Почиње манифестација "Вишњићеви дани"

Подизањем заставе 23. "Вишњићевих дана" и полагањем цвијећа на споменик епском пјеснику и гуслару Филипу Вишњићу сутра у 12 часова испред Народне библиотеке у Бијељини која носи име овог великана биће отворена културна манифестација њему у част.

Република Српска 03.11.2016 | 21:16
Почиње манифестација "Вишњићеви дани"
Истог дана у 18.30 часова биће отворена ретроспективна изложба Ненада Тодоровића у галерији Центра за културу "Семберија", док свечана академија под називом "Филип Вишњић и Петар Кочић, лучоноше слободе" почиње у 19 часова у великој сали Центра за културу.

Програм ове културне манифестације, коју организује град Бијељина и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" - Градски одбор Бијељина у сарадњи са градским установама културе, биће веома разнолик и садржајан.

Својим ослободилачким полетом Вишњић је најсличнији Петру ИИ Петровићу Његошу, са којим га и иначе везује низ заједничких црта.

Иако је стварао у традиционалним оквирима народне епике и служио се стандардним формулама и клишеима. Вишњић је умногоме прерастао те оквире и у најбољим својим тренуцима дао епику новог типа, устаничку, ослободилачку, револуционарну пјесму, са снажним индивидуалним обиљежјима.

Извор: Глас Српске
ФОТО: ИнфоБијељина

Коментари / 0

Оставите коментар