Лозница: Примједбе пацијената "јеле маце"

Смрт осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака код Лознице неумитно отвара питање шта се све у лозничкој болници догађало последњих година, када су примедбе пацијената, народски речено, „јеле маце“.

Србија 05.11.2016 | 09:15
Лозница: Примједбе пацијената "јеле маце"
Тако се, пре скоро шест година, догодило да се на овдашњим хирушким одељењима, у једном тренутку, појавило осам пацијената заражених вирусом хепатитиса „Б“, што никада није расветљено да ли је „извор“ био у овој или некој другој болници.

Санитарна инспекција је поднела кривичне пријаве против „НН“ извшилаца због те заразе, а знало се и који је лекар интервенисао. Уместо истраге, тај доктор је, са својим присталицама у установи, у граду, полицији, политици, правосуђу и неким полујавним организацијама, осуо дрвље и камење на новинаре, али не и на санитарну инспекцију из које су стигле информације.

Јасно је било да су медији били лакша мета, него инспекција, јер би, у том случају, могли да рачунају да им инспектори закуцају и на врата њихових непријављених ординација, које се налазе само преко ограде болнице.

У кочењу истраге један од актера се хвалио да је судски вештак, да је одмах био на консултацијама у тужилаштву, наравно, пријатељски а не као осумњичени, поручујући индиректно да је „јак као црна земља“ и да му нико ништа не може!

На предлог надлежних, једног лекара за кога се сумњало да је заразио пацијенте, руководство установе одлучило је да повуче из операционе сале, а у међувремену је враћен и „произведен“ у начелника одељења.

Многи људи, суочени са чињеницом да истраге у овом важном случају није било, очигледно, схватили су да је указивање на проблеме, са којима се суочавају са неким од лекара, равно „борби против ветрењача“.

"Због све чешћих приговора осигураника на рад запослених у Здравственом центру „Др Миленко Марин“ Лозница потребно је да редовно достављате извештај да ли се у операционим салама поштују препоручене мере заштите", упозорили су још у мају 2011. године, званично, представници Републичког завода здравственог осигурања надлежне инспекције и заводе за здравље.

Захтеван је увид и у рад других одељења, а трагедија породице малог Раденка тек је покренула потребу за расветљавањем свега оног што се ради, не само у овој, већ и у другим установама широм Србије, с надом да осумњичени неће, као некада, имати прилику да пријатељски ћаскају у тужилаштву са инспекторима, најутицајнијим политичарима, да би сачували себе.

Расветљавање појединачених случајева је утолико важније, како љага не би падала и на часне лекаре и медицинско особље у Лозници који су у неупоредивој већини.

Извор: БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар