Вријеме демагогије СНСД-а пролази

Републици Српској је потребан дијалог и спуштање тензија, а да ли ћемо ићи на састанак код предсједника Додика, одлучићемо након што видимо теме, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, у првом интервјуу који је дао за писане медије након избора. Додао је да дијалог не значи и сарадњу.

Република Српска 03.11.2016 | 22:35
Вријеме демагогије СНСД-а пролази
"Никакву сарадњу са СНСД-ом ја не очекујем. Ми остајемо опредијељени у борби против СНСД-а, чија власт има све примјесе режима. Ту нећемо мијењати политику", рекао је Говедарица.

НН: С обзиром на историју настанка СДС-а, како сте данас дошли у ситуацију да морате да доказујете народу да сте патриотска странка?

Говедарица: Мислим да је потпуно јасно како смо дошли у ову ситуацију: по мом дубоком увјерењу, на власти у РС имамо странку која је укинула демократске принципе. Изборни процес такође није био демократски, то је потпуно јасно и то грађани најбоље препознају. СДС је био у ситуацији да се бори против власти која поприма све одлике режима. Та политика сатанизовала је СДС.

НН: Али, како је СНСД као, барем номинално, странка љевице успио увјерити народ да је он патриотски и довео СДС у ситуацију да се брани?

Говедарица: Ако се вратимо у 2006, видјећемо да је СНСД искористио продају Нафтне индустрије и Телекома Републике Српске С као снажан замајац и водио је политику базирану на тим инвестицијама. Истовремено, Влада Милорада Додика је сасвим лежерно примила одлуку Уставног суда БиХ, па промијенила и грб Републике Српске. СДС се никад није одрекао грба који је креиран још у оном времену. СНСД је тада у закону о празницима избацио крсну славу Републике Српске. На крају крајева, идеолошки они имају потпуно другачије вриједности од оних којима они сада покушавају да се представе.

НН: Мислите ли да сте ову поруку током кампање добро искомуницирали пред јавности?

Говедарица: Говорили смо у Скупштини о томе. Говорили смо и о томе како је Република Српска изгубила химну. Химна Републике Српске више није "Боже, правде". У Статуту СДС-а химна је и даље "Боже, правде". Химна СНСД-а је Интернационала. Да брани те теме СНСД није имао времена. У међувремену су пропале банке, ријетко које јавно предузеће послује позитивно, Фонд пензијско-инвалидског осигурања је пропао, Фонд здравства је у огромним губицима. Сада они и немају шта друго да причају грађанима него да се покушају представити патриотама. То је неприродно. У својим рукама они су имали најјаче оруђе: Јавни РТВ сервис који се без икакве сумње ставио на страну СНСД-а. Они су затворили простор опозицији константним нападима које су пласирали.

НН: Којим ћете смјером водити странку? Како ћете прићи обичним грађанима и представити им шта је то СДС како га Ви видите?

Говедарица: Вријеме демагогије СНСД-а полако пролази. Мислим да сви јасно виде да сва обећања Владе РС падају у воду. Сва политика садашње власти у Републици Српској С своди се на задужења, без економског концепта и на крпање буџетских рупа. А СДС, ако ћемо бити одговорни према нашој дјеци, мора размислити како пружити одговор на та питања.

НН: СДС на нивоу Савјета министара има полуге моћи којима је у ове двије године могао ријешити барем неке афере које помињете, зар не?

Говедарица: Ваше питање је на мјесту и хвала што сам добио прилику да и то грађанима објасним. Одлазак Горана Салиховића са позиције главног тужиоца дефинитивно даје одговор на ово питање. Погледајте како је главни тужилац отишао - прилично неславно. А и његов претходник је са те позиције отишао такође неславно. Дисциплинска комисија ВСТС-а је јасно констатовала да је Салиховић вршио притисак на поступајуће тужиоце и они су сами у изјавама констатовали да су предмети закључавани у фиоке. Практично, борба за расвјетљавање афера није ни постојала. Надам се да ћемо у наредном периоду успјети да се изборимо и истрајемо, и да побиједимо корупцију која је највећи проблем у Републици Српској. Управо на том дијелу ћемо и да креирамо наше политике. Мислимо да је Републици Српској заиста потребан закон о испитивању поријекла имовине, јер све коруптивне афере долазе из институција, односно оних коруптивних политика које су те институције заробиле. На СНСД-у је да ли ће тај наш приједлог прихватити.

НН: Осим економских тема које истичете, хоћете ли грађанима представити и тај неки нови конзервативнији профил странке?

Говедарица: Ви сте у Скупштини могли видјети како смо говорили о Дану Републике. Јасно смо саопштили двије ствари: једна је да је закон лош и недоречен. Подржали смо тај закон само из једног разлога: СДС је практично себе уградио у оном времену и у позицију 9. јануара. Немамо ми проблема с тим националним профилом, ми и у имену и у вриједностима његујемо националне садржаје. Ми смо конзервативна политичка партија која има ту врсту задатка. С друге стране, морамо да покажемо економски патриотизам, јер кад се неко буса у национална прса, а истовремено економски урушава Републику Српску, поставља се питање шта је стварно њихова намјера. Они патриотизмом правдају лошу економску слику и лоше резултате своје политике.

НН: Дошао је тај позив предсједника Додика и на то сте већ одговорили. Али ме занима какво је генерално Ваше мишљење о њему?

Говедарица: Лично, ја предсједнику Додику не вјерујем. Он је истовремено предсједник Републике и предсједник партије коју је он сам направио. У СНСД-у у највећој мјери одлучује Милорад Додик, а у СДС-у одлучују органи странке. Моје мишљење је да он процесе у Републици Српској посматра више из угла предсједника СНСД-а. Као предсједник Републике би требало да изражава национално јединство и не би требало да буде фактор подјела.

НН: Јесте ли гледали онај интервју на ФАЦЕ ТВ?

Говедарица: Гледао сам. То вам је у ствари Милорад Додик - дати изјаву да је неко његов човјек. Ја не знам ко би у Републици Српској могао да повјерује у такву лаж. Ја сам то доживио као једну врсту притиска на Скупштину СДС-а, која је требало да изабере предсједника странке, а чији сам ја у том моменту био фаворит. Што се тиче позива, ако је добронамјеран, требало би да видимо теме и да на основу тих тема одлучимо. Републици Српској јесте потребан дијалог, а и грађани Републике Српске, по свему судећи, траже да се спусте тензије. Кад видимо шта су теме, видјећемо како се у ствари налазимо. Наравно, имамо и ми одређене теме и питања за њега. Ако су ти разговори про форме са сврхом да се ја фасцинирам Палатом Републике, на такав састанак нећу ићи.

НН: Споменули сте да Републици Српској треба дијалог, спуштање тензија. Јесте ли то мислили на неки сарадњу са СНСД-ом?

Говедарица: Никакву сарадњу са СНСД-ом ја не очекујем. Ми остајемо опредијељени у борби против СНСД-а, чија власт има све примјесе режима. Ту нећемо мијењати политику.

НН: Савез за промјене... Остаје ли, под овим или неким другим именом?

Говедарица: То је сада практично тривијално питање. Имао сам разговоре са лидерима свих странака. Ми сматрамо да је Републици Српској, поред јаког СДС-а, потребна јака опозиција која је груписана у борби против ове ненародне власти.

Извор: Независне новине

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Игор

03.11.2016 15:10

Пролази ? Хахахахаха Само јавите кад продје молим Вас да се вратим куци. Али под условом да васе не долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наслов

03.11.2016 16:33

Наслов је требао да гласи ДОСТА ЈЕ БИЛО СНСД ДЕМАГОГИЈЕ, ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА СДС ДЕМАГОГИЈУ. Само такав наслов би могао покрити овакву супљу причу. Куд га не питасе несто о Старини Новаку па да бар зна о чему прича.

Name

Абц

03.11.2016 19:16

Веома смешна изјава. Можда да избори нису били прије пар недеља па би и поверовали, али овако....

Name

Поп

03.11.2016 15:25

Толико приче а ништа речено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгледа да је....

03.11.2016 22:24

...вријеме ваше демагогије одавно прошло...чини ми се чак у октобру!

Name

Касно

03.11.2016 15:26

Имате махање од Стевандића, вашег кандидата за локалне изборе у БЛ 2012.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

03.11.2016 15:31

Супља прица Додику не мозете ниста , бар признајте!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хех

03.11.2016 16:08

Има ли Вукота вецих сампиона у демагогији од СДС. Изгубили сте све изборе а и даље покусавате скренути пазњу са издаје Српске зарад пар фотеља

Name

СДС БЛ

03.11.2016 15:50

Ради нешто, доста шупље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соцратес

03.11.2016 15:53

Додик је био најмлађи начелник једне општине у СФРЈ, члан првог сазива Народне скупштине Републике Српске, са 38 година постао премијер Владе. А овај клипан једино што је у животу радио је да је био предсједник гусларског удружења у Гацку. Без Пандуревићке и америчке амбасадорке не смије ни у wц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

03.11.2016 17:21

Који си ти тек глупан када хвалиш Додика

Name

аналитицар

03.11.2016 16:13

Иста прица годинама,које веци Србин,каква је химна,какав је грб,каква је застава.Нема преноса надлезности,ко је гласао у скупстини БиХ за неке законе из 2006 године.И тако све у круг и тако це убудуце бити.Да не би не дај бозе да направимо напредак на нивоу БиХ,бит це и РС боље.Јер свако блокирање БиХ је блокирање и РС нема напред,али неце нико да казе то народу,јер је одмах издајица и Бакировац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

03.11.2016 16:14

Вријеме демагогије СНСД-а пролази, а вријеме демагогије СДС-а поново долази. Вукота држи се Бадија и његовог шефа Чавића и далеко ћеш догуртати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

03.11.2016 17:44

Наслућујем тко је Бади, али у опћем интересу, кажите презиме поменутог! Сто то Цавиц ради горе од Предсједника нам?!!! Логике нема! Гласачи се опредјељују за и по физичком изгледу кандидата! Жалосно , а немају круха, незапослени! Чак нису ни продали глас, сто је тренд! То је српски гласач!

Name

Светозархг

03.11.2016 16:15

Једини политицар који јасно има увјек исти став,бори се људски фер и постено, а ови ботови додикови сто пису једино им је то и остало и наравно ако бог да велико махање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

03.11.2016 17:53

Он је једини политичар који зна да гусла

Name

светозарха

04.11.2016 07:33

Гуслање је умјеце треба глас ,стас ,вјестина посто не знате то је српски народни иструмент за ове бајине ботове да знају,а баја дрекавац само зна да дреци и реве...

Name

Светозар

04.11.2016 08:36

Па нека иде на сабор, за политику треба нешто друго ане стас и глас!

Name

В. Пејасиновиц

03.11.2016 17:49

Како вам Милорад да лако тему да се бавите сами собом.Ста ти земљаце предлазес да промијенис у РС, пусти ти друге, или настављас Босицевим стопама траца И ината.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав трач?!!

03.11.2016 21:05

Босиц је озбиљан политичар! Ако су трачеви афере о милијардама и пропале банке, Алумина..... супер смо! Ово је рај за Тебе! И за владајућу клику!

Name

Хоћете ли

03.11.2016 17:52

Ставити на тапет сарадњу Сдс у Зворнику са Снсд??? Пусти Вукота празну прицу и дјелуј ако хоћеш да дјелујес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.11.2016 18:01

Подрска Вукоти и само храбро русите криминалца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

04.11.2016 05:40

Само храбро. Склањајте кримиалце под хитно, што дуже су на власти, нас је све мање и све више сиромашних. Вукота, нек те бог чува и срећа прати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.11.2016 06:42

Добро је већина овдје приметила ово је млацење празне сламе. Када говори о грбу и химни логицно је колико год ми то зелели да нам буде иста химна и грб ко у Србији да је то немогуће. Немогуће из два разлога са тим се по уставу неће слозити муслимани и хрвати и МЗ. Цуди ме да Вукота није обецо кад дођје на власт да це то све вратити али битно је народу обећавати и оно сто је немогуће па има наивних и повероваце. Мој му је савет почните сарадјивати разговарат и договарати се ви као власт у Сарајеву и они у Б Луци а не гоните инат једни другима јер ту РС испашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

артс

04.11.2016 07:46

Вријеме СНСД демогогије пролази а Додик развалио са њом на претходним изборима хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лара

04.11.2016 08:12

НАСЕ (СДС) ВРИЈЕМЕ ТЕК ДОЛАЗИ ОЦИСТИЛИ СМО СТРАНКУ ОД ПАПАКА ЛОПОВА САД САМО ХРАБРО, НЕДАЈТЕ ДА ЛОПОВИ ПРОДАЈУ И ОВО МАЛО СТО ЈЕ ОСТАЛО ОД НАСЕ РС

Name

Јован

04.11.2016 11:18

Да бих нестао СНСД мора нестати БИА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути СДС-овац из Градишке

04.11.2016 18:45

Предсједниче реагујте, широм Градишке круже информације да одборник Љубиша Игумановић ( 4 год био предсједник клуба одборника СДС) прелази у СНСД. Помињу се имена још једне одборнице и једног одборника, који ће кренути за Игумановићем. Дођите што прије у Градишку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из прве руке

04.11.2016 19:04

Није тачно да прелази, тачно је да се понудио да пређе.Свашта се догађа у Градишци. И ђорђићеви одборници се нуде Аџићу, и они из ПДП-а, видјећемо како ће се даље ствари одвијати.