Al Kaida sprema napad unutar SAD?

Američki zvaničnici istražuju moguću zaveru terorističke grupe Al Kaida da izvrši napad uoči, ili na sam dan američkih predsedničkih izbora.

Svijet 05.11.2016 | 07:39
Al Kaida sprema napad unutar SAD?
Predstavnici njujorške policije izjavili su da obaveštajne jedinice sarađuju sa FBI u proceni verodostojnosti pretnje.

Zamenik komesara njujorške policije Stiven Dejvis upozorio je da informacije nisu dovoljno konkretne ali da se "svi obaveštajni izveštaji koji se tiču grada Njujorka uzimaju veoma ozbiljno", prenosi Glas Amerike.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio izjavio je da pretnja nije novost i da je obavešten o njoj pre nekoliko dana.

"Još procenjujemo koliko je pretnja kredibilna i još nismo sigurni da su informacije verodostojne", kazao je Blasio.

Vesti o pretnji pojavile su se četiri dana pre nego što Amerikanci izlaze na birališta, a obaveštajni zvaničnici upozoravaju da meta napada mogu da budu države Njujork, Virdžinija i Teksas.

Predstavnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost izjavio je da je agencija svesna moguće pretnje, ali nije želeo da navede više detalja.

"Kao što odavno govorimo, u ovakvom okruženju, nasilni, domaći ekstremisti mogu da udare bez mnogo najave", izjavio je taj zvaničnik za Glas Amerike.

"Naša strahovanja da nasilni ekstremisti mogu da budu inspirisani da izvrše napade unutar SAD se nisu umanjila", dodao je on.

FBI je saopštio da američke agencije za antiterorizam i čuvanje reda "ostaju budne i pripremljene da brane zemlju od napada".

Građanima Njujorka već je rečeno da očekuju snažno policijsko prisustvo narednih nekoliko dana budući da se pretnja poklapa sa nekoliko javnih događaja uključujući njujorški maraton u nedelju i izbore u utorak.

Izvor: Agencije/Glas Amerike
Foto: AP

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Logika...

05.11.2016 08:11

Gdje ih iskopase ponovo.. Ni ovi Amerikanci vise nemaju ideje kako da zakuvaju...

ODGOVORITE
Name

Činjenice

05.11.2016 08:24

(1) Izvor: Glas Amerike. Finansijer tog medija: Američka vlada. (2) Al Kaidu (arapski: lista) je stvorila CIA po nalogu Američke vlade 1979. da bi terorom destabilizovali legalno izabranu (ali socijalističku) vladu u Afganistanu. Na toj listi su bili oni koje je CIA plaćala. Pri vrhu te liste je sigurno bio Osama Bin Laden. (3) Narodom se najlakše vlada kada je prestrašen. Takav narod će u ime "borbe protiv terora" prihvatiti sve: Oduzimanje građanskih sloboda, veće izdatke za vojsku i policijsku državu, pa i odlaganje izbora. (4) Diktatura je time svakim takvim prihvatanjem sve bliže.

ODGOVORITE