Loznica: Primjedbe pacijenata "jele mace"

Smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice neumitno otvara pitanje šta se sve u lozničkoj bolnici događalo poslednjih godina, kada su primedbe pacijenata, narodski rečeno, „jele mace“.

Srbija 05.11.2016 | 09:15
Loznica: Primjedbe pacijenata "jele mace"
Tako se, pre skoro šest godina, dogodilo da se na ovdašnjim hiruškim odeljenjima, u jednom trenutku, pojavilo osam pacijenata zaraženih virusom hepatitisa „B“, što nikada nije rasvetljeno da li je „izvor“ bio u ovoj ili nekoj drugoj bolnici.

Sanitarna inspekcija je podnela krivične prijave protiv „NN“ izvšilaca zbog te zaraze, a znalo se i koji je lekar intervenisao. Umesto istrage, taj doktor je, sa svojim pristalicama u ustanovi, u gradu, policiji, politici, pravosuđu i nekim polujavnim organizacijama, osuo drvlje i kamenje na novinare, ali ne i na sanitarnu inspekciju iz koje su stigle informacije.

Jasno je bilo da su mediji bili lakša meta, nego inspekcija, jer bi, u tom slučaju, mogli da računaju da im inspektori zakucaju i na vrata njihovih neprijavljenih ordinacija, koje se nalaze samo preko ograde bolnice.

U kočenju istrage jedan od aktera se hvalio da je sudski veštak, da je odmah bio na konsultacijama u tužilaštvu, naravno, prijateljski a ne kao osumnjičeni, poručujući indirektno da je „jak kao crna zemlja“ i da mu niko ništa ne može!

Na predlog nadležnih, jednog lekara za koga se sumnjalo da je zarazio pacijente, rukovodstvo ustanove odlučilo je da povuče iz operacione sale, a u međuvremenu je vraćen i „proizveden“ u načelnika odeljenja.

Mnogi ljudi, suočeni sa činjenicom da istrage u ovom važnom slučaju nije bilo, očigledno, shvatili su da je ukazivanje na probleme, sa kojima se suočavaju sa nekim od lekara, ravno „borbi protiv vetrenjača“.

"Zbog sve češćih prigovora osiguranika na rad zaposlenih u Zdravstvenom centru „Dr Milenko Marin“ Loznica potrebno je da redovno dostavljate izveštaj da li se u operacionim salama poštuju preporučene mere zaštite", upozorili su još u maju 2011. godine, zvanično, predstavnici Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja nadležne inspekcije i zavode za zdravlje.

Zahtevan je uvid i u rad drugih odeljenja, a tragedija porodice malog Radenka tek je pokrenula potrebu za rasvetljavanjem svega onog što se radi, ne samo u ovoj, već i u drugim ustanovama širom Srbije, s nadom da osumnjičeni neće, kao nekada, imati priliku da prijateljski ćaskaju u tužilaštvu sa inspektorima, najuticajnijim političarima, da bi sačuvali sebe.

Rasvetljavanje pojedinačenih slučajeva je utoliko važnije, kako ljaga ne bi padala i na časne lekare i medicinsko osoblje u Loznici koji su u neuporedivoj većini.

Izvor: BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar