Пет комада Адурица - сјајно, али није рекорд!

Ево ко је у УЕФА такмичењима успео да шест пута на једном сусрету затресе мрежу...

Фудбал 04.11.2016 | 11:00
Пет комада Адурица - сјајно, али није рекорд!
Ветеран Атлетик Билбаа Ариц Адуриц (35) вечерас је исписао нове странице историје у еврокуповима постигавши пет голова у тријумфу Баска над Генком од 5:3! 

И поред јако занимљивог дуела и вероватно најзанимљивијег расплета у групи Ф, где после четири кола сва четири тима имају шансе да прођу даље (у тој групи су још Рапид Беч и Сасуоло), кроз неколико година љубитељи бубамаре памтиће само да је један "старац" по имену Ариц Адуриц бројао до пет, изрешетао мрежу Белгијанаца и уписао своје име у историјске књиге поред неких легенди, али и мање познатих фудбалера. 

После Адурицових пет комада вероватно се питате да ли је и ко у прошлости успевао да направи овакав подвиг у оквиру УЕФА такмичења. Одговор гласи: Јесте, било је таквих. Штавише, пет голова на једној утакмици није рекорд на клупским турнирима под окриљем Европске фудбалске уније. Рекорд је шест и шест погодака на једном мечу постигла су четири фудбалера у историји.

Први је то урадио мало познати нападач из Анголе Домингош Антонио да Силва, познатији под надимком Маскаренхас. Он је играјући за Спортинг из Лисабона у победи над кипарским АПОЕЛ-ом од 16:1 у некадашњем Купу победника Купова (година 1963) постигао дупли хет-трик. После њега тај подвиг у истом такмичењу поновио је чувени голгетер Дортмунда Лотар Емерих против Флоријане (8:0), а онда и Кирил Миланов на мечу Левски - Реипас (12:2). Такође се радило о Купу купова, година 1976. И последњи играч са шестицом крај имена јесте Елдар Хаџимехмедовић. Овај момак играо је за Лин против Рунавика када је 2003. у квалификацијама за ондашњи УЕФА куп дао свих шест голова у великој победи Норвежана...

И сада долазимо до Адурицовог достигнућа - пет голова на једном мечу. Тако нешто пошло је за руком чак четрнаесторици фудбалера. Први је био Ове Олсон из Гетеборга, а после њега нижу се асови попут Хосеа Алтафинија, Николе Коткова, Флоријана Алберта, Пола Ван Химста, Герда Милера, Сорена Лербија, па све до ових данашњих попут Месија, Луиза Адријана, Давида Лафате...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар