Вишњићеви дани од 4. до 8. новембра

У Бијељини је данас отворена традиционална културна манифестација „Вишњићеви дани", током које ће до 8. новембра бити организвани разноврсни културни догађаји.

Република Српска 04.11.2016 | 16:30
Вишњићеви дани од 4. до 8. новембра
Манифестација је отворена подизањем заставе „Вишњићевих дана" испред Народне библиотеке „Филип Вишњић" и полагањем цвијећа на споменик великана српске епске поезије.

- Ову манифестацију 23. пут организују Град Бијељина и Градски одбор СПКД „Просвјета", у сарадњи са градским установама културе. Наредних дана биће реализован богат културни програм у нашем Граду - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић, позивајући грађане да присуствују културним догађајима.

Предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета" Душанка Новаковић најавила је да ће сваког дана бити реализовано по неколико дешавања:

- Настојали смо да и ове године традиционално спојимо са модерним, јер оне вриједности које су трајне темељ су свега оног што представља нашу будућност у културном и духовном смислу - истакла је Новаковићева.

За први дан манифестације програмом је предвиђено отварање ретроспективне изложбе слика академског сликара Ненада Тодоровића и свечана академија посвећена лику и дјелу Филипа Вишњића и Петра Кочића, уз учешће неколико пјесника из Српске и Србије, као и хора „Србадија".

Сутрадан бијељинску публику очекују такмичења бесједника из основних и средњих школа, умјетнички програм Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске, као и представљање 43. и 44. броја часописа „Српска вила".

У недељу, 6. новембра биће одржан клавирски концерт мр Александре Радосављевић, а 7. новембра биће представљен роман „У трагању за оцем" бијељинске књижевнице Љиљане Лукић и отворена изложба „Венчани и свадбени обичаји у ваљевском крају".

Овогодишњи „Вишњићеви дани" биће затворени 8. новембра за када је заказано проглашење побједника бесједничких такмичења, предавање „Могућност и неопходност интегралистичке српске културне политике" проф. др Мила Лончара, као и гусларско и фолклорно вече у Центру за културу.

Коментари / 0

Оставите коментар