Semberija: Najviše je oranica pod pšenicom

Setvom ječma i uljane repice u Semberiji je počela setva ozimih useva.

Republika Srpska 04.11.2016 | 15:00
Semberija: Najviše je oranica pod pšenicom
Ove jeseni semberski ratari planiraju da zaseju 17.000 hektara, najviše pšenicom. Optimalni rok za setvu je počeo, međutim, na mnogim imanjima još nije završena berba kukuruza.

Ratari se nadaju da će ih vreme poslužiti kako bi setvu završili na vreme. Dok je na Poljoprivrednom dobru „Semberija” već zasejano 450 hektara ječma i uljane repice, a počeli su i setvu pšenice, seoska imanja tek pripremaju oranice za setvu.

Slobodan Petrić iz Magnojevića zasejao je pšenicom 2,5 od sedam planiranih hektara.

"Vreme nam ne ide na ruku. Zemlja je mnogo vlažna, a sunčanih dana je malo, ali se nadamo se da ćemo setvu ipak završiti u predviđenom roku" kaže Petrić.

Na poljima PD Semberija počela je setva pšenice, a planiraju da zaseju 1.300 hektara ozimim usevima.

"Ove godine setva će biti jeftinija od prethodne. Cena semenske pšenice je od 80 do 110 maraka, u zavisnosti od proizvođača, a i đubrivo je jeftinije nego prošle godine. Planiramo da 700 hektara zasejemo merkantilnom pšenicom, 200 hektara ječmom i oko 250 hektara uljanom repicom. Na oko 100 hektara planiramo semensku proizvodnju" kaže direktor ovog dobra Stevan Trivković.

Samo primenom svih agrotehničkih mera, ratari mogu očekivati dobar prinos i kvalitetan rod.

"Treba dobro pripremiti oranice, seme zasejati na dubinu od četiri do šest centimetara i obaviti adekvatno đubrenje. Preporučuje se manji procenat azota, da se u oranice unesu i mikrobiološka đubriva koja pomažu da se bolje razgrade žetveni ostaci u oranicama, da fosfor i kalijum budu pristupačniji biljkama" savetuju agronomi.

I ove godine resorno ministarstvo će pomoći ratarima proizvodnju pšenice podsticajnim merama od 200 maraka po hektaru zasejane površine, regresiranim gorivom od 100 litara po hektaru i premijom od pet pfeninga po kilogramu predatog roda.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 0

Ostavite komentar