка име и презиме?

Name

Пале

05.11.2016 16:08

Племенито од овога новинара што се пита и тражи да се открије убица Милана Вукелића из Бања Луке, али нека неко од представника Републике Српске у власти и институцијама БиХ одговори и на питање: Ко је убио Риста Југовића на Палама? Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2016 16:55

Увијек се питам зашто се пише само о Вукелицу а НИКО не спомиње Југовица

Name

Ис

05.11.2016 18:22

Ајде нам ти реци... предпостављам да ти знас.

Name

Ре пале

05.11.2016 18:48

Вала бас... свако мало се правис паметан. Реци ако знас ко је убица или не млати безвезе.

Name

ре Пале

05.11.2016 19:22

Ови су на власти 10 година што не одговоре и на то питање?

Name

Пале

05.11.2016 19:40

Због чега ме нападате? Исто као што се новинар пита и жели да сазна ко је убио Вукелића, тако се и ми на Палама питамо и желимо да сазнамо ко је убио Југовића. Врло једноставно. Новинар тражи одговор на своје питање од власти која је била у вријеме кад је убијен Вукелић а ми тражимо одговор од власти која је била кад је убијен Југовић. То је данашња власт на нивоу институција БиХ у Сарајеву. Породице и једног и другог заслужују знати одговоре на та питања. Поздрав свима.

Name

ддм

05.11.2016 21:11

Садасња власт у РС влада преко 10 год.такодје су били у власти на нивоу БИХ дали је могуце да ниједно од убистава нпр.Југовиц,Кнезевиц,Марковиц или М.Вукелиц,Н Дјуровиц,Б.Благојевиц нису могли или хтјели да ријесе а обецавали су да це ријесити нека од ових убистава.

Name

вирус

06.11.2016 09:06

Па цовек горе у тексту и наведе, и владајуце и опозиционе партије харају и дебело наплацују а узњих и ови кокосари по опстинама, судовима, муп-овима па на крају и најзалосније и црква пресла на њихову страну.

Name

Бањалуцанин

05.11.2016 17:21

Сто се мене тице, то је СИПИ-н следеци задатак. Испитати споменуте и подици оптузнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

05.11.2016 20:02

Људи немогу да вас разумијем па и једа и други су убијени из исти разлога некоме су сметали ( криминалу)....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

05.11.2016 21:16

Милана Вукелића је убио народ Републике Српске... гласајући за Додика и његову мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота ме што сам из Бањалуке

06.11.2016 11:54

ТАЧНО! Посебна стока су управо Бањалучани, становници главног града Републике Српске, ретардирани мајмуни! Поред убиства Милана Вукелића ту су и друга убиства, малтретирање породице Вулић, отимање градског земљишта, продаја дроге дјеци у основним школама, и сав остали организовани криминал. А стока и даље за њих гласа!

Name

ЈЕЛЕНА

06.11.2016 17:07

Не вредјај стоку, молим! Стока тј. зивотиње не цине оно сто људи цине.Стока тј. зивотиње красе ову планету и ми људи искориставамо те дивне зивотиње на раyне нацине.Права ријец за нас за нас карактер је да смо смеце,покварени, заостали,наивни, неспособнида се одбранимо од сацице халапљивих на власти!

Name

xyз

06.11.2016 19:26

Тачно...

Name

ре

07.11.2016 17:54

Добро, можда је тако. Али много прије тога, ко је убио Риста Југовића, директора ''Јахорина осигурања'', Срђана Кнежевића, Жељка Марковића, Маузера итд. Наша је, изгледа судбина, да свака власт сахрањује истину заједно са онима који је објелодане. Због чега? Само због много новца који је у оптицају и у рукама власти.

Name

мами

05.11.2016 21:35

Кривци крвници биће недодирљиви све док је ова гарнитура на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

05.11.2016 22:25

Ако је Милорад Додик изјавио да га није убио нико из СНСДа, онда га се мора позвати у тужилаштво да да изјаву о томе како он то зна да је тако, и да каже ко је онда убио Милана Вукелића или да упути полицију на групе или појединце који су наручили и извршили убиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

06.11.2016 06:37

Истина це бобједити,надам се убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

06.11.2016 12:17

Зашто и данас сви ћуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

06.11.2016 19:25

Зашто ''опозиција'' шути?

Name

драгана

07.11.2016 10:25

Вукелиц је имао такву позицију да је морао знати много. Иначе сви који су спомињали неку истину су били прогнани, поствљане су им разне сплетке, пријетње, тровања, слуцајне несреће итд. Морамо бити искрени, да је ово старије од СНСД-а, и ако се тај режим посебно истакао. И прије њих у јос вецем И ограниценијој медијској слободи није се смео изразити став јер си проглашаван непријатељем, спијуном итд. Вукелиц је био човек високог морала који је био искрен патриота И бранио ред И правду за разлику од многи.мудријаса који глођу коску, одмахњују руком "то је тако". Да ли је могуће да оволику биједу, криминал и лоповлук може уопште моралан човек свом народу да сервира?

ОДГОВОРИТЕ