Vlada Srpske protestuje zbog Incka

Povodom izjave visokog predstavnika za BiH Valentina Incka kojom direktno krši međunarodno pravo i odredbe Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, Vlada Republike Srpske pozvala je Savjet bezbjednosti da naloži visokom predstavniku da prestane sa protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Bosna i Hercegovina 05.11.2016 | 21:58
Vlada Srpske protestuje zbog Incka
Incko se u izjavi za "Volstrit žurnal", u izdanju za 1. novembar, založio da "zapadna zajednica" smijeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odnosno on smatra da "Dodik gradi sopstvenu imperiju...", te da "zapadna zajednica treba da razmotri mogućnost da ga smijeni".

Tim povodom Vlada Srpske uputila je pisma Incku, članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira i ambasadama /misijama/ zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN.

Vlada Srpske je u pismima izrazila zvanični protest zbog Inckovog pozivanja na uklanjanje legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi, čime se krši načelo neuplitanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, kao i Bečka konvencija o diplomatskim odnosima.

U pismima se konstatuje da Inckova izjava predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost.

Vlada Srpske u pismu podsjeća da je Međunarodni sud pravde u predmetu "Nikaragva protiv Sjedinjenih Američkih Država" konstatovao da "načelo neuplitanja podrazumijeva pravo svake suverene države da svoje poslove vodi bez uplitanja spolja", te da je to načelo "sastavni dio međunarodnog običajnog prava".

"Tražiti da strane sile smijene legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi predstavlja očigledno kršenje osnovnog načela međunarodnog prava. Isto tako, narušava obavezu koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima 'da se ne miješaju u unutrašnje poslove države'", ističe se u pismima.

Vlada Republike Srpske podsjeća da je Incko obavezan da poštuje međunarodno pravo i ograničena ovlašćenja koja su visokom predstavniku dale strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Inckova izjava predstavlja grubu povredu obaveze po oba osnova. Iz tog razloga, Vlada Republike Srpske prisiljena je da izjavi snažan prigovor i razočaranje njegovom odlukom. Takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u BiH i nevjerovatno je s obzirom na to da je njegov mandat da pruža podršku u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskom mirovnog sporazuma", naglašava se u pismima objavljenim na sajtu Vlade Republike Srpske. 

Izvor: Srna

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

05.11.2016 09:18

Niste galamili kad je Dodik bio "dašak vjetra na Balkanu". Sram da vas bude.

ODGOVORITE
Name

Jovan

05.11.2016 10:33

Lažeš majstore kao i Dodik. Sta ima veze ista vam je firma.

ODGOVORITE
Name

stanko

05.11.2016 10:35

Ko ono isključi struju, vodu i telefon u kabinetu predsjednika Poplašena, legalno izabranog? "on ne može po crnoj zemlji da hoda, a da bude predsjednik". Ko to reče?

ODGOVORITE
Name

pero

05.11.2016 15:42

Ode on niz vodu još da mu je u nikaragvu da ode o državnom trošku u jednom pravcu sretan put

ODGOVORITE
Name

milana

05.11.2016 21:38

Kako to odjednom priznajete suverenost Bosne i Hercegovine...hahhaha...ko silom vlada od sile i strada,na žalost vašu ali tako je,titanik tone...

ODGOVORITE
Name

Re milana

06.11.2016 08:52

Bosna je suverena i postena onoliko koliko i prostitutka. Kad joj zatreba para rasiri noge.Kao i sve zemlje na Balkanu bez izuzetka!

Name

BL

06.11.2016 02:44

Ko to kaže da nema pravo da se mijesa.Ima pravo Incko da se mijesa i da radi sta hoće jer za to ima ovlaštenja jer on nije obični diplomata.Glupi ste ispali sa ovom zalbom na Incka.

ODGOVORITE
Name

Tihi

06.11.2016 10:17

Da Bogda ti on dovodio red u kuci.On nista ne odlucuje on samo prenese interese drugih koji ga placaju. Obicna marioneta koja nista ne moze sam odlucit.

Name

.Miladin

06.11.2016 08:37

Kad je smjenjivan Poplašen- snsd je organizovao slavlje po opštinskim odborima.

ODGOVORITE
Name

Tihi

06.11.2016 08:47

Imam platu 20.000 eura i cutim camim cekam i cackam mecku ponekad odem u goste kod Bakira, Covica i Dodika na teletinu a bogami i na svinjsku plecku. Ja sam glasovornik velikih sila mene ne moze niko da dira. Ponekad zaprijetim sankciom ili trazim smjenu toliko se uzbudim da dobijem u ustima psecu pjenu. Ja sam ti ko Sarajevski Valter ko me ne slusa jebem mu mater. Godinama nista promijenit necu odoh ja kuci ovdje ce uskoro merak puci . Jos jednom nista radit necu moj zadatak je da ostanete zivjeti u mom smecu

ODGOVORITE
Name

Srbska truba

06.11.2016 12:15

Kad su mogli 80 SDSOvih funkcionera smjeniti , posteno bi bilo i Dodu i bar 20 njegovih.

ODGOVORITE
Name

RE

06.11.2016 20:11

Žalosno je što Dodika hoće da smjeni V.Incko, Dodika treba prvo da po nalogu tužilaštva Srpske uhapsi policija radi suđenja za korupciju, pa onda da se razriješi dužnosti.