FIFA staje na put negativnoj transfer politici!

Stop gomilanju igrača, vreme je da se radi transparentno! Transer tržište iz godine u godinu pomera granicu kada je količina novca u pitanju, ali je često nejasno na koji način je regulisana raspodela sredstava između klubova i igrača, odnosno klubova i agenata.

Fudbal 11.11.2016 | 16:00
FIFA staje na put negativnoj transfer politici!
Konačno neke konkretne vesti iz svetske kuće fudbala, a koje se tiču borbe za uspostavljenje bilo kakve kontrole i reda na transfer tržištu. Prvi čovek FIFA Đani Infantino rešio je stane na kraj ogromnom gomilanju igrača u pojedinim timovima, što je postala praksa u brojnim velikim klubovima, čiji je najbolji primer londonski Čelsi, koji ima 37 igrača po raznoraznim pozajmicama.

Infantino zahteva da se sve kada je u pitanju transfer politika pojedinih klubova radi maksimalno transparentno, pa je predloženo da se javno objavljuje koliku zaradu u tim slučajevima imaju agenti igrača.

"Da li je istina ili ne, percepcija kaže da postoji nešto strano i čudno što se dešava u tim transferima. Vrlo je važno da ukoliko u mesec ili dva obrnete nekoliko milijadri dolara budete sigurni da se to dogodilo na čist način", rekao je Infantino za Rojters.

Transer tržište iz godine u godinu pomera granicu kada je količina novca u pitanju, ali je često nejasno na koji način je regulisana raspodela sredstava između klubova i igrača, odnosno klubova i agenata. Na osnovu sporazuma iz 2001. godine sa Evropskom komisijom FIFA je direktno odgovorna za regulisanje transfera između klubova, ali to očigledno već godinama nije rađeno na pravi način.

"Vreme je da se posle 15 godina on ozbiljno revidira i donese malo veću transparentnost i malo čistiju situaciju", dodaje Infantino.

Unija profesionalnih fudbalera prošle godine je pokrenula tužbu pred Evropskom komisijom, navodeći da aktuelni sistem krši evropski zakon konkurencije, jer samo mali broj klubova i najvećih liga može sebi da priušti astronomske zarade od vrhunskih igrača.

Veliki klubovi manjim uzimaju igrače u mladim godinama, a onda ih šalju na pozajmice, baš kao što to čini Čelsi.

"Uveren sam da to nije u redu, ali je dozvoljeno. Nije u redu jer klubovi samo gomilaju mlade igrače, a onda ih šalju na levu ili desnu stranu. To nije dobro za razvoj igrača, ali ni za sam klub".

Ograničavanje broja igrača može da utiče na taj problem.

"U potpunosti se slažem sa tim stavom, moramo da poradimo na granicama veličine igračkog kadra", rekao je Infantino.

Iako Italijan nije pominjao konkretna imena, njih ima na pretek. Primera radi sadašnji prvotimac Bornmuta Benik Afobe 2010. godine je potpisao profesionalni ugovor sa Arsenalom, ali je onda usledila pozajmica u šest različitih klubova.

Pored Čelsija, izuzetan broj igrača na pozajmicama imaju i Mančester Siti, Milan, Inter, Juventus, Atalanta... FIFA je zbog dešavanja u vezi sa korupcijom izgubila snagu i reputaciju, ali bi u ovom slučaju mogla značajno da je povrati. Infantino je rekao da je prepoznao ozbiljnos podele između bogatih i siromašnih, ali je napomenuo da nije preterano zabrinut zbog špekulacija da bi najbolji klubovi mogli da formiraju zasebno takmičenje.

"Moramo da budemo kreativni i da zahtevamo na dijalogu. Siguran sam da na taj način možemo pronaći rešenje i pomognemo svima na pravi način", rekao je Infantino.

Predsednik FIFA je naišao na kritike zbog ideje o širenju broja klubova na svetskim prenstvima sa 32 na 48, ali smatra da će to stvoriti daleko veća uzbuđenja među navijačima, emiterima i sponzorima. Takođe je napomenuo i FIFA neće oklevati kada je u pitanju obračun sa huliganima na Svetskom prvenstu u Rusiji, već će slati kući selekcije čiji se navijači budu ponašali kao tokom Evropskog prvenstva u Francuskoj.

"Nažalost, huliganstvo oko utakmica i na stadionima nije prestalo. Mi to shvatamo vrlo ozbiljno. To je veliki poblem, a mi nećemo oklevati sa preduzimanjem strogih mera, uključujući i izbacivanje selekcija iz takmičenja, ako se ispostavi da bi trebalo da budu isključeni", zaključio je Infantino.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar