Salmonela u regionu: Kako se zaštititi?

Region je potresla vijest o smrti petogodišnjeg dječaka u Hrvatskoj zbog trovanja salmonelom. Epidemija ove zarazne bolesti trese Leskovac u Srbiji. I dok se u Leskovcu još ne zna tačan uzrok zaraze, a u Hrvatskoj sumnja na uvozna jaja iz Poljske, provjeravali smo kakvo je stanje kod nas i kako se najbolje zaštititi od ove bolesti.

Republika Srpska 04.11.2016 | 22:50
Salmonela u regionu: Kako se zaštititi?
Poslije smrti petogodišnjeg dječaka u Hrvatskoj, tamošnja javnost počela je da se pita šta im je to Evropska unija donijela? Prema najnovijim bilansima, od ulaska u EU Hrvatska je izgubila korak u proizvodnji jaja, pa danas, prema procjenama upućenih, koke s hrvatskih farmi snesu tek oko 85 odsto ukupno potrošenih jaja u državi. S tim da taj procenat ima nezaustavljivi silazni trend.

Posljedice su jasne. Hrvatsko tržište preplavljeno je uvoznim jajima, a kakav je kvalitet tih proizvoda, u prvom redu njihova zdravstvena ispravnost, svjedoči prava panika u većem broju zemalja EU koje su, kao i Hrvatska, uvezle salmonelizirana jaja iz Poljske.

Srećom, poljska jaja nisu dospjela i u BiH, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. A domaći proizvođači jaja tvrde da su njihovi proizvodi ispravni, deklarisani i redovno kontrolisani.

"Što se tiče uvoznih prozvoda, mi mislimo da se sigurno uvoze proizvodi lošijeg kvaliteta, da je kontrola graničnih službi nedovoljna i da se ne može garantovati njihov kvalitet", kaže Nebojša Rakić iz "Zajednice živinara Republike Srpske".

Iz Republičkog inspektorata tvrde da vrše svakodnevni nadzor svih objekata za uzgoj životinja, objekata u kojima se proizvodi i prerađuje hrana, kao i ugostiteljskih objekata, te da u proteklom periodu nisu zabilježene veće nepravilnosti koje bi za posljedicu imale zdravstvene tegobe većeg broja ljudi. U prvih šest mjeseci ove godine, Republička inspekcija za hranu izvršila je 447 kontrola i u 208 slučajeva utvrdila razne vrste propusta.

"Ako posmatramo održavanje higijene u samim objektima i lica koja manipulišu sa hranom, najčešće nepravilnosti su se odnosile na činjenicu da nisu u propisanim rokovima obavili redovne sanitarne preglede, da nisu pohađali dodatne edukacije o higijeni hrane, što je takođe periodično obevezno za lica koja rukuju sa hranom", istakla je portparolka Republičke inspekcije Dušanka Makivić.

Salmoneloza nije opasna bolest, ali ipak može imati tragične posljedice. Većina zdravih ljudi oporavi se za samo nekoliko dana, bez posebnog tretmana. Komplikacije opasne za život mogu se pojaviti ako se infekcija proširi izvan crijeva – u krv i ostale organe.

"Večina osoba inficiranih salmonelom ima zapaljenje sluznice želuca i crijeva, pa može doći i do prodora infektivnog agensa u krvotok iz crijeva, te nakon toga može da se desi da se na određenim mjestima kao što su zalisci na srčamom mišiću, mozak, jetra, slezina stvaraju i gnojne infekcije, a nešto češće se javljaju zapaljenja zglobova, miokarda, žučne kese i slično", objasnio je epidemiolog Zoran Dakić.

Najbolja prevencija je lična higijena. Posebna pažnja da se obrati na higijenu pripreme namirnica, radnih površina, a širom otvoriti oči pri kupovini namirnica, čiju ispravnost i promet nadležne službe moraju redovno da kontrolišu.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar