Семберија: Највише је ораница под пшеницом

Сетвом јечма и уљане репице у Семберији је почела сетва озимих усева.

Република Српска 04.11.2016 | 15:00
Семберија: Највише је ораница под пшеницом
Ове јесени семберски ратари планирају да засеју 17.000 хектара, највише пшеницом. Оптимални рок за сетву је почео, међутим, на многим имањима још није завршена берба кукуруза.

Ратари се надају да ће их време послужити како би сетву завршили на време. Док је на Пољопривредном добру „Семберија” већ засејано 450 хектара јечма и уљане репице, а почели су и сетву пшенице, сеоска имања тек припремају оранице за сетву.

Слободан Петрић из Магнојевића засејао је пшеницом 2,5 од седам планираних хектара.

"Време нам не иде на руку. Земља је много влажна, а сунчаних дана је мало, али се надамо се да ћемо сетву ипак завршити у предвиђеном року" каже Петрић.

На пољима ПД Семберија почела је сетва пшенице, а планирају да засеју 1.300 хектара озимим усевима.

"Ове године сетва ће бити јефтинија од претходне. Цена семенске пшенице је од 80 до 110 марака, у зависности од произвођача, а и ђубриво је јефтиније него прошле године. Планирамо да 700 хектара засејемо меркантилном пшеницом, 200 хектара јечмом и око 250 хектара уљаном репицом. На око 100 хектара планирамо семенску производњу" каже директор овог добра Стеван Тривковић.

Само применом свих агротехничких мера, ратари могу очекивати добар принос и квалитетан род.

"Треба добро припремити оранице, семе засејати на дубину од четири до шест центиметара и обавити адекватно ђубрење. Препоручује се мањи проценат азота, да се у оранице унесу и микробиолошка ђубрива која помажу да се боље разграде жетвени остаци у ораницама, да фосфор и калијум буду приступачнији биљкама" саветују агрономи.

И ове године ресорно министарство ће помоћи ратарима производњу пшенице подстицајним мерама од 200 марака по хектару засејане површине, регресираним горивом од 100 литара по хектару и премијом од пет пфенинга по килограму предатог рода.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар