Ал Каида спрема напад унутар САД?

Амерички званичници истражују могућу заверу терористичке групе Ал Каида да изврши напад уочи, или на сам дан америчких председничких избора.

Свијет 05.11.2016 | 07:39
Ал Каида спрема напад унутар САД?
Представници њујоршке полиције изјавили су да обавештајне јединице сарађују са ФБИ у процени веродостојности претње.

Заменик комесара њујоршке полиције Стивен Дејвис упозорио је да информације нису довољно конкретне али да се "сви обавештајни извештаји који се тичу града Њујорка узимају веома озбиљно", преноси Глас Америке.

Градоначелник Њујорка Бил Де Бласио изјавио је да претња није новост и да је обавештен о њој пре неколико дана.

"Још процењујемо колико је претња кредибилна и још нисмо сигурни да су информације веродостојне", казао је Бласио.

Вести о претњи појавиле су се четири дана пре него што Американци излазе на биралишта, а обавештајни званичници упозоравају да мета напада могу да буду државе Њујорк, Вирџинија и Тексас.

Представник Секретаријата за унутрашњу безбедност изјавио је да је агенција свесна могуће претње, али није желео да наведе више детаља.

"Као што одавно говоримо, у оваквом окружењу, насилни, домаћи екстремисти могу да ударе без много најаве", изјавио је тај званичник за Глас Америке.

"Наша страховања да насилни екстремисти могу да буду инспирисани да изврше нападе унутар САД се нису умањила", додао је он.

ФБИ је саопштио да америчке агенције за антитероризам и чување реда "остају будне и припремљене да бране земљу од напада".

Грађанима Њујорка већ је речено да очекују снажно полицијско присуство наредних неколико дана будући да се претња поклапа са неколико јавних догађаја укључујући њујоршки маратон у недељу и изборе у уторак.

Извор: Агенције/Глас Америке
Фото: АП

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Логика...

05.11.2016 08:11

Гдје их ископасе поново.. Ни ови Американци висе немају идеје како да закувају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињенице

05.11.2016 08:24

(1) Извор: Глас Америке. Финансијер тог медија: Америчка влада. (2) Ал Каиду (арапски: листа) је створила ЦИА по налогу Америчке владе 1979. да би терором дестабилизовали легално изабрану (али социјалистичку) владу у Афганистану. На тој листи су били они које је ЦИА плаћала. При врху те листе је сигурно био Осама Бин Ладен. (3) Народом се најлакше влада када је престрашен. Такав народ ће у име "борбе против терора" прихватити све: Одузимање грађанских слобода, веће издатке за војску и полицијску државу, па и одлагање избора. (4) Диктатура је тиме сваким таквим прихватањем све ближе.

ОДГОВОРИТЕ