Devet godina od ubistva Vukelića

Sve je u Republici Srpskoj isto kao i tog 6. novembra 2007. godine kada je, u blizini zgrade MUP-a Republike Srpske na Starčevici ubijen čovjek kojem sopstveni život nije bio važniji od istine. A tada je pucano upravo u istinu, u slobodu, u ljudsko dostojanstvo i time je jasno poslana poruka ko je ovdje stvarna vlast i kakav je njen karakter. Jedino ta poruka je danas jasnija i glasnija nego prije devet godina.

Republika Srpska 05.11.2016 | 21:58
Devet godina od ubistva Vukelića
Devet godina od ubistva Milana Vukelića u Banjaluci izvršioci i nalogodavci tog strašnog zločina još nisu privedeni pred lice pravde. Naprotiv, kako vrijeme odmiče, o ubistvu ovog hrabrog čovjeka koji je otvoreno progovorio o sprezi vlasti i organizovanog kriminala, u javnosti se sve manje govori.

O zločinu ćuti aktuelni režim, čije je predstavnike i tajkune Vukelić prije smrti optužio za kriminal. Ćute i „opozicionari“ jer ne bi da se zamjeraju tajkunima i mafiji, bar ne onima sa kojima imaju „dobru saradnju“. Ćuti i većina medija.

Sve je u Republici Srpskoj isto kao i tog 6. novembra 2007. godine kada je, u blizini zgrade MUP-a RS na Starčevici ubijen čovjek kojem sopstveni život nije bio važniji od istine. A tada je pucano upravo u istinu, u slobodu, u ljudsko dostojanstvo i time je jasno poslana poruka ko je ovdje stvarna vlast i kakav je njen karakter. Jedino ta poruka je danas jasnija i glasnija nego prije devet godina.



Milan Vukelić je bio građevinski inženjer, zaposlen u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL), sudski vještak građevinske struke, a prije svega pošten i hrabar čovjek, koji se javno usprotivio građevinskoj mafiji u Banjaluci. Zbog onoga što se, za razliku od drugih, usudio da javno kaže, našao se na udaru političkih moćnika i njima bliskih tajkuna.

Odbio je da, kao nadležni organ, potpiše prijem građevinskih radova na rekonstrukciji parka „Petar Kočić“ u centru Banjaluke, jer je utvrdio brojne nepravilnosti. Javno je rekao da su na ovom poslu oprani milioni maraka. Razotkrio je i brojne druge afere, kao što su rekonstrukcija Trga Krajine, izgradnja kolektora, otimačina gradskog građevinskog zemljišta, nelegalna izgradnja...

Raspolagao je dokumentima koji su potvrđivali ono o čemu je govorio. To, međutim, nije mnogo interesovalo ni nadležne organe, a ni većinu medija. Pisao sam o onome o čemu je govorio. Bio je moj izvor. Napisao sam seriju tekstova koji su objavljeni u magazinu „Patriot“.

Za kriminal je optuživao tadašnjeg direktora ZIBL-a Čedu Savića, tadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, njihove najbliže saradnike, tajkune koji su sa njima povezani, vrh SNSD-a... Prijetili su mu, ucjenjivali ga, pritiskali...

Razgovarao je i sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Stanislavom Čađom i o svemu ga upoznao... Umjesto zaštite, u policiji je naišao na prijetnje... Pričao je da mu je prijećeno i u sjedištu MUP-a. Tu su mu Dragi Milošević, tada zamjenik načelnika Uprave kriminalističke policije i Mile Šušljik, kontroverzni službenik MUP-a, jasno stavili do znanja o čemu bi „trebao da ćuti“.

Prijetili su mu i tajkuni koje je javno prozivao.... Dobijao je i anonimne prijetnje telefonom. Pitao sam ga da li se plaši tih prijetnji? Rekao mi je da se ne plaši za sebe nego za porodicu.

Po funkciji, koju je obavljao u ZIBL-u, njegov potpis je bio neophodan i za prijem radova na luksuznoj zgradi Vlade RS (Administratinom centru). Ubijen je petnaest dana ranije. Nekoliko mjeseci nakon ubistva Milana Vukelića, Milorad Dodik je izjavio da niko od članova i simpatizera SNSD-a nije učestvovao u ovom ubistvu.

Prošle godine, pred osmu godišnjicu od zločina, pisao sam Dodiku. Interesovalo me na osnovu koje istrage je došao do ovakvog saznanja? Odgovor, naravno, nikada nisam dobio.

Prošle godine smo u Banjaluci organizovali protesnu šetnju od Trga Krajine do Parka "Mladen Stojanović". Nosili smo transparent sa samo jednim pitanjem: Ko je ubio Milana Vukelića? Malo nas je učestvovalo u ovoj šetnji, ali smo poslali jasnu poruku da nikada nećemo odustati od odgovora na ovo pitanje. Uvjeren sam da je ono ključ „Pandorine kutije“ iz koje će jednog dana izaći istina koja se mnogima neće svidjeti. To je razlog zbog koga se toliko upinju da tu istinu zaustave.



Milan Vukelić je bio takav čovjek, da smo za kratko vrijeme postali dobri saradnici i prijatelji. Gotovo da nije bilo dana, posljednjih mjeseci njegovog života, da se nismo čuli ili vidjeli. Raspolagao je mnoštvom informacija.

Razgovarali smo telefonom i ujutro tog nesrećnog utorka, 6. novembra. 2007. godine. Dogovorili smo da se nađemo isto veče. Pripremio je neke dokumente za mene. Vjerovatno bih bio u autu ispod koga je eksplodirala „paklena naprava“, da spletom okolnosti nisam zakasnio na sastanak koji smo dogovorili.

Osim Vukelića, u automobilu je bilo još dvoje ljudi, Tomo Dobrnjac i Slava Pepinović. Teško su ranjeni. Dobrnjac je izgubio obje noge.

Policiju RS nikada nije interesovalo o čemu sam razgovarao s Milanom Vukelićem ili šta sam vidio i čuo neposredno pred njegovo ubistvo. Ono što me policija nije pitala sabiram u knjizi o ubistvu Milana Vukelića, koju ću objaviti onda kada mi to finansijske mogućnosti dozvole.



Za sada nisam naišao na razumijevanje većine onih kojima sam se obratio za pomoć. Pojedine dijelove knjige, koja je u pripremi, objavio sam na portalima i društvenim mrežama.

Piše: Miljan Kovač

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Hrizostom

05.11.2016 14:22

Na ubistvu Milana Vukelica,stoji cijela Banjaluka i RS,kad SE dokaze Koje kriv,krecemo da zivimo normalno,ako ne,Vlasti nas guraju u bosanski lonac.

ODGOVORITE
Name

pele

05.11.2016 14:47

Molimo Igora Radojčića,gradonačelnika uspavane Banjaluke da pokrene inicujativu da jedna ulica u B.Luci dobije ime Milana Vukelića.To je najmanje što možemo da mu se odužimo.

ODGOVORITE
Name

Mile

05.11.2016 18:11

Bas ce mu oni dati ulicu koji stoje iza ubistva...zna se pod cijom vlascu i zastitom je gradjevinska mafija u BL

Name

M

07.11.2016 08:33

Nema od toga nista. Igor radi ono sto mu se naredi,on ne misli svojom glavom,nego novcanikom!

Name

Smrt fašizmu

05.11.2016 14:53

Zna se ko se plasi istine

ODGOVORITE
Name

baka

05.11.2016 15:17

Ubili su Vukelica,ali nisu ubili pravednika i covjeka.On sada zivi sa nama sa velikom slavom .Pri pomenu imena njegovoga mnogima se ledi krv u zilama.Mnoge ubija nesanica.Sjetimo se samo dana u nasoj tuznoj istoriji koji se obiljezava 11 septembra (29)Usekovanje glaveSvetog Jovana Krstitelja.Od njegovih rijeci,mnogi su se uplasili.Nepravednici i gresnici govorili su Jovanu:hoces li da ti damo zlata,da cutis,jer ti nas grizes kao savjest?Meni ne treba zlato ,zmijski rode,ja imam u sebi nesto draze od zlata.I ne prezase i nicije mane ne stedjese.Govorio je protiv bezakonja Irodove zene.Ona mu je nudila zlato da cuti.Ali on je odbio prljavo zlato jedne gresnice.I onda se desio taj tuzni dan kada je Irod slavi rodjendan i kada je ona nagovorila kcerku da trazi Jovanovu glavu na tanjiru.I sve se odigralo brzo,dok je gorela pjesma naslade neljudske.Na sto je stigla suha glava Jovanova,usred jednog kruga usirene krvi.Veselje se nastavilo.Slasti ,vise slasti.Klicala je razuzdana rulja mocnika.Pisem ovo bas na godisnjicuVukelicevog stradanja,da se i mi u nasem vremenu ogledamo u toj odigranoj drami slicnoj onoj koja se odigrala u dvoru Irodovu,samo se razlikuju po stepenu tragicnosti.Naslade,naslade,i sada vicu jedni.Pravde,pravde uzvijuju drugi.Malo je Vukelica medju nama.Malo je Kovaca,Vaskovica koji uzvikuju:pravde ,pravde,ali njihova vika ledi krv u zilama i izaziva nesanicu kod onih koji traze igara i naslade i budi svijest izmanipulisanog naroda.Neka je slava Vukelicu,a vikacima: pravde,pravde Gospod Bog na pomoci.

ODGOVORITE
Name

Olga

05.11.2016 15:17

A zna se ko ga je ubio,velika zvjerka.Oni su nedodirljivi.

ODGOVORITE
Name

Max

06.11.2016 02:17

Evo ja ne znam ko je ubio Vukelica, a zivo me zanima. A vi svi pametni pa znate! Ima li ta velika zvjerka ime i prezime?

Name

Pale

05.11.2016 16:08

Plemenito od ovoga novinara što se pita i traži da se otkrije ubica Milana Vukelića iz Banja Luke, ali neka neko od predstavnika Republike Srpske u vlasti i institucijama BiH odgovori i na pitanje: Ko je ubio Rista Jugovića na Palama? Hvala.

ODGOVORITE
Name

Re

05.11.2016 16:55

Uvijek se pitam zašto se piše samo o Vukelicu a NIKO ne spominje Jugovica

Name

Is

05.11.2016 18:22

Ajde nam ti reci... predpostavljam da ti znas.

Name

Re pale

05.11.2016 18:48

Vala bas... svako malo se pravis pametan. Reci ako znas ko je ubica ili ne mlati bezveze.

Name

re Pale

05.11.2016 19:22

Ovi su na vlasti 10 godina što ne odgovore i na to pitanje?

Name

Pale

05.11.2016 19:40

Zbog čega me napadate? Isto kao što se novinar pita i želi da sazna ko je ubio Vukelića, tako se i mi na Palama pitamo i želimo da saznamo ko je ubio Jugovića. Vrlo jednostavno. Novinar traži odgovor na svoje pitanje od vlasti koja je bila u vrijeme kad je ubijen Vukelić a mi tražimo odgovor od vlasti koja je bila kad je ubijen Jugović. To je današnja vlast na nivou institucija BiH u Sarajevu. Porodice i jednog i drugog zaslužuju znati odgovore na ta pitanja. Pozdrav svima.

Name

ddm

05.11.2016 21:11

Sadasnja vlast u RS vlada preko 10 god.takodje su bili u vlasti na nivou BIH dali je moguce da nijedno od ubistava npr.Jugovic,Knezevic,Markovic ili M.Vukelic,N Djurovic,B.Blagojevic nisu mogli ili htjeli da rijese a obecavali su da ce rijesiti neka od ovih ubistava.

Name

virus

06.11.2016 09:06

Pa covek gore u tekstu i navede, i vladajuce i opozicione partije haraju i debelo naplacuju a uznjih i ovi kokosari po opstinama, sudovima, mup-ovima pa na kraju i najzalosnije i crkva presla na njihovu stranu.

Name

Banjalucanin

05.11.2016 17:21

Sto se mene tice, to je SIPI-n sledeci zadatak. Ispitati spomenute i podici optuznice.

ODGOVORITE
Name

???

05.11.2016 20:02

Ljudi nemogu da vas razumijem pa i jeda i drugi su ubijeni iz isti razloga nekome su smetali ( kriminalu)....

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

05.11.2016 21:16

Milana Vukelića je ubio narod Republike Srpske... glasajući za Dodika i njegovu mafiju.

ODGOVORITE
Name

Sramota me što sam iz Banjaluke

06.11.2016 11:54

TAČNO! Posebna stoka su upravo Banjalučani, stanovnici glavnog grada Republike Srpske, retardirani majmuni! Pored ubistva Milana Vukelića tu su i druga ubistva, maltretiranje porodice Vulić, otimanje gradskog zemljišta, prodaja droge djeci u osnovnim školama, i sav ostali organizovani kriminal. A stoka i dalje za njih glasa!

Name

JELENA

06.11.2016 17:07

Ne vredjaj stoku, molim! Stoka tj. zivotinje ne cine ono sto ljudi cine.Stoka tj. zivotinje krase ovu planetu i mi ljudi iskoristavamo te divne zivotinje na rayne nacine.Prava rijec za nas za nas karakter je da smo smece,pokvareni, zaostali,naivni, nesposobnida se odbranimo od sacice halapljivih na vlasti!

Name

xyz

06.11.2016 19:26

Tačno...

Name

re

07.11.2016 17:54

Dobro, možda je tako. Ali mnogo prije toga, ko je ubio Rista Jugovića, direktora ''Jahorina osiguranja'', Srđana Kneževića, Željka Markovića, Mauzera itd. Naša je, izgleda sudbina, da svaka vlast sahranjuje istinu zajedno sa onima koji je objelodane. Zbog čega? Samo zbog mnogo novca koji je u opticaju i u rukama vlasti.

Name

mami

05.11.2016 21:35

Krivci krvnici biće nedodirljivi sve dok je ova garnitura na vlasti!

ODGOVORITE
Name

Logika

05.11.2016 22:25

Ako je Milorad Dodik izjavio da ga nije ubio niko iz SNSDa, onda ga se mora pozvati u tužilaštvo da da izjavu o tome kako on to zna da je tako, i da kaže ko je onda ubio Milana Vukelića ili da uputi policiju na grupe ili pojedince koji su naručili i izvršili ubistvo.

ODGOVORITE
Name

Petar

06.11.2016 06:37

Istina ce bobjediti,nadam se ubrzo.

ODGOVORITE
Name

Zašto

06.11.2016 12:17

Zašto i danas svi ćute?

ODGOVORITE
Name

xyz

06.11.2016 19:25

Zašto ''opozicija'' šuti?

Name

dragana

07.11.2016 10:25

Vukelic je imao takvu poziciju da je morao znati mnogo. Inače svi koji su spominjali neku istinu su bili prognani, postvljane su im razne spletke, prijetnje, trovanja, slucajne nesreće itd. Moramo biti iskreni, da je ovo starije od SNSD-a, i ako se taj režim posebno istakao. I prije njih u jos vecem I ogranicenijoj medijskoj slobodi nije se smeo izraziti stav jer si proglašavan neprijateljem, spijunom itd. Vukelic je bio čovek visokog morala koji je bio iskren patriota I branio red I pravdu za razliku od mnogi.mudrijasa koji glođu kosku, odmahnjuju rukom "to je tako". Da li je moguće da ovoliku bijedu, kriminal i lopovluk može uopšte moralan čovek svom narodu da servira?

ODGOVORITE