Влада Српске протестује због Инцка

Поводом изјаве високог представника за БиХ Валентина Инцка којом директно крши међународно право и одредбе Анекса 10 Дејтонског споразума, Влада Републике Српске позвала је Савјет безбједности да наложи високом представнику да престане са противправним и провокативним понашањем.

Босна и Херцеговина 05.11.2016 | 21:58
Влада Српске протестује због Инцка
Инцко се у изјави за "Волстрит журнал", у издању за 1. новембар, заложио да "западна заједница" смијени легално изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика, односно он сматра да "Додик гради сопствену империју...", те да "западна заједница треба да размотри могућност да га смијени".

Тим поводом Влада Српске упутила је писма Инцку, чланицама Управног одбора Савјета за спровођење мира и амбасадама /мисијама/ земаља чланица Савјета безбједности УН.

Влада Српске је у писмима изразила званични протест због Инцковог позивања на уклањање легално изабраног функционера у сувереној држави, чиме се крши начело неуплитања у унутрашње послове других земаља, као и Бечка конвенција о дипломатским односима.

У писмима се констатује да Инцкова изјава представља директну повреду начела међународног права, према којем страним владама и међународној заједници није дозвољено уплитање у унутрашње послове суверених држава, него имају обавезу да поштују њихову политичку независност.

Влада Српске у писму подсјећа да је Међународни суд правде у предмету "Никарагва против Сједињених Америчких Држава" констатовао да "начело неуплитања подразумијева право сваке суверене државе да своје послове води без уплитања споља", те да је то начело "саставни дио међународног обичајног права".

"Тражити да стране силе смијене легално изабраног функционера у сувереној држави представља очигледно кршење основног начела међународног права. Исто тако, нарушава обавезу коју дипломате имају по основу Бечке конвенције о дипломатским односима 'да се не мијешају у унутрашње послове државе'", истиче се у писмима.

Влада Републике Српске подсјећа да је Инцко обавезан да поштује међународно право и ограничена овлашћења која су високом представнику дале стране потписнице Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

"Инцкова изјава представља грубу повреду обавезе по оба основа. Из тог разлога, Влада Републике Српске присиљена је да изјави снажан приговор и разочарање његовом одлуком. Такво понашање подрива мир и безбједност у БиХ и невјероватно је с обзиром на то да је његов мандат да пружа подршку у спровођењу цивилних аспеката Дејтонском мировног споразума", наглашава се у писмима објављеним на сајту Владе Републике Српске. 

Извор: Срна

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дијагноза

05.11.2016 09:18

Нисте галамили кад је Додик био "дашак вјетра на Балкану". Срам да вас буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

05.11.2016 10:33

Лажеш мајсторе као и Додик. Ста има везе иста вам је фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

05.11.2016 10:35

Ко оно искључи струју, воду и телефон у кабинету предсједника Поплашена, легално изабраног? "он не може по црној земљи да хода, а да буде предсједник". Ко то рече?

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

05.11.2016 15:42

Оде он низ воду још да му је у никарагву да оде о државном трошку у једном правцу сретан пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

милана

05.11.2016 21:38

Како то одједном признајете сувереност Босне и Херцеговине...хаххаха...ко силом влада од силе и страда,на жалост вашу али тако је,титаник тоне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре милана

06.11.2016 08:52

Босна је суверена и постена онолико колико и проститутка. Кад јој затреба пара расири ноге.Као и све земље на Балкану без изузетка!

Name

БЛ

06.11.2016 02:44

Ко то каже да нема право да се мијеса.Има право Инцко да се мијеса и да ради ста хоће јер за то има овлаштења јер он није обични дипломата.Глупи сте испали са овом залбом на Инцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

06.11.2016 10:17

Да Богда ти он доводио ред у куци.Он ниста не одлуцује он само пренесе интересе других који га плацају. Обицна марионета која ниста не мозе сам одлуцит.

Name

.Миладин

06.11.2016 08:37

Кад је смјењиван Поплашен- снсд је организовао славље по општинским одборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

06.11.2016 08:47

Имам плату 20.000 еура и цутим цамим цекам и цацкам мецку понекад одем у госте код Бакира, Цовица и Додика на телетину а богами и на свињску плецку. Ја сам гласоворник великих сила мене не мозе нико да дира. Понекад запријетим санкциом или тразим смјену толико се узбудим да добијем у устима псецу пјену. Ја сам ти ко Сарајевски Валтер ко ме не слуса јебем му матер. Годинама ниста промијенит нецу одох ја куци овдје це ускоро мерак пуци . Јос једном ниста радит нецу мој задатак је да останете зивјети у мом смецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србска труба

06.11.2016 12:15

Кад су могли 80 СДСОвих функционера смјенити , постено би било и Доду и бар 20 његових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

06.11.2016 20:11

Жалосно је што Додика хоће да смјени В.Инцко, Додика треба прво да по налогу тужилаштва Српске ухапси полиција ради суђења за корупцију, па онда да се разријеши дужности.