Počinje manifestacija "Višnjićevi dani"

Podizanjem zastave 23. "Višnjićevih dana" i polaganjem cvijeća na spomenik epskom pjesniku i guslaru Filipu Višnjiću sutra u 12 časova ispred Narodne biblioteke u Bijeljini koja nosi ime ovog velikana biće otvorena kulturna manifestacija njemu u čast.

Republika Srpska 03.11.2016 | 21:16
Počinje manifestacija "Višnjićevi dani"
Istog dana u 18.30 časova biće otvorena retrospektivna izložba Nenada Todorovića u galeriji Centra za kulturu "Semberija", dok svečana akademija pod nazivom "Filip Višnjić i Petar Kočić, lučonoše slobode" počinje u 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu.

Program ove kulturne manifestacije, koju organizuje grad Bijeljina i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Bijeljina u saradnji sa gradskim ustanovama kulture, biće veoma raznolik i sadržajan.

Svojim oslobodilačkim poletom Višnjić je najsličniji Petru II Petroviću Njegošu, sa kojim ga i inače vezuje niz zajedničkih crta.

Iako je stvarao u tradicionalnim okvirima narodne epike i služio se standardnim formulama i klišeima. Višnjić je umnogome prerastao te okvire i u najboljim svojim trenucima dao epiku novog tipa, ustaničku, oslobodilačku, revolucionarnu pjesmu, sa snažnim individualnim obilježjima.

Izvor: Glas Srpske
FOTO: InfoBijeljina

Komentari / 0

Ostavite komentar