Pet komada Adurica - sjajno, ali nije rekord!

Evo ko je u UEFA takmičenjima uspeo da šest puta na jednom susretu zatrese mrežu...

Fudbal 04.11.2016 | 11:00
Pet komada Adurica - sjajno, ali nije rekord!
Veteran Atletik Bilbaa Aric Aduric (35) večeras je ispisao nove stranice istorije u evrokupovima postigavši pet golova u trijumfu Baska nad Genkom od 5:3! 

I pored jako zanimljivog duela i verovatno najzanimljivijeg raspleta u grupi F, gde posle četiri kola sva četiri tima imaju šanse da prođu dalje (u toj grupi su još Rapid Beč i Sasuolo), kroz nekoliko godina ljubitelji bubamare pamtiće samo da je jedan "starac" po imenu Aric Aduric brojao do pet, izrešetao mrežu Belgijanaca i upisao svoje ime u istorijske knjige pored nekih legendi, ali i manje poznatih fudbalera. 

Posle Aduricovih pet komada verovatno se pitate da li je i ko u prošlosti uspevao da napravi ovakav podvig u okviru UEFA takmičenja. Odgovor glasi: Jeste, bilo je takvih. Štaviše, pet golova na jednoj utakmici nije rekord na klupskim turnirima pod okriljem Evropske fudbalske unije. Rekord je šest i šest pogodaka na jednom meču postigla su četiri fudbalera u istoriji.

Prvi je to uradio malo poznati napadač iz Angole Domingoš Antonio da Silva, poznatiji pod nadimkom Maskarenhas. On je igrajući za Sporting iz Lisabona u pobedi nad kiparskim APOEL-om od 16:1 u nekadašnjem Kupu pobednika Kupova (godina 1963) postigao dupli het-trik. Posle njega taj podvig u istom takmičenju ponovio je čuveni golgeter Dortmunda Lotar Emerih protiv Florijane (8:0), a onda i Kiril Milanov na meču Levski - Reipas (12:2). Takođe se radilo o Kupu kupova, godina 1976. I poslednji igrač sa šesticom kraj imena jeste Eldar Hadžimehmedović. Ovaj momak igrao je za Lin protiv Runavika kada je 2003. u kvalifikacijama za ondašnji UEFA kup dao svih šest golova u velikoj pobedi Norvežana...

I sada dolazimo do Aduricovog dostignuća - pet golova na jednom meču. Tako nešto pošlo je za rukom čak četrnaestorici fudbalera. Prvi je bio Ove Olson iz Geteborga, a posle njega nižu se asovi poput Hosea Altafinija, Nikole Kotkova, Florijana Alberta, Pola Van Himsta, Gerda Milera, Sorena Lerbija, pa sve do ovih današnjih poput Mesija, Luiza Adrijana, Davida Lafate...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar