Правилник о снижавању цијене лијекова у БиХ

Стручно вијеће Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ на данашњој сједници усвојило је измијењен правилник којим се уређује начин формирања максималне велепродајне цијене лијекова за бх. тржиште.

Босна и Херцеговина 04.11.2016 | 18:17
Правилник о снижавању цијене лијекова у БиХ
Како је речено након састанка, цијене лијекова ће бити од марта јефтиније.

Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ треба дати мишљење о Правилнику о начину контроле и висине цијена лијекова у нашој земљи.

То је био и разлог због којег је министар цивилних послова Адил Османовић сазвао сједницу Стручног вијећа Агенције за лијекове са једном тачком дневног реда, а то је да Стручно вијеће коначно да мишљење о Правилнику.

Министар Османовић је рекао да очекује да ће у наредних десет дана БиХ имати усвојен правилник о цијени лијекова.

"Успјели смо консензусом усвојити правилник и он даље иде у процедуру према Савјету министара БиХ. Дакле, иде на мишљење Министарства финансија и трезора у СМ БиХ и Канцеларији за законодавство. Очекујем да ће у наредних десет дана Савјет министара БиХ бити у капацитету да усвоји правилник", рекао је Османовић. 

Истакао је како БиХ до сада уопште није имала тај правилник те да је предност што ће се након усвајања редовно моћи пратити анализа цијена лијекова на тржишту БиХ. 

"Циљ је да БиХ добије јефтиније лијекове него до сада и да се цијене ускладе са цијенама из сусједних земаља. Наравно, циљ је и да изједначимо цијене лијекова у ентитетима и кантонима у БиХ", казао је Османовић. 

"Ми смо имали и неколико састанака са Свјетском банком која инсистира на овом правилнику тако да вјерујем како ће Савјет министара БиХ једногласно усвојити овај правилник. Не видим да би требало доћи до било каквих блокада", закључио је Османовић. 

Директор Агенције за лијекове Александар Золак рекао је да је коефицијент један те да је било још неких мањих измјена, али оне неће битно утјецати на ефекте Правилника.

"Правилник доводи БиХ на тржиште лијекова, и врло је битно било да се донесе и видјећемо ефекте послије годину. Процјене су да ће бити уштеде око десетак процената што је на тржишту у новцу око 50 милиона", казао је Золак појашњавајући да ако се до сада на лијекове трошило пола милијарде, од сада ће 450.000.000 КМ.

Извор: Аваз

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

цуј

04.11.2016 17:57

Цуј овог скарта, јефтиније тек од Марта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

04.11.2016 18:06

Највеце смањење оптерецења будзетске потросње лијекова је било уводјење породицне медицине. Тамо немозете доци на ред ни кад се наруците. Морате да молите за рецепт. Морате бити упознати кад ради вас породицни љекар јер вам други љекар неце издати рецепт без обзира сто је упознат и има у рацунару васу терапију итд. На све то наплате вам партиципацију и код породицног љекара и у апотеци сто је резултирало да је много једноставније купити лијек у апотеци него молити и губити зивце у породицној медицини. Породицне медицине су једино мјесто гдје мозете наци највеци број сестара које сједе и баве се администрацијом, сто нецете наци у сусједним земљама. Предлазем да се постојеце издавање рецепата прије подизања истог мора овјерити у некој установи која је удаљена барем 12км од породицне тако да би јос висе људи одустало од такве услуге и куповали љекове сами и без рецепта. Сто се тице цијене лијекова код нас много људи који организовано иду у набавку у сусједне земље па би било добро да их дрзава подрзи јел се ради о хуманитарном раду и зељи за зивотом, а цијене лијекова це након тога саме да се изрегулису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

04.11.2016 18:12

Бице то превисе...од 6-10%

ОДГОВОРИТЕ
Name

А кад би

04.11.2016 18:39

Лијекови требали да поскупе, било би то одмах и сад.

Name

Роки

04.11.2016 20:08

Какав је интерес да лијекови појефтине, ради народа то није сигурно, сарена лаза. Али власници апотека су направили себи закон по ком могу да се дебело обогате. Вецина посланика има своја нека предузеца и њима није интерес да било ста појефтини. Снасли су се неце поскупјети, смањице колицину паковања.

ОДГОВОРИТЕ