Srbac: Najstarija kolonija bez galerije

Oko 600 vrijednih umjetničkih djela koja su nastala u radu Likovno-ekološke kolonije na Bardači u protekle 33 godine, nalaze se u depou daleko od očiju javnosti, u kome ne postoje uslovi za njihovu zaštitu, jer ni do danas u Srpcu nije otvorena galerija, iako za to postoji neiskorišćeni prostor u bivšem objektu Doma mladih, izjavio je stručni saradnik za kulturu u Centru za kulturu i sport Srbac Stevan Umljenović na sinoć otvorenoj izložbi slika nastalih u ovogodišnjem 33. sazivu Likovno-ekološke kolonije „Bardača- Srbac“.

Republika Srpska 03.11.2016 | 16:30
Srbac: Najstarija kolonija bez galerije
On je dodao da se već nekoliko godina kolonija organizuje uz velike materijalne probleme i opstaje uglavnom zahvaljujući nesebičnom zalaganju zaposlenih radnika u ovoj ustanovi, ali i razumjevanju donatora i sponzora, čime se obezbjeđuje kontinuitet u njenom radu.

„U vrijeme neukusa, u vrijeme kiča i raznog neukusa, ovakvi kulturni događaji, okupljanja umjetnika ustvari predstavljaju ostrvo duhovnosti i prilika da pokažemo sebi i drugima da smo stari narod, koji treba da ostane na ovim prostorima i da imamo istorijsku prošlost. I zbog toga je potrebna veća podrška društva kulturi“, kazao je Umljenović.

On je dodao da je izložba posvećena 2. novembru, danu kada je 1933. godine odlukom vlade Kraljevine Jugoslavije, na insistiranje naroda, Srbac dobio sadašnje ime sa kojim se Srpčani ponose.



U prisustvu velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti, izložbu je otvorio Dragan Matavulj, direktor Zavičajnog muzeja iz Gradiške sa kojim Centar za kulturu u Srpcu ima uspoješnu poslovnu saradnju. Predsjednik Upravnog odbora Centra Nemanja Petković pozvao je nadležne opštinske i republičke organe da se ovoj ustanovi pomognee, kako bi jedna od najstarijih i po sadržaju jedinstvana kolonija na Bardači dobila mjesto koje joj pripada.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak djela rađenih uglavnom tehnikama ulje na platnu i akril, akademskih slikara Borisa Eremića, Isidore Ivanović, Boška Vukojevića, Zorana i Zdravlja Krulja, Marina Milutinovića, Nevene Milašinović, Jagode Šestić, te studenata Akademije likovne umjetnosti Davida Dronjka, Davora Grabovca i Milice Majstorović.

Priređena je i izložba radova polaznika Škole slikanja, koja je radila u okviru Kolonije na Bardači. Riječ je o sedam talentovanih učenika osnovnih škola iz Srpca i Laktaša sa kojima je radila magistar slikarstva Isidora Ivanović. Među njima je bio i devetogodišnji David Kusić, učenik 4. razreda, koji je skrenuo pažnju starijih slikara na svoj talenat.



„Ove godine sam treći put bio u Koloniji na Bardači. Volim slikanje i želja mi je da postanem slikar. Crtam biljni i životinjski svijet, a od velikih slikara sam mnogo naučio i veoma sam ponosan“, kaže David.

Centar za kulturu i sport Srbac predstavio je i katalog slika sa ovogodišnje kolonije, za koji nje predgovor napisala istoričar umjetnosti Slavka Mirosavljević, a dizajnirao i grafički pripremio Dušan Umljenović.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar