Алфред Толе: У БиХ влада енергија прошлости

На сарајевском форуму бизнис иновација под називом “Сарајево Унлимитед” гостовао је Алфред Толе, оснивач фирме "Wисдом Стоцкхолм", некадашњи директор Ликоса (Лyцоса) и бивши Гуглов "Човек саосећања".

Босна и Херцеговина 04.11.2016 | 07:38
Алфред Толе: У БиХ влада енергија прошлости
Необичан надимак долази из његовог сазнања да "материјално добро није оно што креира срећу о овом свету".

У разговору за Клиx.ба Толе је објаснио своје размишљање и покушао да га да повеже са БиХ и стањем који у њој влада у контексту младих који желе да постану предузетници.

"Осећам да чињење дела за друге и за себе ствара просветлење и срећу. Ми покушавамо да зарадимо, имамо посао и породицу зато што желимо да створимо те односе и желимо створити срећу у најдубљем смислу. Реч 'срећа' се често злоупотребљава. Она није ужитак или осећај еуфорије када нешто можемо приуштити, она је унутрашње задовољство у којем осећамо себе и свој однос са другим људима. Понекад то осећамо када уђемо у собу и препознамо да ли је нека особа добро расположена или не", објаснио је Толе.

Један од првих људи европског “Гугла” у Сарајеву је провео само један дан, али сматра да је барем начео суштински проблем друштва у БиХ.

"Оно што осећам у овом граду јесте да је реч о врло слојевитом месту, где људи покушавају да пронађу свој идентитет. Оно што под тим мислим јесте тражење позиције Босне и Херцеговине која је смештена у будућности у смислу тражења платформе за младе предузетнике који себе виде у овој земљи" казао је Толе додавши како има доживљај да је БиХ нека врста полигона за тестирање.

“У психологији често питамо ко вози аутобус, шта покреће ову особу?”

Позитивни дио приче Толе види у чињеници да је на Сарајево Унлимитеду срео људе са добром енергијом и ведрим погледом у будућност. Оно што су му рекли, каже Толе, јесте да желе да промене своје и друштвено стање. Ипак, Толе је приметио и другу страну медаље.

"У граду сам видео зграде које подсећају на рат тако да се осети енергија прошлости. Мислим да се те две енергије морају узети у обзир. Врло ја важно креирати стабилно друштво које може створити темеље за иновирање. У психологији, ствари које су се десиле пре 20, 30 или 40 година могу да несвесно утичу на тренутна стања. Питао сам свог водича шта је ова земља урадила како би превазишла трауму из ратних година, а он је одговорио 'ништа'" објаснио је Толе.

Нагласио је мишљење да на својеврсну енергију прошлости, иако је видљива, готово нико не реагује, што је лоше на један специфичан начин.

"Сви покушавају да гледају у будућност, али уколико игноришете нешто што још увек постоји оно ће на вас да утиче. Када разговарамо, поједини људи овдје кажу 'па никада нисмо радили на такав или овакав начин, ми то тако не радимо'. Овакве изјаве ми показују да се људи држе старих правила која се морају превазићи. Једини начин да се то савлада јесте да идентификујете оно што узрокује такво размишљање. Људи раде нешто, реагују на ствари и доносе одлуке које су несвесно узроковане подсвесном мотивацијом. У психологији често питамо 'ко вози аутобус, шта покреће ову особу'. Уколико постанете свесни несвесног онда можете да ослободите енергију према просперитету и иновативној будућности" закључио је Толе.

Извор: Клиx.ба
Фото: yоутубе.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јован

04.11.2016 09:15

У БИХ влада грађанска небрига и зато овај политички олош ради шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ