Још један паркинг на мјесту зелене површине

Још један паркинг ниче у Бањалуци и то на уштрб зелених повшина! Радови на изградњи паркинга су почели у Улици Гавре Вучковића на простору између коловоза и пјешачке и бициклистичке стазе.

Република Српска 04.11.2016 | 14:00
Још један паркинг на мјесту зелене површине
Извођач радова је уклонио травнати слој и стабла, те ће на овај начин бити уништена још једна зелена површина, а која је штитила пјешаке и бициклисте од несавјесних возача. Према информацијама које смо добили од једног од радника који изводе радове, планирано је да се на том простору поставе бетонске плоче.

На интернет страници Градске управе Града Бањалука не постоји информација о овој јавној набавци, а коју ће Центар за животну средину тражити званичним путем, како су рекли.

"Иако још увијек није израђена студија развоја саобраћаја за град Бањалуку, саобраћај трпи велики негативан утицај прекомјерне изградње стамбено-пословних објеката.

У протекле четири године, по питању развоја бициклистичке инфраструктуре, градске власти су у потпуности запоставиле изградњу нових бициклистичких стаза, иако су својевремено то обећавале. Садашње стање је такво да се пјешаци боре са непрописно паркираним аутомобилима за свој простор на тротоарима.

Неопходно је што прије обезбиједити пјешацима и бициклистима адекватне услове, јер би се на тај начин могле значајно смањити гужве у саобраћају, као и загађење и непријатности које постојећи аутомобилски саобраћај узрокује" рекао нам је Тихомир Дакић, координатор програма Транспорт у Центру за животну средину.

Осим што значајно утиче на безбједност саобраћаја и угрожава права пјешака и бициклиста, паркинг чија градња је већ започела, није у складу са тренутно важећим Регулационим планом Центар-Исток. Овим планом је предвиђено да та површина буде зелена површина са дрворедом.

"Ово је још један у низу свјесних пропуста Одјељења за просторно уређење, који нису смјели издати дозволе за радове, као и Одјељења за инспекцијске послове, које је морало правовремено реаговати. Штавише, примјетан је тренд да велики број угоститељских објеката од градских власти добија сагласност за заузимање јавног простора намјењеног пјешацима и бициклистима.

Надамо се да ће нови градоначелник имати више слуха за потребе грађана, те визију за плански развој града који може одговорити изазовима које доноси развој града у 21. вијеку" додала је Јелена Бркић, координатор Иницијативе Наш простор.

Уништење ове зелене површине и дрвореда је посљедица лошег планирања простора, јер се у изради просторно планске документације занемарила потреба за паркинг простором оближњих стамбено-пословних објеката.





Извор: Бањалука.нет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алеx Јонес

04.11.2016 13:51

Шта имамо од зелене површине? Само плаћамо Тамарису више да коси траву, све треба претворити у паркинг што се може и смањити блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја

04.11.2016 15:47

Нормално. Боље да направе паркинг него да паркирају на мосту.