ФИФА стаје на пут негативној трансфер политици!

Стоп гомилању играча, време је да се ради транспарентно! Трансер тржиште из године у годину помера границу када је количина новца у питању, али је често нејасно на који начин је регулисана расподела средстава између клубова и играча, односно клубова и агената.

Фудбал 11.11.2016 | 16:00
ФИФА стаје на пут негативној трансфер политици!
Коначно неке конкретне вести из светске куће фудбала, а које се тичу борбе за успостављење било какве контроле и реда на трансфер тржишту. Први човек ФИФА Ђани Инфантино решио је стане на крај огромном гомилању играча у појединим тимовима, што је постала пракса у бројним великим клубовима, чији је најбољи пример лондонски Челси, који има 37 играча по разноразним позајмицама.

Инфантино захтева да се све када је у питању трансфер политика појединих клубова ради максимално транспарентно, па је предложено да се јавно објављује колику зараду у тим случајевима имају агенти играча.

"Да ли је истина или не, перцепција каже да постоји нешто страно и чудно што се дешава у тим трансферима. Врло је важно да уколико у месец или два обрнете неколико милијадри долара будете сигурни да се то догодило на чист начин", рекао је Инфантино за Ројтерс.

Трансер тржиште из године у годину помера границу када је количина новца у питању, али је често нејасно на који начин је регулисана расподела средстава између клубова и играча, односно клубова и агената. На основу споразума из 2001. године са Европском комисијом ФИФА је директно одговорна за регулисање трансфера између клубова, али то очигледно већ годинама није рађено на прави начин.

"Време је да се после 15 година он озбиљно ревидира и донесе мало већу транспарентност и мало чистију ситуацију", додаје Инфантино.

Унија професионалних фудбалера прошле године је покренула тужбу пред Европском комисијом, наводећи да актуелни систем крши европски закон конкуренције, јер само мали број клубова и највећих лига може себи да приушти астрономске зараде од врхунских играча.

Велики клубови мањим узимају играче у младим годинама, а онда их шаљу на позајмице, баш као што то чини Челси.

"Уверен сам да то није у реду, али је дозвољено. Није у реду јер клубови само гомилају младе играче, а онда их шаљу на леву или десну страну. То није добро за развој играча, али ни за сам клуб".

Ограничавање броја играча може да утиче на тај проблем.

"У потпуности се слажем са тим ставом, морамо да порадимо на границама величине играчког кадра", рекао је Инфантино.

Иако Италијан није помињао конкретна имена, њих има на претек. Примера ради садашњи првотимац Борнмута Беник Афобе 2010. године је потписао професионални уговор са Арсеналом, али је онда уследила позајмица у шест различитих клубова.

Поред Челсија, изузетан број играча на позајмицама имају и Манчестер Сити, Милан, Интер, Јувентус, Аталанта... ФИФА је због дешавања у вези са корупцијом изгубила снагу и репутацију, али би у овом случају могла значајно да је поврати. Инфантино је рекао да је препознао озбиљнос поделе између богатих и сиромашних, али је напоменуо да није претерано забринут због шпекулација да би најбољи клубови могли да формирају засебно такмичење.

"Морамо да будемо креативни и да захтевамо на дијалогу. Сигуран сам да на тај начин можемо пронаћи решење и помогнемо свима на прави начин", рекао је Инфантино.

Председник ФИФА је наишао на критике због идеје о ширењу броја клубова на светским пренствима са 32 на 48, али сматра да ће то створити далеко већа узбуђења међу навијачима, емитерима и спонзорима. Такође је напоменуо и ФИФА неће оклевати када је у питању обрачун са хулиганима на Светском првенсту у Русији, већ ће слати кући селекције чији се навијачи буду понашали као током Европског првенства у Француској.

"Нажалост, хулиганство око утакмица и на стадионима није престало. Ми то схватамо врло озбиљно. То је велики поблем, а ми нећемо оклевати са предузимањем строгих мера, укључујући и избацивање селекција из такмичења, ако се испостави да би требало да буду искључени", закључио је Инфантино.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар