Zašto je državni posao nedostižan?

Na konkurse za posao u državnoj upravi u proseku se prijavi oko 30 kandidata, što je malo imajući u vidu veliku nezaposlenost u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 05.11.2016 | 08:51
Zašto je državni posao nedostižan?
U Agenciji za državnu upravu RS kažu da se, zavisno od radnog mesta, na neke konkurse prijavi desetak, a najviše do 80 kandidata.

"Bilo je slučajeva da se za informatičara prijavi najviše jedan ili dva kandidata ili za računovođu sa sertifikatom za vođenje knjiga nijedan", kaže Aleksandar Radeta, direktor ove Agencije.

Iako u Agenciji smatraju da je razlog male zainteresovanosti za posao u javnom sektoru nedostatak određenog kadra, nezaposleni kažu da ne žele da se prijavljuju na konkurse i da se maltretiraju jer se unapred zna ko će dobiti posao. Niko više ne veruje konkursima, jer je praksa pokazala da su oni puka formalnost.

"Javila sam se na konkurs u jedno ministarstvo, obavila razgovor i tek nakon toga sam saznala da na tom mestu već radi jedna osoba i da je taj konkurs samo formalnost. Na razgovor sam došla iz Bijeljine. Trebalo je da platim karte u oba smera da bi me neko tamo izigrao", priča Tanja Stojanović.

Danijela Knežević iz Banjaluke, koja više od pola godine traži posao, kaže da konkurse u javnoj upravi zaobilazi i kada ispunjava sve tražene uslove.

"Zašto bih gubila vreme skupljajući dokumentaciju i išla na razgovore za posao kada je javna tajna da se državni posao dobijao samo preko veze. Ne želim da učestvujem u tom balu sa maskama", kaže Kneževićeva.

Njeno mišljenje deli većina mladih koji su u potrazi za poslom, zbog čega bi državne službe mogle da se suoče sa problemom pronalska kvalitetnih radnika i onda kada im trebaju. Na konkurse u pojedinim ministarstvima u Vladi RS su se, kako saznajemo, prijavljivala tek dva-tri kandidata, od kojih nijedan nije ispunjavao uslove.

Istovremeno, na konkurse u privatnom sektoru, posebno u firmama koje slove za stabilne i bolje poslodavce, javi se i po nekoliko stotina kandidata.

Mišljenje da se posao dobija samo zbog stranačke pripadnosti ili poznanstava je toliko postalo ustaljeno u našem društvu da nezaposleni sve više sumnjaju i da je za zaposlenje u privatnim firamama koje raspišu konkurs potrebna veza. Upravo zato je Vinko Đurić, direktor jedne privatne zdravstvene ustanove iz Bijeljine na konkursu za specijalizaciju koji je javno objavio naznačio da - nije namešten.

"Krajem prošle godine smo raspisali konkurs u kojem smo tražili kandidate za dodelu specijalizacije u oblasti medicine rada i niko se nije javio. Razumljivo je da su ljudi sumnjičavi, jer kod nas se posao obično dobija ili preko politike ili preko rodbinskih veza. Zato sam naglasio da to nije tako u ovom slučaju i već me do sad zvalo pet zainteresovanih kandidata", kaže Đurić.

Stručnjaci upozoravaju da većina podobnih koji dobijaju važne državne poslove nisu dovoljno stručni da rešavaju probleme.

"Teško je iskoreniti stranačko zapošljavanje, ali ono ne sme da bude ovoliko izraženo. Sve dok prednost ne budu dobijali najsposobniji i najkvalitetniji radnici društvo neće moći da napreduje", ocenio je sociolog Ljubiša Rokić.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

marija

05.11.2016 08:08

Ovo je strasno, završila sam drzavni fak.u Ns ekonomiju i sad čekam na birou. Vezu nemam para nemam politički nema ko da me gura. I sta čuči na birou.

ODGOVORITE
Name

nije dobro

05.11.2016 08:21

Racunaj na duze vrijeme.

Name

Banshee

05.11.2016 08:46

Čini mi se da se taj Biro zove Zavod za evidenciju nezaposlenih. Koga su zaposlili?!

Name

drekavac

05.11.2016 08:54

Marija ubuduce umjesto glasanja uzmite biranje a kad birate birajte protest sa velikom drskoscu sve dok ovi za koje smo glasali ne pobjegnu, drugacije necemo zauzeti njihova mjesta i poziciju.

Name

borac

05.11.2016 08:24

Cesto cujemo kako RS ima institucuje i sva obiljezja drzave samo nemamo drzavne ekonomije pa nam drzavni aparat zivi od kredita.

ODGOVORITE
Name

Šumar

05.11.2016 09:45

E kako je ta nestručnost izražena u Srpskim Šumama pa to je strašno. Sve najgori studenti i gl.pani na najvažnijim pozicijama. Ali su snsd poslušnici i sve izvršavaju bez pogovora. Kradu naše pare preko klasiranja stabala i sve štimaju samo onima koji imaju firme i bliski su trenutnoj vlasti. Neka nam je bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Cviko Todić

05.11.2016 10:36

Otkud ti znaš da su inzinjeri glupi? Ti si pa pametan.

Name

nevjerujem

05.11.2016 09:58

Nebi ni bili popularni drzavni poslovi da se placaju iz licnog budzeta ali posto se placaju iz kredita vise su nago sigurni.

ODGOVORITE