Салмонела у региону: Како се заштитити?

Регион је потресла вијест о смрти петогодишњег дјечака у Хрватској због тровања салмонелом. Епидемија ове заразне болести тресе Лесковац у Србији. И док се у Лесковцу још не зна тачан узрок заразе, а у Хрватској сумња на увозна јаја из Пољске, провјеравали смо какво је стање код нас и како се најбоље заштитити од ове болести.

Република Српска 04.11.2016 | 22:50
Салмонела у региону: Како се заштитити?
Послије смрти петогодишњег дјечака у Хрватској, тамошња јавност почела је да се пита шта им је то Европска унија донијела? Према најновијим билансима, од уласка у ЕУ Хрватска је изгубила корак у производњи јаја, па данас, према процјенама упућених, коке с хрватских фарми снесу тек око 85 одсто укупно потрошених јаја у држави. С тим да тај проценат има незаустављиви силазни тренд.

Посљедице су јасне. Хрватско тржиште преплављено је увозним јајима, а какав је квалитет тих производа, у првом реду њихова здравствена исправност, свједочи права паника у већем броју земаља ЕУ које су, као и Хрватска, увезле салмонелизирана јаја из Пољске.

Срећом, пољска јаја нису доспјела и у БиХ, саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ. А домаћи произвођачи јаја тврде да су њихови производи исправни, декларисани и редовно контролисани.

"Што се тиче увозних прозвода, ми мислимо да се сигурно увозе производи лошијег квалитета, да је контрола граничних служби недовољна и да се не може гарантовати њихов квалитет", каже Небојша Ракић из "Заједнице живинара Републике Српске".

Из Републичког инспектората тврде да врше свакодневни надзор свих објеката за узгој животиња, објеката у којима се производи и прерађује храна, као и угоститељских објеката, те да у протеклом периоду нису забиљежене веће неправилности које би за посљедицу имале здравствене тегобе већег броја људи. У првих шест мјесеци ове године, Републичка инспекција за храну извршила је 447 контрола и у 208 случајева утврдила разне врсте пропуста.

"Ако посматрамо одржавање хигијене у самим објектима и лица која манипулишу са храном, најчешће неправилности су се односиле на чињеницу да нису у прописаним роковима обавили редовне санитарне прегледе, да нису похађали додатне едукације о хигијени хране, што је такође периодично обевезно за лица која рукују са храном", истакла је портпаролка Републичке инспекције Душанка Макивић.

Салмонелоза није опасна болест, али ипак може имати трагичне посљедице. Већина здравих људи опорави се за само неколико дана, без посебног третмана. Компликације опасне за живот могу се појавити ако се инфекција прошири изван цријева – у крв и остале органе.

"Вечина особа инфицираних салмонелом има запаљење слузнице желуца и цријева, па може доћи и до продора инфективног агенса у крвоток из цријева, те након тога може да се деси да се на одређеним мјестима као што су залисци на срчамом мишићу, мозак, јетра, слезина стварају и гнојне инфекције, а нешто чешће се јављају запаљења зглобова, миокарда, жучне кесе и слично", објаснио је епидемиолог Зоран Дакић.

Најбоља превенција је лична хигијена. Посебна пажња да се обрати на хигијену припреме намирница, радних површина, а широм отворити очи при куповини намирница, чију исправност и промет надлежне службе морају редовно да контролишу.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар