Još jedan parking na mjestu zelene površine

Još jedan parking niče u Banjaluci i to na uštrb zelenih povšina! Radovi na izgradnji parkinga su počeli u Ulici Gavre Vučkovića na prostoru između kolovoza i pješačke i biciklističke staze.

Republika Srpska 04.11.2016 | 14:00
Još jedan parking na mjestu zelene površine
Izvođač radova je uklonio travnati sloj i stabla, te će na ovaj način biti uništena još jedna zelena površina, a koja je štitila pješake i bicikliste od nesavjesnih vozača. Prema informacijama koje smo dobili od jednog od radnika koji izvode radove, planirano je da se na tom prostoru postave betonske ploče.

Na internet stranici Gradske uprave Grada Banjaluka ne postoji informacija o ovoj javnoj nabavci, a koju će Centar za životnu sredinu tražiti zvaničnim putem, kako su rekli.

"Iako još uvijek nije izrađena studija razvoja saobraćaja za grad Banjaluku, saobraćaj trpi veliki negativan uticaj prekomjerne izgradnje stambeno-poslovnih objekata.

U protekle četiri godine, po pitanju razvoja biciklističke infrastrukture, gradske vlasti su u potpunosti zapostavile izgradnju novih biciklističkih staza, iako su svojevremeno to obećavale. Sadašnje stanje je takvo da se pješaci bore sa nepropisno parkiranim automobilima za svoj prostor na trotoarima.

Neophodno je što prije obezbijediti pješacima i biciklistima adekvatne uslove, jer bi se na taj način mogle značajno smanjiti gužve u saobraćaju, kao i zagađenje i neprijatnosti koje postojeći automobilski saobraćaj uzrokuje" rekao nam je Tihomir Dakić, koordinator programa Transport u Centru za životnu sredinu.

Osim što značajno utiče na bezbjednost saobraćaja i ugrožava prava pješaka i biciklista, parking čija gradnja je već započela, nije u skladu sa trenutno važećim Regulacionim planom Centar-Istok. Ovim planom je predviđeno da ta površina bude zelena površina sa drvoredom.

"Ovo je još jedan u nizu svjesnih propusta Odjeljenja za prostorno uređenje, koji nisu smjeli izdati dozvole za radove, kao i Odjeljenja za inspekcijske poslove, koje je moralo pravovremeno reagovati. Štaviše, primjetan je trend da veliki broj ugostiteljskih objekata od gradskih vlasti dobija saglasnost za zauzimanje javnog prostora namjenjenog pješacima i biciklistima.

Nadamo se da će novi gradonačelnik imati više sluha za potrebe građana, te viziju za planski razvoj grada koji može odgovoriti izazovima koje donosi razvoj grada u 21. vijeku" dodala je Jelena Brkić, koordinator Inicijative Naš prostor.

Uništenje ove zelene površine i drvoreda je posljedica lošeg planiranja prostora, jer se u izradi prostorno planske dokumentacije zanemarila potreba za parking prostorom obližnjih stambeno-poslovnih objekata.





Izvor: Banjaluka.net

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alex Jones

04.11.2016 13:51

Šta imamo od zelene površine? Samo plaćamo Tamarisu više da kosi travu, sve treba pretvoriti u parking što se može i smanjiti blato.

ODGOVORITE
Name

Goja

04.11.2016 15:47

Normalno. Bolje da naprave parking nego da parkiraju na mostu.