Зашто је државни посао недостижан?

На конкурсе за посао у државној управи у просеку се пријави око 30 кандидата, што је мало имајући у виду велику незапосленост у Републици Српској.

Република Српска 05.11.2016 | 08:51
Зашто је државни посао недостижан?
У Агенцији за државну управу РС кажу да се, зависно од радног места, на неке конкурсе пријави десетак, а највише до 80 кандидата.

"Било је случајева да се за информатичара пријави највише један или два кандидата или за рачуновођу са сертификатом за вођење књига ниједан", каже Александар Радета, директор ове Агенције.

Иако у Агенцији сматрају да је разлог мале заинтересованости за посао у јавном сектору недостатак одређеног кадра, незапослени кажу да не желе да се пријављују на конкурсе и да се малтретирају јер се унапред зна ко ће добити посао. Нико више не верује конкурсима, јер је пракса показала да су они пука формалност.

"Јавила сам се на конкурс у једно министарство, обавила разговор и тек након тога сам сазнала да на том месту већ ради једна особа и да је тај конкурс само формалност. На разговор сам дошла из Бијељине. Требало је да платим карте у оба смера да би ме неко тамо изиграо", прича Тања Стојановић.

Данијела Кнежевић из Бањалуке, која више од пола године тражи посао, каже да конкурсе у јавној управи заобилази и када испуњава све тражене услове.

"Зашто бих губила време скупљајући документацију и ишла на разговоре за посао када је јавна тајна да се државни посао добијао само преко везе. Не желим да учествујем у том балу са маскама", каже Кнежевићева.

Њено мишљење дели већина младих који су у потрази за послом, због чега би државне службе могле да се суоче са проблемом проналска квалитетних радника и онда када им требају. На конкурсе у појединим министарствима у Влади РС су се, како сазнајемо, пријављивала тек два-три кандидата, од којих ниједан није испуњавао услове.

Истовремено, на конкурсе у приватном сектору, посебно у фирмама које слове за стабилне и боље послодавце, јави се и по неколико стотина кандидата.

Мишљење да се посао добија само због страначке припадности или познанстава је толико постало устаљено у нашем друштву да незапослени све више сумњају и да је за запослење у приватним фирамама које распишу конкурс потребна веза. Управо зато је Винко Ђурић, директор једне приватне здравствене установе из Бијељине на конкурсу за специјализацију који је јавно објавио назначио да - није намештен.

"Крајем прошле године смо расписали конкурс у којем смо тражили кандидате за доделу специјализације у области медицине рада и нико се није јавио. Разумљиво је да су људи сумњичави, јер код нас се посао обично добија или преко политике или преко родбинских веза. Зато сам нагласио да то није тако у овом случају и већ ме до сад звало пет заинтересованих кандидата", каже Ђурић.

Стручњаци упозоравају да већина подобних који добијају важне државне послове нису довољно стручни да решавају проблеме.

"Тешко је искоренити страначко запошљавање, али оно не сме да буде оволико изражено. Све док предност не буду добијали најспособнији и најквалитетнији радници друштво неће моћи да напредује", оценио је социолог Љубиша Рокић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

марија

05.11.2016 08:08

Ово је страсно, завршила сам дрзавни фак.у Нс економију и сад чекам на бироу. Везу немам пара немам политички нема ко да ме гура. И ста чучи на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није добро

05.11.2016 08:21

Рацунај на дузе вријеме.

Name

Бансхее

05.11.2016 08:46

Чини ми се да се тај Биро зове Завод за евиденцију незапослених. Кога су запослили?!

Name

дрекавац

05.11.2016 08:54

Марија убудуце умјесто гласања узмите бирање а кад бирате бирајте протест са великом дрскосцу све док ови за које смо гласали не побјегну, другације нецемо заузети њихова мјеста и позицију.

Name

борац

05.11.2016 08:24

Цесто цујемо како РС има институцује и сва обиљезја дрзаве само немамо дрзавне економије па нам дрзавни апарат зиви од кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

05.11.2016 09:45

Е како је та нестручност изражена у Српским Шумама па то је страшно. Све најгори студенти и гл.пани на најважнијим позицијама. Али су снсд послушници и све извршавају без поговора. Краду наше паре преко класирања стабала и све штимају само онима који имају фирме и блиски су тренутној власти. Нека нам је бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико Тодић

05.11.2016 10:36

Откуд ти знаш да су инзињери глупи? Ти си па паметан.

Name

невјерујем

05.11.2016 09:58

Неби ни били популарни дрзавни послови да се плацају из лицног будзета али посто се плацају из кредита висе су наго сигурни.

ОДГОВОРИТЕ