Човић у Загребу о хапшењу Хрвата

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић најавио је да ће о хапшењу 10 Хрвата у Орашју који су осумњичени да су починили ратне злочине над Србима, разговарати у понедјељак,7. новембра, у Загребу са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић и премијером ове земље Андрејом Пленковићем.

Регион 05.11.2016 | 11:31
Човић у Загребу о хапшењу Хрвата
Он је навео да је од хапшења, у неколико наврата разговарао са Китаровићевом и Пленковићем, те додао да ће се у Загребу састати и са представницима Сабора, Генералског збора и кардиналом Јосипом Бозанићем.

"Питање бранитеља ће очито бити доминантна тема", рекао је Човић за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Он очекује да 10 ухапшених Хрвата одмах буде пуштено да се бране са слободе, а цијелом случају придаје политичке конотације.

"Хапшење је изазвало осјећај дубоког вријеђања према свим Хрватима. Већ дуже тражимо да се ствари у вези са посљедњим ратом рјешавају без демонстрације силе јер ови људи то нису заслужили", каже Човић.

Према његовим ријечима, подизање оптужнице за ратне злочине против Хрвата из Орашја није се случајно подударило са прошлоседмичним доласком Пленковића у БиХ.

Човић је рекао да је на овај начин неко желио да одговори на посјету Пленковића, који је наступио крајње пријатељски и желио да помогне БиХ на њеном европском путу, али да је некоме циљ да заустави тај пројекат.

Он сматра да се у БиХ спроводи политика чији је циљ добијање два ентитета са два народа, при чему Хрвати представљају сметњу.

"Ми смо, међутим, `преживјели` и створили смо критичну масу која излази на видјело", додао је Човић и навео да је европски пут начин за рјешавање хрватског питања у БиХ.

Хрватски члан Предсједништва БиХ, који је и лидер ХДЗ-а, најавио је блокаду Парламента Федерације у случају да не буде постигнуто рјешење за Закон о бранитељима.

"Највећи тест за нас су измјене Закона о бранитељима. Желим јасно да кажем да без рјешења овог питања неће бити Парламента", поручио је Човић. 

Извор: Агенције/Вечерњи.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марија

05.11.2016 10:55

Вријеме је да и они одговарају за своје злочине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,Бранитељи,,

05.11.2016 12:18

Који бранитељи.. И страдали срби су били из орасја и околине и они су ,,бранитељи,, својих породица и имања..а не агресори..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

05.11.2016 19:47

Па сад ви играјте лутрије да би овај носио паре у Загреб.Васе паре ! Ниција није до зоре народ це и тебе и ону двојицу надзивит ви народ никад!

ОДГОВОРИТЕ