Србац: Најстарија колонија без галерије

Око 600 вриједних умјетничких дјела која су настала у раду Ликовно-еколошке колоније на Бардачи у протекле 33 године, налазе се у депоу далеко од очију јавности, у коме не постоје услови за њихову заштиту, јер ни до данас у Српцу није отворена галерија, иако за то постоји неискоришћени простор у бившем објекту Дома младих, изјавио је стручни сарадник за културу у Центру за културу и спорт Србац Стеван Умљеновић на синоћ отвореној изложби слика насталих у овогодишњем 33. сазиву Ликовно-еколошке колоније „Бардача- Србац“.

Република Српска 03.11.2016 | 16:30
Србац: Најстарија колонија без галерије
Он је додао да се већ неколико година колонија организује уз велике материјалне проблеме и опстаје углавном захваљујући несебичном залагању запослених радника у овој установи, али и разумјевању донатора и спонзора, чиме се обезбјеђује континуитет у њеном раду.

„У вријеме неукуса, у вријеме кича и разног неукуса, овакви културни догађаји, окупљања умјетника уствари представљају острво духовности и прилика да покажемо себи и другима да смо стари народ, који треба да остане на овим просторима и да имамо историјску прошлост. И због тога је потребна већа подршка друштва култури“, казао је Умљеновић.

Он је додао да је изложба посвећена 2. новембру, дану када је 1933. године одлуком владе Краљевине Југославије, на инсистирање народа, Србац добио садашње име са којим се Српчани поносе.



У присуству великог броја љубитеља ликовне умјетности, изложбу је отворио Драган Матавуљ, директор Завичајног музеја из Градишке са којим Центар за културу у Српцу има успојешну пословну сарадњу. Предсједник Управног одбора Центра Немања Петковић позвао је надлежне општинске и републичке органе да се овој установи помогнее, како би једна од најстаријих и по садржају јединствана колонија на Бардачи добила мјесто које јој припада.

На изложби је представљено тридесетак дјела рађених углавном техникама уље на платну и акрил, академских сликара Бориса Еремића, Исидоре Ивановић, Бошка Вукојевића, Зорана и Здравља Круља, Марина Милутиновића, Невене Милашиновић, Јагоде Шестић, те студената Академије ликовне умјетности Давида Дроњка, Давора Грабовца и Милице Мајсторовић.

Приређена је и изложба радова полазника Школе сликања, која је радила у оквиру Колоније на Бардачи. Ријеч је о седам талентованих ученика основних школа из Српца и Лакташа са којима је радила магистар сликарства Исидора Ивановић. Међу њима је био и деветогодишњи Давид Кусић, ученик 4. разреда, који је скренуо пажњу старијих сликара на свој таленат.



„Ове године сам трећи пут био у Колонији на Бардачи. Волим сликање и жеља ми је да постанем сликар. Цртам биљни и животињски свијет, а од великих сликара сам много научио и веома сам поносан“, каже Давид.

Центар за културу и спорт Србац представио је и каталог слика са овогодишње колоније, за који ње предговор написала историчар умјетности Славка Миросављевић, а дизајнирао и графички припремио Душан Умљеновић.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар