Vrijeme demagogije SNSD-a prolazi

Republici Srpskoj je potreban dijalog i spuštanje tenzija, a da li ćemo ići na sastanak kod predsjednika Dodika, odlučićemo nakon što vidimo teme, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, u prvom intervjuu koji je dao za pisane medije nakon izbora. Dodao je da dijalog ne znači i saradnju.

Republika Srpska 03.11.2016 | 22:35
Vrijeme demagogije SNSD-a prolazi
"Nikakvu saradnju sa SNSD-om ja ne očekujem. Mi ostajemo opredijeljeni u borbi protiv SNSD-a, čija vlast ima sve primjese režima. Tu nećemo mijenjati politiku", rekao je Govedarica.

NN: S obzirom na istoriju nastanka SDS-a, kako ste danas došli u situaciju da morate da dokazujete narodu da ste patriotska stranka?

Govedarica: Mislim da je potpuno jasno kako smo došli u ovu situaciju: po mom dubokom uvjerenju, na vlasti u RS imamo stranku koja je ukinula demokratske principe. Izborni proces takođe nije bio demokratski, to je potpuno jasno i to građani najbolje prepoznaju. SDS je bio u situaciji da se bori protiv vlasti koja poprima sve odlike režima. Ta politika satanizovala je SDS.

NN: Ali, kako je SNSD kao, barem nominalno, stranka ljevice uspio uvjeriti narod da je on patriotski i doveo SDS u situaciju da se brani?

Govedarica: Ako se vratimo u 2006, vidjećemo da je SNSD iskoristio prodaju Naftne industrije i Telekoma Republike Srpske S kao snažan zamajac i vodio je politiku baziranu na tim investicijama. Istovremeno, Vlada Milorada Dodika je sasvim ležerno primila odluku Ustavnog suda BiH, pa promijenila i grb Republike Srpske. SDS se nikad nije odrekao grba koji je kreiran još u onom vremenu. SNSD je tada u zakonu o praznicima izbacio krsnu slavu Republike Srpske. Na kraju krajeva, ideološki oni imaju potpuno drugačije vrijednosti od onih kojima oni sada pokušavaju da se predstave.

NN: Mislite li da ste ovu poruku tokom kampanje dobro iskomunicirali pred javnosti?

Govedarica: Govorili smo u Skupštini o tome. Govorili smo i o tome kako je Republika Srpska izgubila himnu. Himna Republike Srpske više nije "Bože, pravde". U Statutu SDS-a himna je i dalje "Bože, pravde". Himna SNSD-a je Internacionala. Da brani te teme SNSD nije imao vremena. U međuvremenu su propale banke, rijetko koje javno preduzeće posluje pozitivno, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja je propao, Fond zdravstva je u ogromnim gubicima. Sada oni i nemaju šta drugo da pričaju građanima nego da se pokušaju predstaviti patriotama. To je neprirodno. U svojim rukama oni su imali najjače oruđe: Javni RTV servis koji se bez ikakve sumnje stavio na stranu SNSD-a. Oni su zatvorili prostor opoziciji konstantnim napadima koje su plasirali.

NN: Kojim ćete smjerom voditi stranku? Kako ćete prići običnim građanima i predstaviti im šta je to SDS kako ga Vi vidite?

Govedarica: Vrijeme demagogije SNSD-a polako prolazi. Mislim da svi jasno vide da sva obećanja Vlade RS padaju u vodu. Sva politika sadašnje vlasti u Republici Srpskoj S svodi se na zaduženja, bez ekonomskog koncepta i na krpanje budžetskih rupa. A SDS, ako ćemo biti odgovorni prema našoj djeci, mora razmisliti kako pružiti odgovor na ta pitanja.

NN: SDS na nivou Savjeta ministara ima poluge moći kojima je u ove dvije godine mogao riješiti barem neke afere koje pominjete, zar ne?

Govedarica: Vaše pitanje je na mjestu i hvala što sam dobio priliku da i to građanima objasnim. Odlazak Gorana Salihovića sa pozicije glavnog tužioca definitivno daje odgovor na ovo pitanje. Pogledajte kako je glavni tužilac otišao - prilično neslavno. A i njegov prethodnik je sa te pozicije otišao takođe neslavno. Disciplinska komisija VSTS-a je jasno konstatovala da je Salihović vršio pritisak na postupajuće tužioce i oni su sami u izjavama konstatovali da su predmeti zaključavani u fioke. Praktično, borba za rasvjetljavanje afera nije ni postojala. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da se izborimo i istrajemo, i da pobijedimo korupciju koja je najveći problem u Republici Srpskoj. Upravo na tom dijelu ćemo i da kreiramo naše politike. Mislimo da je Republici Srpskoj zaista potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine, jer sve koruptivne afere dolaze iz institucija, odnosno onih koruptivnih politika koje su te institucije zarobile. Na SNSD-u je da li će taj naš prijedlog prihvatiti.

NN: Osim ekonomskih tema koje ističete, hoćete li građanima predstaviti i taj neki novi konzervativniji profil stranke?

Govedarica: Vi ste u Skupštini mogli vidjeti kako smo govorili o Danu Republike. Jasno smo saopštili dvije stvari: jedna je da je zakon loš i nedorečen. Podržali smo taj zakon samo iz jednog razloga: SDS je praktično sebe ugradio u onom vremenu i u poziciju 9. januara. Nemamo mi problema s tim nacionalnim profilom, mi i u imenu i u vrijednostima njegujemo nacionalne sadržaje. Mi smo konzervativna politička partija koja ima tu vrstu zadatka. S druge strane, moramo da pokažemo ekonomski patriotizam, jer kad se neko busa u nacionalna prsa, a istovremeno ekonomski urušava Republiku Srpsku, postavlja se pitanje šta je stvarno njihova namjera. Oni patriotizmom pravdaju lošu ekonomsku sliku i loše rezultate svoje politike.

NN: Došao je taj poziv predsjednika Dodika i na to ste već odgovorili. Ali me zanima kakvo je generalno Vaše mišljenje o njemu?

Govedarica: Lično, ja predsjedniku Dodiku ne vjerujem. On je istovremeno predsjednik Republike i predsjednik partije koju je on sam napravio. U SNSD-u u najvećoj mjeri odlučuje Milorad Dodik, a u SDS-u odlučuju organi stranke. Moje mišljenje je da on procese u Republici Srpskoj posmatra više iz ugla predsjednika SNSD-a. Kao predsjednik Republike bi trebalo da izražava nacionalno jedinstvo i ne bi trebalo da bude faktor podjela.

NN: Jeste li gledali onaj intervju na FACE TV?

Govedarica: Gledao sam. To vam je u stvari Milorad Dodik - dati izjavu da je neko njegov čovjek. Ja ne znam ko bi u Republici Srpskoj mogao da povjeruje u takvu laž. Ja sam to doživio kao jednu vrstu pritiska na Skupštinu SDS-a, koja je trebalo da izabere predsjednika stranke, a čiji sam ja u tom momentu bio favorit. Što se tiče poziva, ako je dobronamjeran, trebalo bi da vidimo teme i da na osnovu tih tema odlučimo. Republici Srpskoj jeste potreban dijalog, a i građani Republike Srpske, po svemu sudeći, traže da se spuste tenzije. Kad vidimo šta su teme, vidjećemo kako se u stvari nalazimo. Naravno, imamo i mi određene teme i pitanja za njega. Ako su ti razgovori pro forme sa svrhom da se ja fasciniram Palatom Republike, na takav sastanak neću ići.

NN: Spomenuli ste da Republici Srpskoj treba dijalog, spuštanje tenzija. Jeste li to mislili na neki saradnju sa SNSD-om?

Govedarica: Nikakvu saradnju sa SNSD-om ja ne očekujem. Mi ostajemo opredijeljeni u borbi protiv SNSD-a, čija vlast ima sve primjese režima. Tu nećemo mijenjati politiku.

NN: Savez za promjene... Ostaje li, pod ovim ili nekim drugim imenom?

Govedarica: To je sada praktično trivijalno pitanje. Imao sam razgovore sa liderima svih stranaka. Mi smatramo da je Republici Srpskoj, pored jakog SDS-a, potrebna jaka opozicija koja je grupisana u borbi protiv ove nenarodne vlasti.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Igor

03.11.2016 15:10

Prolazi ? Hahahahaha Samo javite kad prodje molim Vas da se vratim kuci. Ali pod uslovom da vase ne dolazi.

ODGOVORITE
Name

Naslov

03.11.2016 16:33

Naslov je trebao da glasi DOSTA JE BILO SNSD DEMAGOGIJE, VRIJEME JE ZA SDS DEMAGOGIJU. Samo takav naslov bi mogao pokriti ovakvu suplju priču. Kud ga ne pitase nesto o Starini Novaku pa da bar zna o čemu priča.

Name

Abc

03.11.2016 19:16

Veoma smešna izjava. Možda da izbori nisu bili prije par nedelja pa bi i poverovali, ali ovako....

Name

Pop

03.11.2016 15:25

Toliko priče a ništa rečeno!

ODGOVORITE
Name

Izgleda da je....

03.11.2016 22:24

...vrijeme vaše demagogije odavno prošlo...čini mi se čak u oktobru!

Name

Kasno

03.11.2016 15:26

Imate mahanje od Stevandića, vašeg kandidata za lokalne izbore u BL 2012.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

03.11.2016 15:31

Suplja prica Dodiku ne mozete nista , bar priznajte!!

ODGOVORITE
Name

heh

03.11.2016 16:08

Ima li Vukota vecih sampiona u demagogiji od SDS. Izgubili ste sve izbore a i dalje pokusavate skrenuti paznju sa izdaje Srpske zarad par fotelja

Name

SDS BL

03.11.2016 15:50

Radi nešto, dosta šuplje...

ODGOVORITE
Name

Socrates

03.11.2016 15:53

Dodik je bio najmlađi načelnik jedne opštine u SFRJ, član prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, sa 38 godina postao premijer Vlade. A ovaj klipan jedino što je u životu radio je da je bio predsjednik guslarskog udruženja u Gacku. Bez Pandurevićke i američke ambasadorke ne smije ni u wc.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

03.11.2016 17:21

Koji si ti tek glupan kada hvališ Dodika

Name

analiticar

03.11.2016 16:13

Ista prica godinama,koje veci Srbin,kakva je himna,kakav je grb,kakva je zastava.Nema prenosa nadleznosti,ko je glasao u skupstini BiH za neke zakone iz 2006 godine.I tako sve u krug i tako ce ubuduce biti.Da ne bi ne daj boze da napravimo napredak na nivou BiH,bit ce i RS bolje.Jer svako blokiranje BiH je blokiranje i RS nema napred,ali nece niko da kaze to narodu,jer je odmah izdajica i Bakirovac.

ODGOVORITE
Name

SDS

03.11.2016 16:14

Vrijeme demagogije SNSD-a prolazi, a vrijeme demagogije SDS-a ponovo dolazi. Vukota drži se Badija i njegovog šefa Čavića i daleko ćeš dogurtati.

ODGOVORITE
Name

Banshee

03.11.2016 17:44

Naslućujem tko je Badi, ali u općem interesu, kažite prezime pomenutog! Sto to Cavic radi gore od Predsjednika nam?!!! Logike nema! Glasači se opredjeljuju za i po fizičkom izgledu kandidata! Žalosno , a nemaju kruha, nezaposleni! Čak nisu ni prodali glas, sto je trend! To je srpski glasač!

Name

Svetozarhg

03.11.2016 16:15

Jedini politicar koji jasno ima uvjek isti stav,bori se ljudski fer i posteno, a ovi botovi dodikovi sto pisu jedino im je to i ostalo i naravno ako bog da veliko mahanje.

ODGOVORITE
Name

Svetozar

03.11.2016 17:53

On je jedini političar koji zna da gusla

Name

svetozarha

04.11.2016 07:33

Guslanje je umjece treba glas ,stas ,vjestina posto ne znate to je srpski narodni istrument za ove bajine botove da znaju,a baja drekavac samo zna da dreci i reve...

Name

Svetozar

04.11.2016 08:36

Pa neka ide na sabor, za politiku treba nešto drugo ane stas i glas!

Name

V. Pejasinovic

03.11.2016 17:49

Kako vam Milorad da lako temu da se bavite sami sobom.Sta ti zemljace predlazes da promijenis u RS, pusti ti druge, ili nastavljas Bosicevim stopama traca I inata.

ODGOVORITE
Name

Kakav trač?!!

03.11.2016 21:05

Bosic je ozbiljan političar! Ako su tračevi afere o milijardama i propale banke, Alumina..... super smo! Ovo je raj za Tebe! I za vladajuću kliku!

Name

Hoćete li

03.11.2016 17:52

Staviti na tapet saradnju Sds u Zvorniku sa Snsd??? Pusti Vukota praznu pricu i djeluj ako hoćeš da djelujes...

ODGOVORITE
Name

Mirko

03.11.2016 18:01

Podrska Vukoti i samo hrabro rusite kriminalca.

ODGOVORITE
Name

Istok

04.11.2016 05:40

Samo hrabro. Sklanjajte krimialce pod hitno, što duže su na vlasti, nas je sve manje i sve više siromašnih. Vukota, nek te bog čuva i sreća prati.

ODGOVORITE
Name

Cccc

04.11.2016 06:42

Dobro je većina ovdje primetila ovo je mlacenje prazne slame. Kada govori o grbu i himni logicno je koliko god mi to zeleli da nam bude ista himna i grb ko u Srbiji da je to nemoguće. Nemoguće iz dva razloga sa tim se po ustavu neće sloziti muslimani i hrvati i MZ. Cudi me da Vukota nije obeco kad dođje na vlast da ce to sve vratiti ali bitno je narodu obećavati i ono sto je nemoguće pa ima naivnih i poverovace. Moj mu je savet počnite saradjivati razgovarat i dogovarati se vi kao vlast u Sarajevu i oni u B Luci a ne gonite inat jedni drugima jer tu RS ispašta.

ODGOVORITE
Name

arts

04.11.2016 07:46

Vrijeme SNSD demogogije prolazi a Dodik razvalio sa njom na prethodnim izborima he he

ODGOVORITE
Name

lara

04.11.2016 08:12

NASE (SDS) VRIJEME TEK DOLAZI OCISTILI SMO STRANKU OD PAPAKA LOPOVA SAD SAMO HRABRO, NEDAJTE DA LOPOVI PRODAJU I OVO MALO STO JE OSTALO OD NASE RS

Name

Jovan

04.11.2016 11:18

Da bih nestao SNSD mora nestati BIA.

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti SDS-ovac iz Gradiške

04.11.2016 18:45

Predsjedniče reagujte, širom Gradiške kruže informacije da odbornik Ljubiša Igumanović ( 4 god bio predsjednik kluba odbornika SDS) prelazi u SNSD. Pominju se imena još jedne odbornice i jednog odbornika, koji će krenuti za Igumanovićem. Dođite što prije u Gradišku.

ODGOVORITE
Name

Iz prve ruke

04.11.2016 19:04

Nije tačno da prelazi, tačno je da se ponudio da pređe.Svašta se događa u Gradišci. I đorđićevi odbornici se nude Adžiću, i oni iz PDP-a, vidjećemo kako će se dalje stvari odvijati.